Berlin’de Hanau katliamı protesto edildi

Alman devletinin her zaman yaptığı gibi tarihinin üzerine sessizlik perdesi çekmek istediğine işaret eden eylemciler, ülkede gün geçtikçe yükselen ırkçılığa karşı mücadele vereceklerini vurguladı.

Hanau katliamının yıl dönümü dolayısıyla Almanya’nın başkenti Berlin’in üç farklı merkezinde  faşizme ve ırkçılığa karşı gün boyu anma ve protesto etkinlikleri düzenlendi.

Saat 12.00’da Wedding/Leopoldplatz ve 16.00’da Oranienplatz’da miting, 19.30’da ise Kreuzberg/Zickenplatz’da yürüyüş yapıldı.

Sosyalist gençlik örgütü Young Struggle (YS), Wedding United, Migrantifa Berlin, ABA ve Well Come United platformunun tertiplediği etkinliklere binlerce kişi katıldı.

Protestolara DEST-DAN Kadın Meclisi, Nav-Berlin Meclisi de destek verdi.

Hanau katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemlerde “Irkçılık öldürüyor”, “Errinern heisst kampfen (Hatırlamak mücadele etmektir)”, “Unutmadık, unutmayacağız”, “Hanau li her dere ye, piştgirî li her derê ye”, “Wir müssen gegen das Vergessen kampfen (Unutmaya karşı savaşmalıyız)”, Nationalismus ist keine alternative united against Fascism (Milliyetçilik, faşizme karşı birleşik bir alternatif değildir)” ve “Münferit değil” gibi faşizm ve ırkçılık karşıtı pankartlar taşındı.

Eylemlerde 1990’dan bu yana ırkçı şiddet nedeniyle 214 ölüm gerçekleştiğine dikkat çekilerek, Almanya’da yükselen aşırı sağ ve ırkçılığa karşı gerekli önlemlerin alınmadığı, polislerin davayı örtbas ettiği, savcılığın dosyayı kapatmak istediği belirtildi. Eylemciler, davanın  peşini bırakmayacağını ve gün geçtikçe yükselen ırkçılığa karşı mücadelelerine devam edeceklerini vurguladılar.
FERHAT, VILI, MERCEDES…

Etkinliklerde, ırkçı saldırıda yaşamını yitirenlerin isimleri okundu. Hanau’da Kaloyan Velkov, Fatih Saraçoğlu, Sedat Gürbüz, Vili Viorel Păun, Gökhan Gültekin, Mercedes Kierpacz, Ferhat Ünvar, Hamza Kurtovic ve Said Nesar Hashemi katledilmişti.

SESSİZLİK PERDESİ ÇEKİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ
Yürüyüş sırasında Özgür Kürdistan Meclisi adına yapılan konuşmada, bundan iki yıl önce Hanau’da yapılan katliamın kelimelerle ifade edilemeyeceği belirtilerek, şöyle devam edildi: “Halkımızın çoğu savaştan ve siyasi zulümden dolayı Almanya’ya sürgün geldi. Burada çok sayıda bireysel fail tarafından ve bizzat Alman devletinin elinde katledildi. Biz Kürt toplumu olarak faşist saldırıların veya Alman devletinin kriminalize etme çabalarını asla kabul etmedik. Almanya, varoluşundan bu yana her zaman yaptığını yapmaya çalışıyor; yani tarihin üzerine sessizlik perdesi çekmek istiyor. Bugün burada Hanau’da katledilenleri anarken bu sessizliğimi bozuyoruz ve bu saldırıya neden olan koşulları teşhir edip protesto ediyoruz. Çünkü Hanau, Halle ve Hoyerswer’deki saldırılardan öğrendiğimiz tek yol, birlikte mücadeledir. Bu nedenle buradayız ve ırkçı saldırıda yaşamını yitiren arkadaşlarımızı anıyoruz.”

YASAĞA KARŞI İMZA DA TOPLANDI

Katliamı protesto eden Kürt kurumları, PKK’nin terör örgütleri listesinden çıkması için başlatılan imza kampanyası çalışmalarını burada da sürdürdü.

Irkçılığa karşı sokaklara dökülen halk, bu yasakların Kürt halkını kriminalize etmek için olduğunu ifade ederek, imza kampanyasına destek verdi.

Protesto eylemleri binlerin katılımıyla yürüyüş ile devam etti.

(ANF/Atılım)

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

Şubat 2022
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız