28 Eylül 2023 Perşembe - 22:22
DÖKÜMANLAR
Video Haberler
Haber Gönder
AVEG-KON
  • Languages
    • Deutsch
    • English
    • Français
Banner 2023 - copy
Banner 2023
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
AVEG-KON
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Haber Gönder

Ebru Timtik son yolculuğuna uğurlandı 

28 Ağustos 2020 Cuma- 20:39
Ebru Timtik son yolculuğuna uğurlandı 
PaylaşTwitWhatsapp

Avukat Ebru Timtik ezgilerle son yolculuğuna uğurlandı

Ölüm orucu direnişinin 238. gününde ölümsüzleşen Avukat Ebru Timtik, Gazi Mahallesi’nde yüzlerce kişinin katılımıyla son yolculuğuna uğurlandı. Polis, ikinci kez cenazeyi kaçırdı, kitleye saldırdı ancak yürüyüşü de, kitlesel anmayı da engelleyemedi. Ebru Timtik kadın avukatların omuzunda mezarlığa getirildi, ezgiler eşliğinde toprağa verildi.

Adalet talebiyle girdiği ölüm orucunun 238. gününde ölümsüzleşen Avukat Ebru Timtik, Gazi Mahallesi’nda son yolculuğuna yüzlerce kişinin katılımıyla uğurlandı.

Törene çok sayıda avukatın yanı sıra HDP milletvekilleri, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, ESP ve HDP il ve ilçe yöneticileri, üyeleri, SGDF Eşbaşkanları Deniz Bahçeci ve Alev Özkiraz, İHD, THİV’in de aralarında olduğu çok sayıda kişi ve kurum temsilcisi katıldı.

TUTUKLU KARDEŞİNE JANDARMA ENGELİ
Timtik’le aynı dosya kapsamında tutuklu olan kardeşi avukat Barkın Timtik ise nakilden görevli jandarmanın engellemesiyle törene katılamadı. Savcılık izin vermesine rağmen jandarma komutanı koronavirüs salgınını ileri sürerek nakli onaylamadı.

MAHALLE ABLUKA ALTINDAYDI
Tören nedeniyle mahalle tamamen polis ablukadına alındı, cemevinin etrafı polis bariyerleri ile sarıldı. Çatışara özel harekat polisleri konuşlandırıldı.

GAZETECİLERİN GÖRÜNTÜ ALMASI ENGELLENDİ
Tören için gelen avukatlar ve halk, içeri alınmadı. Yapılan görüşmeler üzerine önce avukatlar, ardından da kitle içeri alındı. Gazeteciler ise fotoğraf makineleri ve kameralarını bırakarak içeri girebildi.

CÜBBESİ TABUTA SERİLDİ
Timtik’in naaşı yıkandıktan sonra tabuta konuldu ve üzerine cübbesi bırakıldı, karanfillerle süslendi.

‘KUŞ KADAR KALAN BEDENİYLE MÜCADELEDEN VAZGEÇMEDİ’
ÇHD Genel Sekreteri Nergis Tuba Aslan, “Ebru baskıya karşı direncini yitirmedi. Her seferinde yılmadan mücadeleye devam etti. Yıllarca birlikte ezilenler için, işkence olmasın diye, insanlar açlıktan ölmesin diye mücadele ettik. Kuş kadar kalan bedeniyle son ana kadar mücadelesinden vazgeçmedi. Ebru aramızda, aramızda olacak. Mücadeleyi yükselterek sürdüreceğiz” diye konuştu.

‘ONURLU İÇİN ADALET İÇİN KOCAMAN YÜREĞİ VARDI’
Aytaç Ünsal’ın eşi avukat Didem Ünsal da “Fatma anamızın kızı Ebru Timtik’i tanımayan, onun elinin değmediği kimse yok burda. Onun kocaman bir yüreği vardı inandığı değerler için, insanlar için, onur için adalet için. Büyük ailesi olan halkını korumak için son nefesine kadar direndi. Onu katledenlerden hesap soracağız. Adaletsizliğe karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Konuşmaların ardından Timtik için Alevi inancına göre tören düzenlendi. Dualar edildi, deyişler söylendi.

Saygı duruşunun ardından Grup Yorum üyeleri Timtik için “Uğurlama” ve “Bize ölüm yok” ezgilerini söyledi.

POLİS CENAZEYİ İKİNCİ KEZ KAÇIRDI
Ardından Timtik, Gazi Mezarlığı’na götürülmek için cenaze aracına konuldu. Polis cenazeyi kaçırmaya çalıştı, aracın önüne geçilerek engellendi. Bunun üzerine gaz bombaları ile kitleye saldırdı. Saldırıya rağmen dağılmayan kitle ara sokaklardan ana caddeye çıktı ve yeniden toplandı. Yolun trafiğe kapatılmasını engellemek isteyen polis bu kez de zırhlı araçları insanların üzerine sürdü. Çok sayıda kişi zırhlı araçların etrafına sardı. Bu kez de insanlar hedef alınarak yoğun gaz bombalı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda avukat Ali Haydar Doğan gözaltına alındı.

SLOGANLAR EŞLİĞİNDE MEZARLIĞA GETİRİLDİ
Ara sokaklardan giden kitle cenaze aracına yetişti ve arkasında kortej olarak sloganlarla yürüdü. Polis, mezarlık girişinde aracı içeri alıp insanların girişini engellemek istedi ama başaramadı. Ebru Timtik, kadın avukatların omuzlarında, “Ebru Timtik ölümsüzdür” sloganları ile defnedileceği yere getirildi. Timtik, slogan, zılgıt ve alkışlar eşliğinde vasiyeti üzerine annesi Fatma Timtik’in mezarına defnedildi, üzerine Hacı Bektaş’tan getirilen toprak atıldı.

Timtik’in mezarı başında da saz çalındı deyişler ve marşlar söylendi. Saygı duruşu yapıldı. Törene katılanlar Timtik’in mezarına karanfiller bırakarak, mezarlıktan ayrıldı.

ARA SOKAKLARDA GÖZALTI SALDIRISI
Uğurlamanın ardından sloganlarla mezarlığı terk eden kitleye önce çevik kuvvet polisleri saldırdı. Ara sokaklarda zırhlı araçlar ve eli coplu sivil polisler ara sokaklarda gözaltı saldırısına başladı. Çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi.

Devrimci avukat #EbruTimtik'in cenazesi törenin ardından mezar hırsızı polis tarafından tekrar kaçırıldı. Eş Genel Başkanımız Av. @GumustasOzlem ve yoldaşlarımız, şehidine sahip çıkan kitle ile birlikte mezarlığa yürüyor.

Yaşanan, tahammülfersadır. Ama inadımız da öyle. pic.twitter.com/YW39uw9IRt

— ESP (@ezilenler) August 28, 2020

Meslektaşları Timtik’e söz verdi: Adalet mücadeleni sürdüreceğiz

Ölüm orucu direnişinde ölümsüzleşen Ebru Timtik meslektaşları tarafından İstanbul Barosu önünde anıldı. Meslektaşları mücadelesini sürdürme ve direnişi sürdüren Ünsal’ı yaşatmak için elinden geleni yapma sözü verdi.

Adalet talebiyle girdiği ölüm orucu direnişinin 238. gününde ölümsüzleşen avukat Ebru Timtik, meslektaşları tarafından İstanbul Barosu önünde anıldı.

Timtik’in cenazesi ATK’dan polis tarafından kaçırılması nedeniyle Timtik’in cenazesi baro önüne getirilemedi. Arkadaşlarını yitiren avukatlar bu engellemeye de büyük öfke gösterdi.

Cübbeleriyle baro önünde toplanan avukatlara HDP, CHP milletvekilleri, il ve ilçe yöneticileri, SGDF, ESP, İHD, TiHV’in de aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de katıldı.

Baro binasından Timtik’in fotoğrafının olduğu pankartın sarkıtıldığı anmada, “Ebru Timtik ölümsüzdür”, “Devrimci avukatlar onurumuzdur”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları atıldı. Avukatlar geç olmadan Ünsal’ın tahliye edilmesini istedi ve “Aytaç Ünsal onurumuzdur” sloganını attı.

Anma Timtik anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

Ardından İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu açıklama yaptı.

“Adil yargılanma hakkı talep eden bir avukat bugün, bu uğurda öldü” diyen Moroğlu, gÜnlerce yaptığı mücadelenin yetkililer tarafından görmezden gelinmesinin, bu ülkenin yargı tarihine bir “utanç” olarak yazılacağını vurguladı.

Moroğlu, şöyle devam etti: “İstanbul Barosu olarak tanıklık yapıyoruz ki, ÇHD Davasında adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir. Adil Yargılanma Hakkının bir lütuf değil, hak olduğunu defalarca ifade eden bir kurumsallık olarak, bu ölüm karşısında şimdi ‘yaşam hakkına’ yönelik bir ihlalin de tanıklığını yapıyoruz.

“İlk celsesinde tahliye ile sonuçlanan bir davanın, tahliye kararı veren yargıçlarının görevden alınıp yeni bir heyet kurulduğu davadan söz ediyoruz. Yeni heyetin bütün usul kurallarını bilerek ve isteyerek uygulamadığı, özel olarak görevlendirilmiş gizli tanığın saçma sapan ifadelerinin karara dayanak yapıldığı bir davadan, daha başlamadan talimatla oluşturulan kararın bile savunma hakkı kullandırılmadan verilen bir davadan söz ediyoruz. Üstelik bütün sanıklarının avukat olduğu bir davadan…”

Ebru Timtik’in, böylesine haksız bir yargılamanın sonucunda verilen kararın, kendisi için ölümle eşdeğer olduğunu düşündüğünü söyleyen Moroğlu, “Ölümden değil, avukatlık yapamamaktan korkuyordu. Bunu en çarpıcı biçimde anlatabilecek yolu seçerken açtığı talep, kendisinin özel bir istemi değildi. Eylemin tercihine ilişkin bir farklı yaklaşım taşıyanlar da dahil olmak üzere herkes bilmelidir ki, bu ölüm engellenebilirdi. Devletin topkeyün duyarsızlığının izah edilebilecek hiçbir makul nedeni yoktur. Onun için bu ölüm, yargı tarihi için bir utanç olarak tescil edilecektir. Ama bu ölüm, bütün avukatları bu hukuk anlayışıyla mücadele için daha bir bilinçli kılacaktır” dedi.

Moroğlu sözlerini şöyle tamamladı: O’na rahmet dilerken, gidişinin adil olmadığını biliyoruz. Bu nedenle uğruna ölüme gittiği adil yargılanma hakkının savunucusu olacağımıza söz veriyoruz. İnsana özgü hakların onunla birlikte gitmeyeceği, insan odaklı hukuku gözeten anlayışımızı bütün yargılarımızın temeline oturtacağız. O’nu uğurlarken, yaşatamadığımız için taşıdığımız duyguları, mücadelemize bayrak yapacağız. Ebru Timtik yaşayacak.”

ÇHD: DEVLET ELBİRLİĞİ İLE ÖLDÜRÜLDÜ
ÇHD İkimci Başkanı Çiğdem Akbulut, konuşmakta zorlandı. Aylardır çalmadık kapı bırakmadıklarını söyleyen Akbulut, “Bu devlet el birliği ile ebruyu öldürdü. Ebru o güzel gülüşüyle bize bir miras bıraktı onu yaşatacağız” diye belirtti.

ÖHD El Başkanı Ayşe Acinikli de “Bugün bir avukat adalet talebiyle yaşamını yitirdi” dedi. Bir avukat yaşamını yitirmesine rağmen Adalet Bakanının tek kelime etmemesine tepki gösteren Acinikli, “Ebrunun anısını yaşatmak için bundan sonra adil yargılama için daha çok mücadele edeceğiz. Aytaç’ı yaşatmak için de elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından direnişi sürdüren Avukat Aytaç Ünsal’ın mesajı okundu.

‘SENİN ÖFKENLE DİRENECEĞİZ’
Ebru Timtik’e “Adalet yoldaşım” diye seslenen Aytaç Ünsal’ın mesajı şöyle:

“Canım avukatım, ablam, arkadaşım, adalet yoldaşım… Göz göre göre öldürdüler seni. Adalet isteyen halkını savunmak için mücadele eden bir avukatı göz göre göre öldürdüler. Ama sen doğuyorsun sen şimdi halkın yüreğinde. Halk savaşçısı, adalet savaşçısı olarak yüreklerde doğuyorsun. Ve tekrar tekrar doğacaksın. Var mı dünya da bir örneği adalet için ömrünü veren bir avukatlık örneği. İçin rahat olsun canım ablam. Şimdi senin öfkenle çok daha güçlü direneceğiz. Ve alacağız hakkımızı senin için, alacağız. ”

Avukatlar, Timtik için Gazi Mahallesi’nden yapılacak anma ve uğurlama için baro önünden toplu bir şekilde ayrıldı.

Etiketler: barocemeviEbru Timtikgazimezarlıktören

İlgili İçerikler

Almanya’da uyarı grevleri: Hakkımızı alana kadar…

Almanya’da uyarı grevleri: Hakkımızı alana kadar…

28 Eylül 2023 - 17:49

Almanya’da perakende ve toptan alanlarında çalışan işçilerin, toplu sözleşme sürecindeki anlaşmazlık nedeniyle uyarı grevleri devam ediyor. Almanya’da nisan ayından bu...

Türkiye organize suç endeksinde Avrupa birincisi

Türkiye organize suç endeksinde Avrupa birincisi

28 Eylül 2023 - 11:35

Türkiye, Küresel Organize Suç Endeksi 2023 raporuna göre dünyada 14’üncü, Avrupa’da birinci oldu. Uluslararası Organize Suç İnisiyatifi, Küresel Organize Suç...

İngiltere Gik-Der: İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın faşist söylemini kınıyor, istifaya çağırıyoruz!

27 Eylül 2023 - 17:31

Kurumumuz AVEG-KON’a bağlı olarak İngiltere’de faaliyet yürüten  Göçmen İşçiler Kütür Derneği – (Gik-Der), “İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın Faşist söylemini...

İGİF: Devletin İhmalkârlığı Bayram Hasgül’ü yaşamından etti

27 Eylül 2023 - 15:00

Bir göçmen ve politik sürgün daha İsviçre Devleti’nin insan yaşamını önemsemeyen, sıradanlaştıran ve ihmalkârlığı yüzünden sokak ortasında asfalta yığılarak aramızdan...

Avrupa Kadın Dayanışması: Avrupa’da kürtajı kısıtlayan yasalar iptal edilsin!

Avrupa Kadın Dayanışması: Avrupa’da kürtajı kısıtlayan yasalar iptal edilsin!

27 Eylül 2023 - 12:23

Avrupa Demokratik Kadın Hareketi, Sosyalist Kadınlar Birliği, Kadın Gözü, Yeni Kadın, Kürt Kadın Hareketi, XETA SOR’dan oluşan Avrupa Kadın Dayanışması,...

Daha fazla yükle
Sonraki yazı
Almanya’da silah üreticisi protesto edildi

Almanya'da silah üreticisi protesto edildi

Haber Takvimi

Ağustos 2020
P S Ç P C C P
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
« Tem   Eyl »

ÖZGÜR HABER

ÇOK OKUNANLAR

  • İGİF: Devletin İhmalkârlığı Bayram Hasgül’ü yaşamından etti

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Fatma Arslan annemiz yaşamını kaybetti

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Rotterdam’da 28 Eylül kampanyası

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Avrupa Kadın Dayanışması: Avrupa’da kürtajı kısıtlayan yasalar iptal edilsin!

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • ADGB toplantı kararları açıklandı

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0

Okumak için tıklayınız

  • ANASAYFA
  • İLETİŞİM
  • DÖKÜMANLAR
  • DATENSCHUTZERKLÄRUNG
avegkon.com

by©2020D

Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER

by©2020D