Fransa Meclisi’nde yapılan bir oylama ile ülkede konuşma aksanı nedeniyle iş dünyasında yaşanan ayrımcılığa karşı mücadele yasası kabul edildi.
Ülkede özellikle denizaşırı bölgeler ile başta güneyde olmak üzere kimi bölgelerden gelen kişilerin Fransızcayı aksanlı konuştuğu biliniyor. Ancak bunun iş yaşamında ‘alay’ konusu olduğu ve birçok kişinin farklı bir ‘ırkçılık türü’ olduğu savunuluyor.
Hérault ili Milletvekili Christophe Euzet tarafından Ulusal Meclis’e sunulan kanun tasarısında, bireylerin aksanları nedeniyle yaşadıkları ayrımcılıkla mücadele edileceği vurgulanıyor. Oy kullanan milletvekillerinden 98’inin evet oyu, 3’ünün ise hayır oyunu alan tasarı, parlamentonun diğer kanadı olan Senato’ya gönderilecek.
Yasa, bireylerin aksanları yüzünden dışlanmalarını ırk, cinsiyet veya engelleri nedeniyle uğranılan ayrımcılıklarla aynı derecede kabul ediyor. Bu tür ayrımcılıklar 3 yıla kadar hapis ve 45 bin Euro para cezasına çarptırılabiliyor.
Yasaya birçok partiden milletvekilleri evet oyu verirken, Adalet Bakanı Eric Dupont-Moretti de yasanın gerekli olduğuna dikkati çekti. Tasarıyı sunan Milletvekili Christophe Euzet, yasanın bölge aksanlarına dair yapılan şakaları kapsamayacağını, sadece alay etme veya dışlamanın ceza kapsamına girdiğini belirtti.
(ANF)