Sezgin Dağ için adalet talebi

Geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Suruç gazisi Sezgin Dağ için düzenlenen iki ayrı anma etkinliğiyle adalet talep edildi.

İsviçre’nin Bern kentindeki Lyss kasabasında bulunduğu mülteci kampında geçirdiği kalp krizi sonrası kamp yönetiminin ağır ihmalleri sonucu 13 Kasım 2020’de yaşamını yitiren Suruç gazisi Sezgin Dağ için yaşamını yitirişinin yıl dönümünde adalet talep edildi.

Sezgin Dağ için Bern’de iki ayrı etkinlik düzenlendi.

Sabah saatlerinde Dağ’ın yaşamını yitirdiği Lyss kasabasında ki  Federal İltica Merkezi BAZ kampı önünde bir araya gelen aralarında ADGB-İ (Avrupa Demokratik Güç Birliği – İsviçre), İABF (İsviçre Alevi Birlikleri Federasyonu),   İnsan Hakları ve Dayanışma Derneği – İsviçre, PangeaKolektif, Solidarité sans frontières, Drei Rosen gegen Grenzen, Rota Migrantische Selbstorganisation, Migrant Solidarity Network, Alarmphone kurumları, çok sayıda göçmen dayanışma örgütünün ve Dağ’ın ailesi katılımıyla bir eylem düzenledi.

Burada kurumlar adına yapılan ortak açıklamada, aradan bir yıl geçmesine rağmen Sezgin Dağ için adaletin henüz sağlanmadığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Ağır sağlık sorunları gerek kamp yönetimi gerekse iltica başvuru merkezi tarafından bilinmesine rağmen Sezgin yoldaşımız kamp yönetiminin ihmalleri sonucu yaşamını yitirmiştir. Sezgin yoldaşımızın yaşamı bir ambulanstan daha önemsiz görülerek rahatsızlandığı gece hastaneye ambulans çağırmak yerine arkadaşlarının çabasıyla çağrılan taksiyle ulaşmıştır. İhmaller bununla sınırlı kalmayarak gitmiş olduğu hastanede bir şeyi yok denilerek bulunduğu iltica kampına gönderilen Dağ, burada tekrar rahatsızlanarak tekrar tutulan taksiyle hastaneye giderken yolda kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmiştir. Bizler Sezgin’in yaşamını hedef alan mültecilere yönelik bu politikaları teşhir etmeyi sürdürürken Sezgin için adalet mücadelemize devam edeceğiz” denildi.

MÜLTECİ YAŞAMLARI HİÇE SAYILIYOR

İsviçre ve Avrupa devletlerinin ve göçmen ve mülteci politikaları sonucu mülteci yaşamlarının hiçe sayıldığı belirtilen konuşmada, “Bir insan yaşamı bir ambulanstan daha önemlidir’ denilerek, bugün Polonya-Belarus sınırında binlerce mültecinin yaşamları üzerinden bu devletlerin çıkar çatışmalarına sahne olduğuna vurgu yapıldı.

Sezgin Dağ’ın ailesi adına Mürteza Dağ tarafından çerağlar uyandırılıp gülbanglar okundu.

Suruç gazisi Güneş Erzurumluoğlu tarafından Suruç Aileleri İnisiyatifi’nin Sezgin Dağ’ın yaşamını yitirişine ilişkin gönderdiği mesaj okundu.

Dağ ailesinin avukatı tarafından yürütülen sürece ilişkin bilgilendirme ile devam eden eylemde Almanca bildiri okundu.

Eylem, Sezgin Dağ için adalet taleplerinin dile getirildiği sloganlarla sonlandırıldı.

BERN DKTM’DE ANMA

Bern Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM) düzenlenen anmaya, göçmen örgütlerin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı.

Sezgin Dağ şahsında hak ve hakikat yolunda devrim ve özgürlük mücadelesi şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan anmada, Sezgin’in Dersim’den Gazi’ye, Gazi’den Gezi’ye, Geziden Suruç’a ve yönünü Kobanê’ye dönmesinden sonra  sürgün olduğu yaşamından kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterime sunuldu.

ADGB Eşbaşkanı Tuncay Yılmaz, İGİF temsilcisi Ali Orak ile İABF afına Cem Bitnel ve Defend Kurdistan adına Franziska Stier tarafından yapılan konuşmalarda, Sezgin Dağ şahsında bugün emperyalist devletlerin başta İsviçre devleti olmak üzere göçmen ve mülteci politikaları üzerinden yüz milyonlarca mülteci yarattığına vurgu yapıldı.

Göçmen ve mültecilerin emperyalist sistemin güç savaşına kurban edildiğine vurgu yapılan konuşmalarda, Polonya-Belarus sınırında binlerce göçmenin yaşadığı trajediye dikkat çekildi.

Konuşmalar ardından müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Anma hep bir ağızdan atılan ‘Sezgin için adalet, herkes için adalet’ sloganlarıyla sonlandırıldı.

 

(ANF)

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız