Devletin yasağına rağmen Emekçi Kadınlar Birliği tarafından toplanan Analar Kurultayı, doğudan batıya evlatlarını arayan annelerin mücadelesini buluşturdu. Kurultayda açığa çıkan kadın iradesi cesareti, Cumartesi Meydanı’nın da mayası oldu.
Emekçi Kadınlar Birliği (EKB), Hasan Ocak’ın gözaltına alınmasıyla devletin kaybetme saldırısına karşı yürütülen mücadelenin önemli bileşeniydi. Açlık grevlerinden basın açıklamalarına parti binaları işgallerine her eylemin içinde EKB’liler yer aldı. “Hasan Ocak’ı sağ aldınız, sağ istiyoruz”, “Katilleri istiyoruz” sloganını kent meydanlarından evlere, her yere taşıdılar.
İstanbul’dan Diyarbakır’a evlatlarını arayan annelerin mücadelesini ortaklaştırmak için “Analar Kurultayı”nı 28 Mayıs’ta toplamaya karar verdiler.
Kurultay aynı zamanda 8 Mart kapsamında planlanmıştı. 19 Nisan 1995 tarihli Atılım gazetesine kurultay komitesi adına verilen röportajda kurultayın amacı için ; “Günümüzde ise infazlar, kayıplar, gözaltılar olanca hızıyla devam ediyor. Şimdi anaların gücünü birleştirme, mücadelelerini bir üst düzeye çıkarma ve faşist saldırıların püskürtülmesinde daha etkin bir güç haline getirme zamanıdır” denilmişti.
Kurultayın örgütlenme sürecinde EKB’liler, birçok kentte kayıp yakınlarına, faili meçhul cinayetlerde yakınlarını yitiren ailelere, asker ve gerilla annelerine ulaştı. Latin Amerika ve Ortadoğu’dan kadınların kurultaya katılımı için çalışmalar yürütüldü.
Analar Kurultayı, İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı. Ancak EKB’liler, yasak karşısında geri adım atmadı, kurultayı aynı gün Okmeydanı’ndaki Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi’nde toplamayı başardı. Polisin ablukası altında gerçekleşen kurultaya 700 kişi katıldı.
Diyarbakır, Eskişehir, Antep, Ankara, Adana, Mersin, Balıkesir, Bursa, Kocaeli ve İstanbul’la sınırlı kalmayarak Filistin, Fransa ve Almanya’dan da katılımlar oldu.
Açılış konuşmasını yapan EKB temsilcisi; “Sorun anaların çığlığını örgütlü mücadeleye çevirmektir” dedikten sonra “Analar nasıl 12 Eylül karanlığında ilk ışık olduysa yine öyle örgütlü mücadeleyi kurmalısınız. Hep bir ağızdan ‘Zulme hayır’ deyin” çağrısını yaptı.
Analar, sesini, yüreğini ve gücünü birleştirerek, “Öldürtmeyeceğiz, evlatlarımızı kaybettirmeyeceğiz, savaşacağız” mesajını verdi.
Kurultay’da Analar Birliği kurulması kararı alındı.
Sonuç bildirgesinde, “Analardan oluşan bir komisyonun kurulması,
Bu komisyonun ülke ve uluslar arası planda tüm kurumlarla ilişkiye geçmesi
Komisyonların örgütlenerek tek merkezde toplanması,
Her ayın ilk pazarının anaların sembolik eylem günü olmasına” karar verildi.
Ayrıca şu kararlar alındı: “Hasan Ocak kampanyasının ortaya çıkardığı ve belki de yıllardır aranan kayıpların birçoğunun kimsesizler mezarlıklarında bulunması ihtimalinin üzerine gidilecek, bu noktada hem bir hukuk savaşı verilecek, hem de anaların yükselteceği eylemlerle adli tıp ve savcılıklardaki sahipsiz cesetlerin fotoğraf ve parmak izlerinin kamuoyuna açıklanması sağlanacaktır.”
Analar Kurultayı’nda açığa çıkan kadın iradesi ve cesareti, bugünlere taşınan Cumartesi Meydanı’nın da mayası oldu.