Alman yardım kuruluşu Sea-Eye’ye ait “Alan Kurdi” acil kurtarma gemisi Akdeniz’de 114 mülteciyi kurtardı. Diğer bir acil kurtarma gemisi olan “Sea-Watch 4’ün Akdeniz’e açılmasına İtalya izin vermiyor. İtalya sudan gerekçelerle gemiyi Palermo limanında tutmakta.
Akdeniz’de ölümle karşı karşıya kalan mültecilerin imdadına çoğu zaman gönüllü sivil arama-kurtarma faaliyeti yürüten gemiler yetişiyor. Bazen bir imdat çağrısı ve bazen de tamamen tesadüfen ölümle karşı karşıya olan mülteciler denizin ortasında kurtarılıyor. “Alan Kurdi” ve “Sea-Watch 4” bu gemilerden ikisi.
„Alan Kurdi”: 114 kişiyi kurtardık
Alman yardım kuruluşu Sea-Eye’ye ait “Alan Kurdi” acil kurtarma gemisi Akdeniz’de 114 mülteciyi kurtardı. İlk olarak Libya’dan denize açılmış olan 90 kişiyle aşırı yüklenmiş bir lastik botu tespit eden ve kurtaran Alan Kurdi, kısa süre sonra içinde 24 kişinin olduğu bir tekne daha tespit etmiş.
Aralarında sekiz kadın ve sekiz çocuğunda olduğu 114 kişiyi kurtaran “Alan Kurdi”nin kurtardığı mültecilerle hangi ülkeye/limana yanaşacağı belli değil. İtalya’dan limana yanaşma izni isteyen “Alan Kurdi”ye verilmiş bir cevap yok.
“Alan Kurdi” gemisine daha önce İtalya tarafından teknik kusurlar iddiasıyla dört aylık bir süre limandan çıkmasına izin verilmemişti. Dört aylık süreden sonra ilk seferine çıkan “Alan Kurdi”, kısa sürede 114 kişiyi kurtardı.
Regensburg’dan yardım örgütü başkanı Gorden Isler, mültecilerin Libyalı milisler tarafından geri gönderileceği korkusuyla acil durum çağrısı yapmadıklarını ve tesadüfen denk geldiklerini belirtti. Mültecileri kurtardıktan sonra yardım alarmı veren “Alan Kurdi” gemisine ne Libya’lı ne de Avrupa’lı yetkili kurumların yanıt vermediği öğrenildi.
“Sea-Watch 4” denize açılamıyor
Diğer bir acil kurtarma gemisi olan “Sea-Watch 4”ün Akdeniz’e açılmasına İtalya izin vermiyor. İtalya sudan gerekçelerle gemiyi Palermo limanında tutmakta.
Ağustos ayından beri tekrardan arama-kurtarma faaliyeti yürüten “Sea-Watch 4”, kurtardığı 353 kişiyle uzun süre herhangi bir limana yanaşmasına izin verilmemişti. 2 Eylül’de mültecileri karantina feribotuna teslim edebilen geminin Palermo limanından tekrar çıkmasını engelleyen İtalya devleti, gemide yapılan 11 saatlik aramada başka bir neden bulamayınca, gemide fazla can yeleği bulunduğu ve atık su sisteminin kurtarılan insan sayısına göre olmadığı bahaneleriyle geminin limandan çıkmasını engelliyor.
Oysa yardım kurumları “Sea-Watch 4” gemisinin Almanya tarafından denetlendiğini ve tüm güvenlik kurallarını yerine getirdiğini belirtmekteler.
Almanya Protestan Kilisesi Göç ve Entegrasyon Odası başkanı Manfred Rekowksi, “Tüm güvenlik gereksinimlerini karşılayan kurtarma gemisinin Akdeniz’de hala gerekli olan kurtarma faaliyetlerinin engellenmemesi gerektiğini”, belirterek, bunun AB’nin değerleriyle çeliştiğini belirtti.