Almanya’nın birçok kentinde Öcalana yönelik komplo lanetlendi

Almanya’nın birçok merkezinde eyaletler çapında düzenlenen yürüyüşlerde, “Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü hepimizin özgürlüğünün garantisidir” denildi. Alman polisi, “Bijî Serok Apo” sloganı attıkları için Berlin’de 10, Hannover’de 3 kişiyi gözaltına aldı.

Başkent Berlin başta olmak üzere Almanya’nın hemen hemen tüm eyaletlerinde Kürtler ve dostları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komployu 23. yıl dönümünde protesto etmek amacıyla alanlara çıktı.

DÜSSELDORF

Almanya’nın NRW eyaletinde 15 Şubat Uluslararası Komplosu’nu protesto etmek için bir miting ve yürüyüş gerçekleştirildi. Eyalet başkenti Düsseldorf’ta yapılan eyleme 3 bin Kürdistanlı katıldı. Eylemi Med Federasyonu ve YJK-E NRW düzenledi.

Kürdistanlılar saat 13:00’da DGB Haus önünde toplanmaya başladı. Burada önce bir miting yapıldı. Saygı duruşuyla başlayan  mitingte yüzlerce Kürdistanlı, üzerinde “Free Öcalan” (Öcalan’a Özgürlük) yazılı ve Rêber Apo’nun bir fotoğrafının olduğu flamalara taşıdı.

Saygı duruşuyla başlayan mitingte Almanya’daki bütün Kürt kurumlarını içinde barındıran MED Konfederasyonu’nun Eşbaşkanı Engin Sever, KNK Eski Eşbaşkanı Nilüfer Koç, Kürt siyasetçi Hatip Dicle ve MLKP Temsilcisi Şafak Deniz birer konuşma yaptılar.

Eyleme Köln, Düsseldorf, Aachen, Bonn, Dortmund, Essen, Duisburg, Bielefeld, Münster, Leverkusen, Düren gibi NRW kentlerinde yaşayan Kürdistanlılar katıldı.

KON-MED EŞBAŞKANI: ALMANYA KÜRT KARŞITLIĞINA SON VERMELİ

Mitingte konuşan KON-MED (Med Konfederasyonu) Eşbaşkanı Engin Sever, 23 yıldır Rêber Apo üzerinde bir tecrit sisteminin  aralıksız sürdürüldüğünü söyledi. Sever, Alman hükümetlerini de eleştirdi ve “Bugün 12 Şubat. 12 Şubat 2019’da Almanya Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik’i kapattı. Yani Almanya’da da hükümetler aldıkları siyasi kararlarla Kürt karşıtlığını devam ettirdi” diye konuştu.

Engin Sever, demokrasi ve insan haklarından bahseden hükümetlerin Kürt kurumlarını, kültürünü ve iradesini yasaklayarak İmralı tecrit sistemini Almanya’da uyguladığına dikkat çekti.

Med Konfederasyonu Eşbaşkanı Engin Sever devamle şöyle konuştu: “Uluslararası Komplo sürecinde yer alan devletlerin hiç biri amacına ulaşamamıştır. Rêber Apo’nun düşüncesi demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigması ile tüm Ortadoğu ve dünyaya yayılmıştır. Artık bunun önünü hiçbir devlet alamaz. Bundan dolayı bir an önce fiziki özgürlüğünün sağlanması gerekmektedir. Almanya Kürt kurumlarının çatı örgütü olarak burada uygulanan siyasi yasak ve engellemeleri de şiddetle kınıyoruz. Almanya’nın yeni hükümeti bir an önce şu ana kadar uygulanmış olan yasakçı ve anti-demokratik uygulamalara son vermelidir.”

HESEKÊ DİRENİŞÇİLERİ SELAMLANDI

KNK Eski Eşbaşkanı Nilüfer Koç da mitingte bir konuşma yaptı ve Abdullah Öcalan üzerinden uygulanan uluslar arası komployu kınadı ve QSD’nin Hesekê Zaferi’ni kutladı. QSD Hesekê’de Kürdistan halklarının onurunu korudu ve bizim alnımız açık bir şekilde yürümemizi sağladı” diyen Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Hesekê’de uluslar arası bazı güçlerin de tavrını gördük. Kürdistan halkı örgütlü olduğu için artık eskisi gibi gözlerini kapatamıyorlar. Kürtlerin örgütlülüğü dört parça Kürdistan’da örgütlüdür. Bu nedenle de “Dem Dema Azadiyêye” sloganı doğru bir slogandır. Bu dönem Kürtlerin dönemidir, özgür Kürdün dönemidir.”

HATİP DİCLE: KÜRTLER ANAVATANLARINDA ÖZGÜRCE YAŞAMAK İSTİYOR

Mitingte bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Hatip Dicle ise uluslar arası komployu gerçekleştirenleri kınadı ve “Kürtler en doğal haklarıyla, kendi anavatanlarında yaşamak istediler. Barış ve huzur içinde, özgürce yaşamlarını sürdürmek istediler” diye konuştu.

Hatip Dicle, 9 Ekim 1998-15 Şubat 1999 arasında geçen dört aylık uluslar arası komplo sürecinde ABD, Rusya ve Avrupa devletlerinin uluslar arası hukuku çiğnediklerini söyledi. Dicle, “En doğal hakları Kürtlere çok gördüler” diye konuştu ve ekledi: “Ancak Kürt halkı direnişini sürdürdü. Bugün bütün dünya bu halkın direnişini saygıyla karşılıyor.”

MLKP TEMSİLCİSİ: ŞEHİTLERİN BAYRAĞINI DALGALANDIRACAĞIZ

Mitingte MLKP Temsilcisi Şafak Deniz de bir konuşma yaptı. Uluslararası Komplo’yu kınayarak konuşmasına başlayan Şafak Deniz, başta Hesekê olmak üzere Rojava şehitlerini andı ve “Şehitlerin bayrağını yere düşürmeyeceğiz. Mücadele alanlarında dalgalandıracağız” diye konuştu.

İmralı izalasyonunu ve zindanlardaki hasta mahpusları anlatan Şafak Deniz konuşmasını şöyle sürdürdü:

BIJÎ PKK, YAŞASIN MLKP

“Zindanlarda hasta yoldaşlarımız var. Onların sesi olmalıyız. Onların özgür bırakılması ve tedavilerinin yapılması için mücadelemizi sürdürmeliyiz. Yine Türkiye’de bugün sömürgeciliğe karşı direniş bayrağını yükselten işçi sınıfının ve taleplerinin yanında olmalıyız. Sokaklarda mücadelesini sürdüren Birleşik Mücadele güçlerine başarılar diliyoruz. Bijî PKK, Yaşasın MLKP.”

Konuşmaların ardından Kürdistanlılar yürüyüşe başladı. Düsseldorf’un en işlek caddelerinde yaklaşık iki saat süren bir yürüyüş gerçekleşti. Beşer kişilik kortejler halinde yürüyen Kürdistanlılar, eylem boyunca Rêber Apo üzerine yazılmış marşlar, direniş şarkıları söylediler. Ayrıca yürüyüş boyunca mikrofonla Almanca konuşmalar yapılarak uluslar arası komplo, Rêber Apo’nun yaşamı ve mücadelesi, İmralı’da uygulanan tecrit ve Kürdistan halkının verdiği mücadele anlatıldı. Yürüyüş Kültür Forum önünde sona erdi.

HAMBURG

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a karşı gerçekleştirilen uluslararası komployu kınamak amacıyla Hamburg’da kitlesel bir yürüyüş düzenlendi.

Jungferstieg semtinde başlayan yürüyüşe Hamburg’da yaşayan Kürdistanlıların yanı sıra Kiel, Bremen. Oldenburg. Luneburg, Stade ve Lübeck’ten gelen Kürdistanlılar katıldı.

Saygı duruşu ardından başlayan yürüyüşte, sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bimre xiyanet”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Terörist Erdogan” sloganları atıldı.

Yürüyüş Tertip Komitesi adına konuşan Abdullah Dodki, Abdullah Öcalan sevgisinin asla kalplerden çıkmayan bir sevgi olduğunu belirterek şunları ekledi: “Önderliğimize karşı duyduğumuz bu sevgiyle sokaklardayız. Önderliğimiz özgürleşene kadar mücadele içinde olacağız.
Kitlesel yürüyüş, Damtor tren istasyonunda sona erdi.

Kürdistanlılar ayın 15’inde ise Türk Konsolosluğu önünde protesto mitingi düzenleyecek.

BERLİN

Başkent Berlin’de, saat 12.00’da Alexanderplatz’da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, “Önder Apo’ya özgürlük, özgürlük kazanacak” şiarıyla 2 günlük uzun yürüyüşü tamamladı.

FED-KURD ile NAV-Berlin eşbaşkanları,  Demokratik Halk Meclisi, DEST-DAN Kadın Meclisi üyeleri, Die Linke Eyalet milletvekili Ferhat Koçak, Tarihçi Nick Brauns’un katılım gösterdiği yürüyüşte  polislerin yoğun provokasyonu gözlendi. Eylemciler buna karşı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü sağlayana dek alanlarda olacaklarını vurguladı.

Yürüyüş boyunca “Bijî Serok Apo”, “Es lebe Öcalan”, “Bê Serok jiyan nabe” sloganları atıldı.

Polis, yürüyüş sonrası yaklaşık 10 kişiyi “Bijî Serok Apo” sloganı attığı için gözaltına aldı.

HANNOVER

Hannover Demokratik Güç Birliği bileşenleri öncülüğünde yüzlerce Kürdistanlı ve dostları 15 Şubat uluslararası komplosunu düzenledikleri yürüyüş ve mitingle protesto etti.

“Güneşimizi karartamazsınız” şehitleri şahsında ve tüm özgürlük şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından Hannover Kröpcke meydanından yürüyüşe geçen halk, yaklaşık 5 km yürüdü.

Yürüyüşte “Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü hepimizin özgürlüğünün garantisidir” pankartları taşındı.

Eylemin içeriğine dair okunan bildirilerin yanı sıra, PYD-Hannover, NAV-YEK, TJK-E, Women Defend Rojava, Demokratik Güç Birliği (DGB), Halkların Birleşik Devrimci Hareketi (HDBH), ATİK-Hannover, Komün Dergisi ve NAV-DEM Hannover adına konuşmalar yapıldı.
Alman polisi, burada da “Bijî Serok Apo” sloganını bahane edip 3 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltılar üzerine “Bijî Serok Apo” sesleri daha da çoğaldı.

Miting, çekilen halaydan sonra sona erdi.

ANF / Atılım

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

Şubat 2022
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız