Üç ay önce Hanau’de gerçekleştirilen ırkçı saldırıda yaşamını yitirenlerin aileleri örgütleniyor. 19 Şubat İnisiyatifi’ni kuran aileler, karanfillerle kaybettikleri çocuklarını andı. Frankfurt’ta da katliamın ardından antifaşistlerin kurduğu Migrantifa Hessen, ırkçılığa ve faşizme karşı örgütlenme çağrısı yapıldı.
Almanya’nın Hanau kentinde 19 Şubat’da gerçekleşen ırkçı saldırıda yaşamını yitirenlerin aileleri örgütlenerek 19 Şubat İnisiyatifi kurdu. Saldırıdan sonra antifaşistlerin kurduğu Migrantifa Hessen de her ayın 19’unda ırkçılığa karşı sokağa çıkacağını açıkladı. Aileler katliamın gerçekleştirildiği iki ayrı noktaya karanfiller bırakırken, Frankfurt’ta antifaşistler kitlesel anma gerçekleştirdi.
AİLELER KARANFİL BIRAKTI
Katliamın üçüncü ayında bir araya gelen aileler, önce ilk saldırının yaşandığı Hanau Heumarkt Meydanı’nda buluştu ve kaybettikleri yakınların resimlerini ve karanfiller bıraktı. Kesselstandt’da ikinci katliamın yaşandığı yere de karanfiller bırakan aileler, Hanau Marktplatz Meydanı’nda anma yaptı.
ADALET İSTEYEN AİLELER ÖRGÜTLENDİ VE 19 ŞUBAT İNİSİYATİFİNİ KURDULAR
Yakınlarını kaybeden aileler gerçekleri ortaya çıkarmak ve kendi aralarında dayanışmayı güçlendirmek için Hanau katliamının yaşandığı ilk yerin (Midnight) karşısında 19 Şubat İnisiyatif Merkezi’ni açtılar. Irkçılığa ve faşizme karşı mücadelede ailelerin yanında olan birçok kişi yeni kuruma üye olarak ailelerin çabalarına destek veriyor.
HANAU KATLİAMI İÇİN FRANKFURT’TA KİTLESEL ANMA
Irkçı saldırı ardından kurulan Hessen Migrantifa adlı antifaşist inisiyatif Frankfurt Hauptwache Meydanı’nda eylem yaptı. Migrantifa Hessen artık her ayın 19’unda ırkçılığa karşı sokağa çıkacağını açıkladı. Irkçı faşist saldırılarda yaşamını yitirenlerin isimleri okundu. Hanau katiliamda hayatını kaybedenler için yapılan şiirler ve müzik dinletildi.
Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF) adına konuşan Mesut Duman, Hanau’da yaşanan katliamı her ayın 19’un sokağa taşıyarak Almanya’da yaşanan ırkçılığa karşı mücadelenin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Hanau’dan sonra göçmenlere ait işyerlerinin saldırıya uğradığını söyleyen Duman, sadece Alman faşistlerin değil, Türk faşistlerin de saldırılar düzenlediğini hatırlattı. 41 yaşındaki Kürdistanlı İbrahim Demir’in Türk faşistleri tarafından katledildiğini belirten Duman, “Bunları unutmamamız gerekiyor, ırkçılığı mahkum etmek ve ırkçılığa, faşizme karşı mücadelemizi sokak ayağında israr ederek örgütlenmemiz gerekiyor” dedi.
IRKÇILĞA KARŞI ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI
Migrantifa Hessen adına yapılan konuşmada, Hanau’da katledilenlerin Almanya’da doğan büyüyen, okuyan ve çalışan gençler olmasına rağmen ırkçı yaklaşımdan dolayı toplumun parçası olarak görülmediklerini söyledi. Almanya’da birçok Nazinin ve ırkçının devlet bürokrasinin içinde yer aldığı ifadelerinin yer aldığı açıklamada, devletin faşist saldırılardan koruyamayacağının açık olduğu kaydedildi. Göçmenlerin buluştuğu yerlerin sürekli saldırıya uğradığını belirten konuşmacı, polisin tek yaptığı göçmen gençleri sürekli kontrol ederek ırkçılığı körüklemek olduğunu vurguladı. Migrantifa’da örgütlenerek kendilerini koruyabileceklerini söyleyen temsilci, katılımcıları Migrantifa Hessen’de örgütlenmeye çağırdı.
KATLİAMDA HAYATINI KAYBEDEN FERHAT UNVAR İÇİN POETRY SLAM
Poetry Slam isimli yeni şiir tarzıyla Ferhat Unvar için hazırlanan şiir birçok katılımcıda duygulu anlar yaşattı. Young Struggle gençlik aktfivistinin katliamda hayatını kaybeden Ferhat Unvar için hazırladığı şiir, olaydan bir gün sonra Ferhat’ın yakınlarının hissettiği duyguları ifade ediyor.
9 YIL ÖNCE ÖLDÜRÜLEN CHRİTY SCHWUNDECK DE ANILDI
2011 yılının 19 Mayıs günü Jobcenter iş dairesine yardım müracaatında bulunan Christy Schwundeck’in polisler tarafından katledilmesinin 9. yılında anıldı. Christy Schwundeck gibi birçok göçmenin polisin orantısız ve ırkçı saldırılarına maruz kaldığı tekrar hatırlatıldı.
DETAYLAR SOMUTLAŞTIKÇA AİLELERİN FERYADI BÜYÜYOR
Hanau kentinde 19 Şubat gecesi Heumarkt ve Kurt-Schumacher caddeleri üzerindeki iki nargile kafeye ırkçı saldırı düzenlenmiş, çeşitli uluslardan 9 kişi yaşamını yitirmişti. Neonazi Tobias Rathjen, ırkçı saldırının ardından evine giderek annesi Gabrielle Rathjen’i öldürdükten sonra intihar etmişti. Saldırıda Ferhat Ünvar, Gökhan Gültekin, Fatih Saraçoğlu, Sedat Gürbüz, Hamza Kurtovi (Bosnalı), Mercedes Kierpacz (Polonyalı), Kaloyan Velkov (Bulgar), Vili Viorel Pun (Romanyalı), Said Nasser El Hashemi (Afganistanlı) hayatını kaybetmişti.
Irkçı saldırıda yakınlarını kaybeden ailelerden polise ve devlete dönük ciddi tepkileri var. Katliamdan 3 ay sonra katliam mağduru Vili Viorel Paun’un telefonunu alan annesi ve babası çocuklarının olay günü 4 kez polisi aradığını ve polisin yanıt dahi vermediğini yeni öğrendikten sonra Alman ZDF devlet kanalına seslenerek oğullarının ölümünün polisin ihmalinden dolayı olduğu açıklamışlardı. Vili Viorel Paun’un ilk katliamdan sonra arabayla katili takip ederek polisten 4 kez yardım istediğini ancak polisin telefona bile bakmadığı tespit edildi.
Katilin geçmişte de saldırgan tutumlar içinde olduğunun bilinmesine rağmen polisin göçmenlerin başvurularını ciddiye almadığı da ortaya çıkmıştı. Tobias Rathjen’ın 2000 yılında siyahi bir kişiye silah doğrultuğu, polisin bunu kayda dahi almadığı ve bu bilgelerin görgü tanıklarının tekrar dillendirmesi sonucu kamuoyuna yansıdığı ortaya çıktı. Bir başka olay da 2018 yılında Hanau Kesselstadt’ta gençlerin bir gril eğlencesine Hanau katilinin tüm özellikleriyle uyuşan maskeli bir kişinin otomatik silahlarla bastığı, polisin bu silahlı baskını da kayda geçirmediği öğrenildi.