Ortaya çıkarılan 500 bin yıl öncesine ait yeni insan türünün evrimdeki boşlukları doldurabileceğine inanılıyor.
Bilim insanları, yaklaşık 500 bin yıl önce Afrika’da yaşayan yeni bir erken insan türünün kanıtlarını ortaya çıkardı.
Türün adı Homo bodoensis ve Orta Pleistosen döneminde yaşadıkları düşünülüyor. Araştırmacılar, modern insanın doğrudan atası olduğuna inanıyorlar.
Bodoensis adı, Etiyopya’daki Bodo D’ar’da bulunan bir kafatasından geliyor.
Uzmanlara göre bu, Afrika’da kendi türümüzün (Homo sapiens) ve Avrupa’daki yakın akrabalarımız Neandertallerin (Homo neanderthalensis) yükselişini gördüğü için tarihte çok önemli bir döneme tekabül ediyor.
Ancak bu dönem, aynı zamanda, bu süre zarfında insan evriminin doğası hakkında uzmanların bilgisinde bir boşluk olduğu için, tarihte biraz gri bir alandır.
Paleoantropologlar, “ortadaki kargaşa” diyor.
Kanada’daki Winnipeg Üniversitesi’nden baş yazar Dr. Mirjana Roksandic; “Bu zaman diliminde insanın evrimi hakkında konuşmak, insanın coğrafi çeşitliliğini kabul eden uygun terminolojinin olmaması nedeniyle imkansız hale geldi” diyor.
Bu yeni sınıflandırma ile H. bodoensis, Orta Pleistosen insanlarının çoğunluğunu Afrika’dan ve bazılarını da güneydoğu Avrupa’dan tanımlamak için kullanılacak.
Manoa’daki Hawaii Üniversitesi’ndeki antropoloji bölümünden çalışmanın ortak yazarı Christopher Bae’ye göre, yeni sınıflandırma “İnsan evrimiyle ilgili Gordion düğümünü kesmek ve bu önemli dönem hakkında net bir şekilde iletişim kurmamızı sağlama amacına sahip.