Kürtler Almanya’da işgalci saldırılara karşı alanlara çıktı-YENİLENDİ

Almanya’daki Kürtler, Türk devletinin saldırılarına karşı alanlarda. Eylemlerde, Türk devletinin DAİŞ işbirliğine dikkat çekildi, direnişi büyütme mesajları verildi.

Almanya’da yaşayan Kürtler, işgalci Türk devletinin Şengal, Maxmûr ve Rojava’nın Dêrik kentine hava bombardımanına karşı alanlara çıktı.

Direniş mesajı verilen eylemlerde, Türk devletinin DAİŞ ile iş birliğine dikkat çekildi.

BERLİN

İşgalci Türk devletinin 1 Şubat akşamı Şengal, Maxmûr ve Rojava’nın Dêrik kentine hava saldırısı sonrası Nav-Berlin ve Dest-Dan Kadın meclisinin çağrısıyla yüzlerce kişi Berlin Alexanderplatz’da bir araya geldi.

Êzidî Kadın Meclisi, Women Defend Rojava, Berlin Rojava Derneği, Aveg-Kon’un destek verdiği mitingde TC saldırılarının kaynağında Hesekê yenilgisi olduğu vurgulandı.

Women Defend Rojava adına yapılan açıklamada, saldırılarda kullanılan silahlara vurgu yapılarak, “TC saldırısı NATO silahlarıyla gerçekleştiriliyor” denildi. Alman Dışişleri Bakanı Annelena Bierbock’a çağrı yapılan açıklamada, Türkiye’ye silah satılmasının engellenmesi istendi.

Êzidî Kadınlar Meclisi de Türk devletinin saldırısının DAİŞ saldırısının devamı olduğu belirtilerek, “DAİŞ’in Şengal’den Rojava’ya yapamadığını Erdoğan yapmak istiyor” diye belirtildi.

YJK-E adına yapılan açıklamada ise “Tüm halkımıza ve dostlarımıza çağrı yapıyoruz: Sokaklara inelim ve tepkimizi gösterelim. Kürdistan’daki savaşı enternasyonal dayanışmayla sonlandıralım” denildi.

Tertip Komitesi de her üç yerin bilinçli seçildiğini belirtti. Açıklamada, “Maxmûr’da 12 bin sivil yerleşimci 1990’lı yıllarda TC’nin köylerini yakması nedeniyle oraya göçertildi ve boyun eğmedikleri için hedef seçildi” denildi. Rojava’nın demokratik sisteminin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın eseri olduğunu ve bu nedenle saldırıya uğradığını vurgulayan Komite, “Şengal ise hem Abdullah Öcalan’ın demokratik ulus paradigmasına dayanıyor hem de 74. Fermana rağmen ayakta duruyor. Bu nedenle TC’nin hedefinde” dedi.

Mitingde sık sık “Bijî Berxwedana Gele Kurd”, “Bijî Berxwedana QSD”, “Bijî Berxwedana Rojava”, “Bijî Berxwedana Şengale”, “Hoch die Internationale Solidaritat”, “Jin Jiyan Azadi” sloganları atıldı.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde yüzlerce Kürdistanlı ve dostu tarafından yürüyüş yapıldı.

“Terörist Erdoğan”, “Bijî Serok Apo” sloganları eşliğinde yapılan yürüyüşteki konuşmalarda, “Erdoğan DAİŞ’in yapamadığını tamamlamak istiyor. Kürtlere yapılan soykırım saldırıları ABD ve AB’nin desteği ile yapılmaktadır” denildi.

KÖLN

Türk savaş uçaklarının dün gece Maxmur, Şengal ve Rojava’yı bombalaması Köln’de protesto edildi. Saat 15.00’te Bahnhofvorplatzda başlayan protesto eyleminde sivil katliamlarına karşı öfke hakimdi. Köln Kürt Demokratik Toplum Merkezi ve Viyan Kadın Meclisinin ortak organize ettiği eyleme Demokratik Güçbirliği bileşenleride sembolleriyle katıldı. Türk devletinin katliamlarını teşhir eden  pankartların taşındığı mitingde  flamalarda dalgalandı. Burada KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt ve AvEG-Kon Eşbaşkanı Serpil Arslan birer konuşma yaptılar. Ozan Şemdin ise söylediği stranlarıyla kürt halkını direnişe ve birliğe çağırdı.

Zübeyde Zümrüt yaptığı konuşmada şunları söyledi: ‘ Türk devleti Hesekedeki DAİŞ yenilgisinin intikamını Maxmur, Şengal ve Rojavaya saldırarak almak istiyor. BM’nin gözetiminde olan Maxmur kampının bombalanmasına dünden beri  BM ve  Avrupa Birliği  herhangi bir tepki göstermedi. Yine Rojava’nın bombalanmasına orada bulunan ABD güçleri ve Suriye rejim güçleri hiçbir tepki göstermediler. Bütün bu güçler Şengalin bombalanmasına da sessiz kaldılar. BM, AB ve ABD’yi dün yapılan sivil katliamlarına dönük sesizlikerini kırmaya ve AKP’nin  katliamlarına ortak olmamaya çağırıyoruz’.

AvEG-Kon Eşbaşkanı Serpil Arslan ise şunları söyledi: ‘Faşist ve sömürgeci diktatör gün geçmiyorki yeni katliamlara imza atmasın. Bu diktatör içine girdiği ekonomik ve siyasi kriz derinleştikçe başta kürt halkı ve onların kazanımları olmak üzere ilerici, devrimci tüm kesimlere saldırılarda sınır tanımayacağını her geçen gün daha fazla ortaya koyuyor. 20 Ocak’ta Hesekeye yapılan saldırı tesadüf değildir. Efrine yapılan saldırının yıldönümünde yapılmıştır. Bul saldırı ile yeni bir işgal harekati başlatılmıştır. Nasılki Kobani ve Afrin işgalleri sürecinde avrupada hergün sokaklarda tepkimizi gösterdiysek  Maxmur,Şengal ve Rojavaya dönük saldırılara karşıda aynı tepkiyi ortaya koymak zorundayız’

Eylemde KON-MED, TJK-E ve Defend Rojava’nın saldırılara karşı tutumunu belirten açıklamaları  okundu.

SAARBRÜCKEN

Hesekê’de DAİŞ’in yenilgisini hazmedemeyen Türk devletinin hava saldırılarına karşı tepki göstermek için Almanya’nın Saarbrücken kentinde de protesto eylemi gerçekleştirildi.

Avrupa Galerinin önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, Türk devletinin yıllardır sivilleri katleden saldırılarda bulunduğuna dikkat çekti. “Saldırılar NATO’dan alınan destekle yapılıyor” denilen eylemde, batılı devletler Türk devletinin katliamına ortak olmamak için ses çıkarmaya çağrıldı.

DARMSTADT

Darmstadt’ta yaşayan Kürtler ve dostları, şehrin işlek meydanı Luisenplatz’da bir araya gelerek, “Şengal, Maxmûr, Rojava yalnız değildir” diye haykırdı.

Darmstadt Demokratik Kürt Toplum Merkezi ile Rosa Kadın Meclisi’nin organize ettiği miting onlarca kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Mitingde KON-MED’in Türk devletinin son saldırılarına ilişkin hazırladığı bildiri okundu ve çevreden geçenlere dağıtıldı.

Eylemde, “Bijî Serok Apo”, “Şengal, Maxmûr, Rojava yalnız değildir” ve “Kahrolsun faşist Türk devleti” sloganları atıldı.

HAMBURG

İşgalci Türk devletinin başta Maxmur olmak üzere Güney Kürdistan ve Rojava’ya yönelik hava bombardımanını protesto etmek için Hamburg’da yüzlerce kişinin katılımıyla bir protesto mitingi düzenlendi.

Kentin en işlek semti olarak bilinen Mönckeberg’de yapılan miting, saldırılarda şehit düşen insanlar için yapılan saygı duruşu ile başladı. Hamburg DKTM adına bir konuşma yapan Abdullah Dodan, Türk devletinin sivil ve savunmasız insanları katlederek kendisine yakışanı yaptığını söyledi.

Bedeli ne olursa olsun bu halkın özgürlük yürüyüşünün devam edecegini söyleyen Dodan, vahşete ve katliamlara karşı her yerde tepkilerini ortaya koyacaklarını söyledi.

Almanca yapılan konuşmalarda da Türk devletinin saldırıları kınandı.

Mitingde sık sık “Terörist Erdoğan”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Yaşasın PKK mücadelesi” sloganları atıldı.

Miting, daha sonra kısa bir yürüyüşle sona erdi.

DÜSSELDORF

Düsseldorf’ta bir araya gelen kalabalık kitle, “Dün Hitler, bugün Erdoğan”, “Almanya finanse ediyor, Türkiye bombalıyor” sloganları atarak, Türk devletinin Kürtlere yönelik soykırım saldırılarında Almanya’nın rolünü teşhir etti.

DUISBURG

İşgalci Türk devletinin 1 Şubat gecesi Maxmûr, Şengal ve Rojava Kürdistanı’na dönük başlattığı soykırım saldırılarına karşı Duisburg şehrinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları acil eylem eylem çağrısı ile bir miting düzenledi.

İşgal saldırılarına karşı tepki gösteren Kürdistanlılar ve dostları sonuna kadar direnen evlatlarının yanında oldukları mesajını verdi.

Eylemde YJK-E adına Ayten Kaplan bir konuşma yaptı. Ayrıca TAJÊ ve TekoJIN adına da birer konuşma yapıldı. Konuşmalar ve verilen mesajlar ardından sloganlar eşliğinde eylem sona erdi.

HANNOVER

Hannover kentinde Kürt halkı ve dostları, Türk devletinin Maxmur, Dêrik ve Şengal’e yönelik saldırı ve katliamlarını, gerçekleştirdikleri yürüyüşle protesto etti.
Hauptbahnhof önünde başlayan yürüyüşe, binlerce Kürdistanlı YPG, YPJ bayraklarıyla katıldı.

Okunan bildiriler ardından eylemin bitmesine yakın Alman polisi, “Bijî Serok Apo” sloganını bahane edip kitleye saldırmak istedi. Ardından YPG bayraklarının kaldırılması istendi. Bunun üzerine oturma eylemine geçen halk, “Gerekirse burada kalırız ama o bayrakları indirmeyeceğiz” diyerek kararlı bir duruş sergiledi.

Alman polisinin bütün engellemelerine rağmen halkın direnişi sonuç verdi ve halk bayraklarla yürüdü.
Yürüyüş “Şehîd namirin” ve “Bijî berxwedana YPG” sloganları ile sona erdi.

MANNHEIM

Mannheim tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları da Türk devletinin faşizane saldırılarına öfkesini gösterdi.

Mitinge katılan Die Linke Milletvekili Gökay Akbulut, insanlık dışı saldırılarda bulunan faşist Türk devletini Die Linke olarak asla kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Mitingde KON-MED’in hazırladığı bildiriler okunup çevreden geçenlere de dağıtıldı.

MÜNİH

Bavyera eyaletinin Münih kentinde Kürdistan’a yönelik başlattığı katliam saldırılarına karşı tepkilerini dile getirmek isteyen Kürdistanlılar ve dostları acil eylem çağrısıyla alanlara çıktı.

Sehir merkezi Stachus’ta bir araya gelen Kürdistanlılar ve Alman dostları, Türk devletinin Derîk, Mexmûr ve Şengal’e yönelik işgal saldırılarına tepki gösterdi.

KON-MED´in katliam saldırılarına karşı hazırlanan Almanca bildirisi okunan eylemde aktivist ve öğretim üyesi  Kerem Schamberger de bir konuşma yaparak Alman devletinin Türkiye ile iliskileri ve rolüne değindi. Kürtlerin DAİŞ karşısında verdiği mücadeleyi anlatan  Schamberger, Avrupa devletlerinin NATO üyesi Türkiye’nin katliamlarını görmezden gelerek yeniden bir DAİŞ devletinin kurulmasına müsamaha gösterdiğine işaret etti.

Schamberger, bir Kürdistanlının Cuma günü Türkiye’ye iade edileceği bilgisini vererek, bunun için hafta sonu düzenlenecek yürüyüşe çağrı yaptı.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan çağrıda da, Kürdistan’a yönelik katliamın hedeflendiği açıkça ortada olan bu saldırılara karşı herkesin duyarlı ve alanlarda olması çağrısında bulunuldu. Eylem sloganlarla sona erdi.

KASSEL VE GÖTTİNGEN

Faşist Türk devletinin Şengal, Maxmur ve Rojava’nın Dêrik kentine bombardımanına karşı Almanya’nın Kassel ve Göttingen kentinde alanlara çıkan Kürt ve enternasyonal aktivistler, tepkilerini miting ve yürüyüş ile gösterdi.

Yüzlerce kişinin katıldığı eylemler Göttingen Gänseliesel meydanında Kassel’de ise Königplatz’da başladı.

Her iki eylemde de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerinin yanı sıra saldırılara yönelik Almanca bildiriler dağıtıldı. Yürüyüş esnasında sık sık “Bijî Serok Apo”, “Katil Erdoğan”, “Faşist Erdoğan”, “Şehîd namirin” sloganları atıldı.

DORTMUND

Dortmund’da çok sayıda kişinin katılımıyla yapılan eylemle “TC & DAIŞ ortaklığını kınıyoruz. Bu saldırı durdurulmasa bizim de meşru savunma hakkımızı her alanda kullanacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz; uyarıyoruz” denildi.. ,

(ANF)

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

Şubat 2022
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız