Dünya basınında bugün

Batı basınından 10 gazeteden öne çıkan haberler…

15.04.2021 – 12:13    Güncelleme: 15.04.2021 – 12:13


İnan KETENCİLER


ARTI GERÇEK – Eski İngiltere lideri David Cameron’ın adının karıştığı Grensill skandalı Başbakan Boris Johnson’ı köşeye sıkıştırırken, hükümetin üst düzey devlet memurlarına “Yaptığınız ek işleri bildirin” çağrısı ülke basınında ön plana çıktı. Independent, devlet memurlarına bildirim yapmak için yarına kadar süre verildiğini yazdı.

İngiltere basınında öne çıkan bir diğer konuysa Coronavirus (Covid-19) salgınıydı. Aşı sertifikası uygulanmasının toplumda çifte standarda yol açıp açmayacağı tartışılırken, The Times gazetesi de seyahat yasaklarınnı hafifletileceği 17 Mayıs sonrasında havalimanlarında oluşabilecek yığılmaya dikkat çekti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) basını Başkan Joe Biden’ın Afganistan’dan çekilmeye yönelik kararını işlemeye devam ederken, George Floyd davasında savunma bilirkişisinin Floyd’un ölüm nedeninin kalp hastalığı ve uyuşturucu kullanımı olduğunu öne sürmesi de gazetelerde geniş yer buldu.

Fransa’da yayımlanan Le Monde ülkedeki ölüm sayılarının 100 bini geçmesini manşetine taşırken, Libération Brezilya’da bir günde 3 bin kişinin hayatını kaybetmesini ön plana çıkardı.

ABD ve Avrupa’da bugün öne çıkan haberlerden bazıları şöyle:

NYT: SONSUZ SAVAŞI BİTİRME ZAMANI GELDİ

ABD Başkanı Joe Biden’ın Afganistan’dan çekilme kararına ithafen “Sonsuz savaşı bitirme zamanı geldi” başlığıyla çıkan New York Times, Biden’ın Amerikan askerlerinin defnedildiği Arlington Ulusal Mezarlığı’nı ziyaret ederkenki fotoğrafına geniş bir şekilde yer verdi.

Haberde “Başkan Joe Biden çarşamba günü yaptığı açıklamada, Amerika’nın en uzun savaşını sona erdirmek için ABD birliklerini 1 Mayıs’ta Afganistan’dan çekmeye başlayacağını söyledi ve ABD kuvvetlerinin bu ülkenin iç çatışmasına barışçıl bir çözüm sağlamak için kalma çağrılarını reddetti” dendi.

New York Times’ın haberinde, “Beyaz Saray konuşmasında Biden, ABD’nin Afganistan’daki hedeflerinin son on yılda ‘giderek belirsizleştiğini’ kabul etti. El Kaide’nin savaşı tetikleyen saldırılarından tam 20 yıl sonra, 11 Eylül’e kadar Afganistan’da kalan 2 bin 500 ABD askerinin tümünü geri çekmek için bir son tarih belirledi” ifadelerine yer verildi.

WASHINGTON POST: CHAUVIN’İ SAVUNAN DOKTOR ‘ÖLÜM CİNAYET DEĞİL’ DEDİ

Washington Post’un manşetinde de New York Times’daki gibi Joe Biden’ın açıklamaları ve mezarlık ziyareti yer aldı. WP, Biden’ın “Afganistan’daki bu döngü devam edemez” açıklamasını başlığına taşıdı.

Washington Post’un ön plana çıkardığı bir diğer haberse George Floyd cinayetinde eski polis Derek Chauvin adına bilirkişilik yapan Dr. David Fowler’ın savunması oldu. Fowler, George Floyd’un ölümünün cinayet olmadığını ve “kalp sorunları ve uyuşturucu bağımlılığı” nedeniyle meydana geldiğini iddia etti.

WSJ: COINBASE’İN DEĞERİ 85 MİLYAR DOLAR

Wall Street Journal, ABD merkezli kripto para borsası Coinbase’in, Nasdaq’ta listelenmek için saatler saydığını hatırlattı. Nasdaq, Coinbase’e hisse başı 250 dolar değer biçerken, gazete şirketin piyasa değerinin 85 milyar dolar seviyesinde olduğunu yazdı.

Şirket daha önce ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndan (SEC) onay almıştı.

Doğrulanmış 56 milyon kullanıcısı bulunan Coinbase’in 2021 ilk çeyrek geliri 730 milyon dolarla – 800 milyon dolar aralığında.

FINANCIAL TIMES: GEMİ YİNE MAHSUR

Financial Times’ta Coinbase’in borsaya girişinin yanı sıra, Süveyş Kanalı’nı 7 gün boyunca tıkayarak 900 milyon dolarlık hasar ve gecikmeye sebep olan Ever Given adlı gemiye el konması ön plana çıkarıldı. “Yine mahsur” başlığıyla yayımlanan haberde, geminin bünyesinde olduğu Evergreen isimli şirketin zararı karşılamasını isteyen Mısırlı yetkililerin, para ödenene kadar gemiye el konulacağı açıklaması yer aldı.

Geminin filo bünyesinde olduğu Japon Shoei Kisen şirketi ise görüşmelerin devam ettiğini duyurdu. Şirket sözcüsü Ryu Murakoshi, “Hâlâ konuşuyoruz, görüşmeler sürüyor” dedi.

THE GUARDIAN: AŞI KARTI ÇİFTE STANDART YARATABİLİR

İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi, hükümetin kurduğu tarafsız gözlem kurulunun, hükümetin açılma için üzerinde düşündüğü “Covid-19 durum kartı” uygulamasının toplumda kanunu aykırı bir biçimde ayrımcılık anlamına gelebileceği yönünde görüş bildirdiğini yazdı.

The Guardian’ın haberinde “Bakanların, kartların bu yılın ilerleyen dönemlerinde belirli etkinliklerde pasaport olarak devreye sokulup sokulmayacağına karar vermesi beklenmirken, Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu, Kabine’ye ‘çifte standartlı bir toplum’ yaratma riski oluşturduklarını söyledi” dendi.

“Gözlem kurulu ayrıca, tüm gençlere aşı sırası gelene kadar işverenlerin ‘Aşı yoksa, iş yok’ politikasıyla işçi çalıştırmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi” denen haberde, kurulun gençlerin yaşlı insanlara yardım çalışmalarına katılımını zorunlu kılma planlarının yasal olmayabileceği yönünde görüş bildirdiği vurgulandı.

INDEPENDENT: HÜKÜMET MEMURLARA EK İŞLERİNİ AÇIKLAMAK İÇİN CUMAYA KADAR SÜRE VERDİ

Independent’ın baş sayfasındaki birinci haber, bugün de Grensill skandalı oldu.

Haberde “Greensill lobi skandalıyla ilgili olarak Boris Johnson hükümetini sarsma tehdidi olan ikinci bir soruşturma duyurulurken, kamudaki memurlara, yaptıkları herhangi bir ek iş varsa açıklamaları talimatı verildi” dendi.

Haberde, devlet dairelerine üst düzey memurların özel sektörde ek işleri olup olmadıkları veya diğer olası çıkar çatışmaları içinde bulunup bulunmadıklarını bildirmek için cumaya kadar süre verildiği belirtildi.

THE TIMES: YASAKLAR HAFİFLEYİNCE HAVALİMANI KUYRUKLARI 6 SAATİ BULACAK

The Times gazetesi, İngiltere’de seyahat yasaklarının hafifletilmesiyle havalimanlarında ortaya çıkabilecek yığılma tehlikesine dikkat çekti.

Haberde, “Yetkililer, İngiltere’ye dönecek tatilcilerin, uluslararası seyahat kurallarının 17 Mayıs’tan itibaren gevşetilmesinin ardından altı saatten fazla sürecek kuyruklarla karşılaşacakları konusunda uyarıda bulundu” dendi.

Gazeteye konuşan bir havalimanı yöneticisi, İngiltere’nin en büyük havalimanlarına dönen birçok yolcunun, gerekli olmayan tüm seyahatlerin yasaklanmasına rağmen halihazırda önemli gecikmeler yaşadığını söyledi. Çözümlerden Sorumlu Müdür Chris Garton, yolcu sayılarının normal seviyelerin çok altında olmasına rağmen, sınır kontrolündeki gecikmelerin “iki saatin çok üzerinde olduğunu ve altı saate kadar uzadığını” söyledi. Garton bunun, uluslararası tatil seyahatlerinin yeniden başlamasıyla daha da kötüye gideceği konusunda uyardı.

LIBÉRATION: BREZİLYA TRAJEDİSİ

Libération gazetesi bugünkü başsayfasında yangının 2. yıldönümünde Notre Dame Katedrali restorasyonundaki son duruma yer verdi. Gazete, 15 ila 20 yıl sürecek restorasyon sürecinde katedralin kulesinin 2024 yılına kadar yeniden inşa edilmesinin beklendiğini yazdı.

Gazete öne çıkardığı diğer haberdeyse Covid-19 salgınında Brezilya’da son 24 saatte 3 binden fazla kişinin öldüğünü hatırlatarak, “Brezilya Trajedisi” başlığını kullandı.

LE MONDE: ÖLÜMLER 100 BİNİ AŞTI

Le Monde gazetesi, “Covid Felaketi” başlıklı manşetinde Fransa’daki ölüm sayılarının 100 bini geçtiğini yazdı.

“Savaştakinden daha fazla insan öldü” yorumu yapılan haberde, Fransa’nın Covid-19’la mücadelesinin dünya basınında nasıl görüldüğüne yer verildi.

DIE WELT: DANİMARKA ASTRAZENECA’YI DURDURDU

Die Welt gazetesi ABD’nin Afganistan’dan çekilmesini “Savaşı Bitirdiler” başlığıyla duyurdu.

Biden’ın kararının yanı sıra Danimarka’nın AstraZeneca aşısından tamamen vazgeçmesini ön plana çıkardı.

Danimarka hükümeti, AstraZeneca’nın geliştirdiği Covid-19 aşısını durdurma kararı almıştı. Yapılan açıklamada AstraZeneca aşısının çok nadir de olsa kanda pıhtılaşmaya sebebiyet verdiği vurgulanırken, bu sebeple AstraZeneca aşısının, aşılama sürecinden çıkarıldığı belirtilmişti.


(Artı Gerçek)

 

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

Nisan 2021
P S Ç P C C P
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız