Eylemciler tecritle ilgili dosyayı CPT’ye teslim etti

AK önünde süren eylemi devralan siyasetçiler ve DGB bileşenleri, CPT’ye dosyayı teslim etti. Açıklamada, “Abdullah Öcalan müşterek şansımızdır. Avrupa, Türkiye’yi eden oportünist siyasetini terk edene kadar nöbetimizi devam ettireceğiz” dedi.

Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nin Dem Dema Azadiye ye hamlesi kapsamında “Özgürlük Kazanacaktır; Öcalan İçin Harekete Geç” şiarıyla tecride karşı Fransa’nın Strasbourg kentinde başlattığı eylem ikinci haftasında devam ediyor.

Her gün Kürt siyasetçiler, gençlik ve kadın kurumları, Kürt dostları, Avrupa Demokratik Kürt Toplum Merkezleri ve Demokratik Güç Birliği bileşenlerinin gruplar şeklinde devralarak sürdürdüğü eylemi, gün içerisinde Demokratik Güç Birliği ve Kürt seçilmişler devraldı.

Eylemi devralan Kürt seçilmişler ve Demokratik Güç Birliği bir basın açıklamasında bulundu. Açıklamayı HDP Almanya Eşsözcüsü Faysal Sarıyıldız, siyasetçi Selim Sadak ve Demokratik Güç Birliği adına ise Marksist Teori dergisi yazarı Hüseyin Yeter yaptı.

Faysal Sarıyıldız, yaptığı açıklamada, “İyi biliniyor ki son 6 yılda Erdoğan ve devlet içinde yer alan savaş kliklerinin kararıyla Kuzey Kürdistan’da kanlı bir süreç başlatıldı. Bu süreçte Kürdistan viraneye çevrildi, birçok savaş ve insanlık suçu işlendi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin derinleştirilmesiyle başladı bu süreç. Bu nedenle bu eylemimizde Kürdistan’ın barışını ve özgürlüğünü istiyoruz. Bu hunharca saldırılar sonucu binlerce insan hapislere dolduruldu, binlerce kurum kapatıldı. Yıllar önce başlatılan müzakere sürecinin Abdullah Öcalan’ın çabalarıyla yapıldığı çok iyi biliniyor. Değerli bir süreçti. Türkiye’de savaş süreci artık yoktu, kan dökülmedi, halkımızın legal demokratik yollarla sorunların çözüleceğine inancı gelişmişti. Bu sürece geri dönülmesi ancak Abdullah Öcalan üzerindeki kuşatmanın kaldırılmasıyla mümkündür. Bunda Avrupa Konseyi’nin (AK) sorumluluğu vardır. Çünkü Türkiye de AK’nin bir üyesidir. Erdoğan Avrupa’nın bütün değerlerini, AİHM’in, CPT’nin, AK’nin kararlarını ayaklar altına alıyor. Burada nöbet tutanlar olarak onları temel değerlerine sahip çıkmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin AİHM’in başvurusunu incelemeye aldığı 30 Kasım – 2 Aralık tarihleri arasında yaptığı toplantısında Abdullah Öcalan’ın durumuna da biraz değindiğini hatırlatan Sarıyıldız, ilgili kurumların Türkiye’yi savaş, soykırım siyasetinden vazgeçirmek, demokratikleşmeye zorlamak için gerekli yaptırımlara tabi tutulması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin yürüttüğü mevcut siyasetle Güney Kürdistan’a işgal saldırıları yaptığını, gerillalara karşı kimyasal silah kullandığını, Rojava’nın bir kısmını işgal ettiğini hatırlatan Sarıyıldız, “Bu yüzden AK’ye sesleniyoruz; Abdullah Öcalan’a kulak versinler. Abdullah Öcalan müşterek şansımızdır. Sadece Kürt halkı için değil, sol sosyalistler için de değil; herkes için müşterek şansımızdır. Avrupa Türkiye’yi idare eden oportünist siyasetini terk edene kadar nöbetimizi devam ettireceğiz” vurgusunda bulundu.

Öte yandan eylemi devralan grup adına siyasetçi Nursel Aydoğan ve HDP Avrupa Konseyi temsilcisi Fayik Yağıza,y Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecrit ve cezaevlerindeki siyasi tutukluların karşılaştığı hak ihlalleriyle ilgili hazırladıkları dosyayı İşkenceyi Önleme Komitesi’ne teslim etti.

 

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

Aralık 2021
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız