Londra’da Yeni Özgür Politika ile dayanışma gecesi

Londra’da düzenlenen Yeni Özgür Politika İle Dayanışma Gecesi’nde buluşan yüzlerce kişi, “Özgür basın dilimiz, kimliğimizdir” mesajını verdi.

Londra Prenses Düğün Salonu’nda düzenlenen Yeni Özgür Politika İle Dayanışma Gecesi’nde yüzlerce kişi buluştu. Geceye, Kürt Siyasetçi Osman Baydemir’in yanı sıra, Kürt Halk Meclisi, Alevi örgütü temsilci ve eşbaşkanları, sol ve sosyalist örgütler, AvEG-Kon’a bağlı GİK-DER, Day-Mer, Dersim-Der, Partizan ve yöresel dernekler gibi çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı gecede, salona Kürt özgür basın geleneğinde yaşamını yitiren gazetecilerin fotoğrafları asıldı. Heyva-Sor, Kürt Gençlik İnisiyatifi ile birçok kurumun stant açtığı gecede, özgür basın geleneğini anlatan sinevizyon gece boyunca ekranlardan yansıtıldı.

‘ÖZGÜR BASIN İNKÂR EDİLEN HALKIN SESİDİR’

Koronavirüse rağmen katılımın oldukça yoğun olduğu gece, özgür basın şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı. Ardından gecenin tertip komitesi adına bir konuşma yapan Diren Dicle Erden, ‘Gerçekler karanlıklar ardından kalmayacak’ ve ‘Gerçekte ısrar’ şiarı ile yola çıkan Kürt özgür basın geleneğinin inkâr edilen bir halkın dili, sesi ve hakikati olduğunu söyledi. Erden, özgür basın ile dayanışmanın faşizme karşı bir duruş olduğunun altını çizdi.
Erden’in konuşmasının ardından Reqa’da yaşamını yitiren Gazeteci Mehmet Aksoy anısına kurulan Firaz Dağ Çocuk Korosu sahne aldı. Koronun söylediği “Berxwedan jiyane” şarkısına halk hep bir ağızdan eşlik etti.

Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Elif Sarıcan, özgürlük gerillalarını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı selamlayarak, Yeni Özgür Politika’nın hakikatteki ısrarına vurgu yaptı. 10 Aralık Günü’nün aynı zamanda Dünya Öcalan’a Özgürlük Günü olduğunu hatırlatan Sarıcan, “Önderliğimizin özgürlüğünü elde etmeden pes etmeyeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz” dedi.  Sarıcan’ın konuşmasının ardından Britanya Demokratik Güç Birliği adına bir konuşma yapılarak, faşizme ve tekçiliğe karşı özgür basının önemine vurgu yapıldı, dayanışma mesajı verildi. Ayrıca gecede çok sayıda kurumun dayanışma mesajları okundu.
Gecede, Sanatçı Memozan şarkılar seslendirdi, yüzlerce kişi halay çekti.

‘ŞEHİTLERİMİZ ONURUMUZDUR’

Yeni Özgür Politika Gazetesi adına bir konuşma yapan Mahmut Seven ise gücünü halkından ve onun özgürlük mücadelesinden alan özgür basının, sadece düşmanı teşhir etme ile kalmayıp yeninin inşasında da rol oynadığını söyledi. Yeni Özgür Politika’nın 25 yıldan bu yana sürgünde Kürtlerin ve demokrasi güçlerinin sesi olduğunu kaydeden Seven, özgür basının halkının özgürlük mücadelesinin yanında, hakikatin ve gerçeklerin karanlıkta kalmaması için gücünü değerler ve şehitlerinden aldığını ifade etti. Özgür basın geleneğinde yer alarak şehit düşen gazetecilerin isimlerini tek tek okuyan Seven, “Onlara sözümüz var, kalemleriniz yerde kalmayacak. Peşinde gittiğiniz hakikat ve gerçekler karanlıkta kalmayacak. Şehitlerimiz onurumuzdur” dedi. Seven, son olarak gecede emeği geçen ve sponsorluk ile desteklerini sunan herkese teşekkür etti.
Seven’in konuşmasının ardından sahneye Kürt Sanatçı Zeynel Ali çıkarak, klam ve şarkılarını seslendirdi.

‘ABDULLAH ÖCALAN HALKIYLA KUCAKLAŞACAK’  

Gecede bir konuşma yapan Kürt Siyasetçi Osman Baydemir, Kürt halkına karşı düşmanlık yürüten güçlerin oyunlarına karşı Kürt ulusal birliğinin önemine dikkat çekti. Diasporadaki Kürtlerin rolünün önemli olduğunun altını çizen Baydemir, “Özgür basına sahip çıkmak kültürümüze, dilimize, sanatımıza sahip çıkmaktır. Özgür basın geleneği büyük bedeller ve emekler verdi. Avrupa’da da bir halkın dili, kimliği ve kültürünün gelişmesinde öncülük etmiştir. Kürt halkının ulusal birlik istemine medyamız da cevap vermelidir. Bundan sonra Kürt medyası Kürdistan halkının birliği için ortak bir dil geliştirmelidir. Kürt düşmanı iktidarların bizi bölmeye çalışan oyunlarını biz birlik yoluyla bozabiliriz” diye kaydetti.
Tecritte ısrarın savaş politikasında ısrar olduğunu vurgulayan Baydemir, “Tecritte ısrar çökertme planında ısrardır. Çökertme planında ısrar edenler tecritte ısrar çökmeye mahkûmdur. Şuna inanın, zindanlar boşalacak, Sayın Öcalan halkıyla kucaklaşacak” diye kaydetti.

Baydemir’in konuşmasının ardından Sanatçı Emekçi sahne aldı. Emekçi, Yeni Özgür Politika’nın özgürlükçü, eşitlikçi, emekçi ve direngen bir gazete olduğunu söyledi. Kürt gerillalarının hümanist ve direnişçi yönlerine dikkat çeken Emekçi’nin, gerillalar üzerine söylediği türkü ise coşkuyla karşılandı.

Gece,  Koma Sersi’nin şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

 

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

Aralık 2021
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız