Eylemler yayılıyor: Türk devleti 9 ülkede protesto edildi

Yunanistan, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, Belçika, Avusturya, İngiltere, İsveç ve Norveç ülkelerinde de Kürtler Türk devletinin saldırılarına karşı alanlara çıktı.

İşgalci Türk devletinin Şengal, Maxmûr ve Rojava’nın Dêrik kentine bombardımanına karşı dünyanın her yerinden tepkiler geliyor. Sokaklara çıkan Kürtler ve dostları, Türk devletini protesto ediyor, direniş mesajı veriyor.

ATİNA

Yunanistan’ın başkenti Atina’da Türk devletinin soykırım saldırıları yapılan basın açıklaması ve yürüyüş ile kınandı. Yürüyüşe yüzlerce Kürdistanlı katıldı. Saldırılara yönelik Yunanca bildiriler dağıtıldı. Yürüyüş esnasında sık sık “Bijî Serok Apo”, “Katil Erdoğan”, “Faşist Erdoğan”, “Şehîd namirin” sloganları atıldı.
Akademia önünde başlayan yürüyüş Türk konsolosluğuna kadar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, PKK, KCK bayrakları ile sürdü.

Burada İngilizce ve Yunanca basın açıklaması yapıldı.

Ardından Kürt Kültür Merkezi Eşbaşkanı Erkan Erenci konuştu. Erenci, “TC faşizmi çöküş sürecine girmiştir. Ortadoğu’dan ve dünyadan izole olmuştur. NATO gücünü de arkasına alarak halkımıza yönelik  katliamlar gerçekleştirmektedir. Fakat DAİŞ’in Hesekê’ye saldırısında olduğu gibi TC’nin de işgal çabaları başarıya ulaşamamıştır. Bu saldırılarla görüyoruz ki Kürtler yalnız bırakılmakta, katliama açık hale getirilmektedir. Koalisyon güçleri bu saldırılara göz yummuştur. Bu yüzden tüm emperyal güçlere diyoruz ki, Kürtlerin özgürlük mücadelesini ve Önderliğin felsefesini yok edemezsiniz” dedi.

Basın açıklaması yine sloganlarla sona erdi.

KOPENHAG

Danimarka’nın Kopenhag kentinde Türk devletinin saldırıları Kopenhag Birleşmiş Milletler Ofisi önünde protesto edildi.

Eylemde Türk devletinin Rojava, Maxmûr ve Şengal’e yönelik saldırılarının teşhir edildiği bildiri okundu.

“Türk devleti Kürdistanlılara yönelik savaş suçlarından dolayı yargılansın” talebinin dile getirildiği eylemde, “Yaşasın Maxmûr”, “Yaşasın Şengal”, “Yaşasın Rojava”, “Katil Erdoğan” ve “Türk devletini durdurun” sloganları atıldı.

SILKEBURG

Danimarka’nın Julent adasında bulunan Silkeburg kentinde de Kongra Star Avrupa temsilcileri protestodaydı.

Son süreçteki direnişte şehit düşenler anısına saygı duruşuyla başlayan eylem, sessiz protesto biçiminde yapıldı.

Kongra Star Avrupa yönetiminin yaptığı açıklamada, saldırıları yapan Türk devleti kadar, Avrupa devletlerinin sessizliği de kınandı.

Temsilciler, kadın devrimi sürecine herkesin daha fazla katılımı ile faşizmin alt edileceğini belirtti.

HELSİNKİ

Finlandiya’da yaşayan Kürtler ve dostları da Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarını protesto etmek için alanlardaydı.

Başkent Helsinki merkezinde bir araya gelen Kürtler ve dostları, Türk devletini protesto etti.

İngilizce, Fince ve Kürtçe açıklamaların yapıldığı eylemde, aralıksız olarak Türk devletini teşhir eden sloganlar haykırıldı.

DEN HAAG

Türk devletinin işgalci saldırısı Den Haag’da bulunan Hollanda Dışişleri Bakanlığı önünde protesto edildi. Protesto eylemi, Den Haag Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Ronahi Kadın Meclisi öncülüğünde yapıldı. Eylemde Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) hazırladığı bildiri okundu.

Bildiride “Katil faşist Türk devleti, savaş uçaklarıyla Rojava, Şengal ve Maxmûr’u bombalıyor. Barbar DAİŞ çetelerinin yenilgiye uğratılmasının ardından, soykırımcı Türk ordusu şimdi de sivil yerleşimlerini bombalıyor. Amaçları, Kürt halkının kazanımlarına yöneliktir. Başta BM ve AB olmak üzere tüm uluslararası yapıları bu insanlık dışı saldırılara karşı sorumluluklarını üstlenmeye ve bunlara karşı tavır almaya çağırıyoruz. Uluslararası güçlerin sessizliğiyle desteklenen Türk devleti, bu saldırılarla açıkça soykırımı hedefliyor” denildi.

ARNHEM

İşgalci Türk devletinin 1 Şubat akşamı Şengal, Maxmur ve Rojava’nın Dêrik kentine hava saldırısı sonrası Arnhem DKTM’nin çağrısıyla yüzlerce kişi Hollanda’nın Arnhem kenti Willemsplein’de bir araya geldi.

Hollanda’nın Arnhem kentinde yaşayan Kürtler, işgalci Türk devletinin Şengal, Maxmur ve Rojava’nın Dêrik’e yapılan hava bombardımanına karşı alanlara çıktı, tepkisini ortaya koydu.

Mesajlarda direniş vurgulandı,Türk devletinin DAIŞ ile işbirliğine dikkat çekildi.

Türk devletinin saldırılarının kaynağında Hesekê yenilgisi olduğu vurgulandı.

Yapılan açıklamada, saldırılarda kullanılan silahlara vurgu yapılarak, “TC saldırısı NATO silahlarıyla gerçekleştiriliyor” denildi. Hollanda ve Avrupa’nın diğer ülkelerine çağrı yapılan açıklamada, Türkiye’ye silah satılmasının engellenmesi istendi. Ayrıca başta BM ve AB olmak üzere tüm uluslararası yapıları, bu insanlık dışı saldırılara karşı sorumluluk üstlenip tavır alması istendi.

Türk devletinin saldırısının DAİŞ saldırısının devamı olduğu belirtilerek, “DAİŞ’in Şengal’den Rojava’ya yapamadığını Erdoğan yapmak istiyor” diye belirtildi.

Meclis adına konuşmada, “Tüm halkımıza ve dostlarımıza çağrı yapıyoruz; sokaklara inelim ve tepkimizi gösterelim. Kürdistan’daki savaşı enternasyonal dayanışmayla sonlandıralım” denildi.

Arnhem Kadın Meclisi temsilcisi de, “Maxmûr’da 12 bin sivil yerleşimci 1990’lı yıllarda TC’nin köylerini yakması nedeniyle oraya göçertildi ve boyun eğmedikleri için hedef seçildi” dedi. Rojava’nın demokratik sisteminin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın eseri olduğunu ve bu nedenle saldırıya uğradığını vurgulayan temsilci, “Şengal ise hem Abdullah Öcalan’ın demokratik ulus paradigmasına dayanıyor hem de 74. Ferman’a rağmen ayakta duruyor. Bu nedenle TC’nin hedefinde” dedi.

Eylemde sık sık “Bijî berxwedana gele Kurd”, “Bijî berxwedana QSD”, “Bijî berxwedana Rojava”, “Bijî berxwedana Şengalê”, “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.

VİYANA

İşgalci Türk devletinin Şengal, Maxmûr ve Rojava’nın Dêrik kentine bombardımanına bir tepkide Avusturya’nın baş kenti Viyanadan geldi. Viyana Demokratik Toplum Merkezi’nin organizesi ile Kurdistanlı ve dostları Viyana ulusal Parlementosu önünde bir araya gelerek bir miting düzenlendi. Mitingde yapılan basın açıklamasında TC devletinin NATO gücünü arkasına alarak gerçekleştirmiş olduğu bu katliamı lanetleyerek kınadıkları dile getirilirken. Avrupa ülkelerinin’de sessizliği ile Şengal, Maxmûr ve Rojava’nın Dêrik kentine yapılan bombardıman’da katledilenlere karşı sessiz kalarak bu katliama ortak olduğu belirtildi. Avusturya hükumetinin sessizliğini bir an önce bozarak TC devletinin yapmış olduğu terör saldırısını kınaması ve bir an önce Kürtlere yapılan katliamların uluslararası savaş mahkemesine getirilerek yargılanması talep edildi. Miting boyunca almanca Türkçe yapılan basın açıklamasının yani sıra bildiriler dağıtılırken Kurdistanlı ve dostları Avusturya kamuoyununda dikkatini çekmek için trafiği geçişe kapattı. sık sık, “Yaşasın Maxmûr”, “Yaşasın Şengal”, “Yaşasın Rojava”, “Katil Erdoğan” ve “Türk devletini durdurun” sloganları atıldı. Yaklaşık bir saat süren sloganlar eşliğinde son buldu.

LONDRA

Londra Parlamentosu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, Türk devletinin saldırılarını protesto ederken, kentin en işlek meydanı Trafalgar Meydanı’na açılan yolları trafiğe kapattı.

Kürt Halk Meclisi’nin çağrısı ile Londra Parlamentosu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve enternasyonal gruplar, Türk devletinin Derîk, Mexmûr ve Şengal’e eş zamanlı saldırılarını protesto etti.

Eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan flamaları ile, Türk devletini protesto eden pankart ve dövizler taşındı.

Sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Kahrolsun TC faşizmi”, “ “Katil Erdoğan, terörist TC” şeklinde sloganlar atıldı. Burada yapılan konuşmalarda, Türk devletinin Kürt halkına karşı gerçekleştirdiği saldırıların insanlık suçu olduğu vurgulanarak, uluslararası kamuoyunun Erdoğan rejimine karşı harekete geçmesi gerektiği ifade edildi.

Britanya Parlamentosu’nun soykırımcı faşist Erdoğan rejimine karşı derhal harekete geçmesi gerektiği ifade edilen konuşmalarda, Kürt halkına yönelik gerçekleşen bu saldırılara göz yumanların kendi halklarına hesap veremeyecek hale gelecekleri vurgulandı.

Yapılan konuşmaların ardından kitle Başbakanlık binasına doğru yürüyüşe geçti. Başbakanlık binası önünde ‘Terörist TC’ sloganları atarak, Borris Johnson Hükümeti’nin sessizliği protesto edildi.

Kitle ardından Londra’nın en işlek meydanlarından Trafalgar Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Kitlenin yolu kapatmasından dolayı Trafalgar’da uzun araç trafiği oluşurken, kitle protestolarını uzun süre sürdürdü. Eylem olaysız bir şekilde sona erdi.

OSLO

Türk devletinin Kürtlere yönelik işgal ve soykırım saldırıları Norveç’in başkenti Oslo’da protesto edildi.

Çarşamba günü kent merkezindeki parlamento önünde toplanan Kürtler ve dostları Türk devletini kınadı.

Eylem sırasında kadın aktivist Lida Weerts yaptığı açıklamada NATO üyesi Türk devletinin sivilleri ve mülteci kampını dünyanın gözleri önünde bombaladığı ve katliam yaptığını kaydetti.

Weerts, “NATO, BM ve Avrupa neden sessiz? Nerede insan hakları, nerede mülteci hakları?” diye tepki gösterdi. Eylemde Norveç hükümetinin sesizliği de kınandı.

 

BRÜKSEL

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Türk Konsolosluğu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar,  Türk devletini protesto etti. Konsolosluk önünde “Bijî berxwedana Şengalê”, “Bijî berxwedana Maxmurê, “Bijî berxwedana Rojava” sloganları susmadı.

Burada söz alan NAV-BEL Eşbaşkanı Davud Keskin, AKP-MHP faşist rejimi Kürt düşmanlığında ahlak boyutunu çoktan aştı. Bunların saldırganlığını anlıyoruz;  bunlar gerillanın verdiği o görkemli direniş karşısında kaybettiler. Sahada kaybettiklerini anlayınca yine hava saldırılarına başladı. Bunlar gitmeye yakındır. Zalimler kaybedecek, direnişimiz kazanacaktır. Onurlu Kürt halkını Belçika meydanlarına çağırıyoruz. Bugünden itibaren uyumak yok; her gün alanlarda direneceğiz” dedi.

Eylem, daha sonra “Diktator Erdoğan”, “Terörist Türkiye” sloganlarıyla son buldu.

(ANF)

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

Şubat 2022
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız