ABD Ukrayna için yeni planını deşifre etti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’in öldürülmesi veya yakalanması halinde “hükümetin devamlılığı” için bir plan hazırlandığını açıkladı.

Pazar günü CBS televizyon kanalındaki “Face the Nation” programına katılan Blinken, Ukraynalıların “öyle ya da böyle ‘hükümetin sürekliliği’ denilen bir planı” olduğunu belirtti.

Blinken, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı savaştan bu yana Zelenskiy’in liderliğinin “kayda değer” olduğunu sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanı, “Başkan Zelensky’nin gösterdiği, tüm hükümetin gösterdiği liderlik dikkate değerdir. Onlar bu inanılmaz cesur Ukrayna halkının vücut bulmuş oldu” dedi.

Ukrayna anayasasına göre, görev süresi boyunca cumhurbaşkanına bir şey olursa, parlamento başkanı cumhurbaşkanının yerini alıyor. Mevcut durumda parlamento başkanlığı görevini Ruslan Stefanchuk yürütüyor.

Blinken’in bu açıklaması Amerikalı yetkililer ve ittifak ülkelerin Zelenskiy’in öldürülmesi veya yakalanması halinde hükümetin devamlılığı konusunda tartışma yürüttükleri yönündeki bilgilerin oraya çıkmasından sonrasına denk geldi.

New York Times gazetesine göre Amerikalı yetkililer, Ukraynalıları üst düzey yetkililerin uzun süre bir yerde kalmalarına izin vermemeye çağırdı.  Üst düzey yetkililerin başkent dışındaki başka yerlere gitmeleri önerildiği belirtiliyor.

Zelenskiy ise cuma günü yaptığı yeni bir açıklamada “ülkeden kaçtığı” yönündeki haberleri yalanlayarak, halen Kiev’de olduğunu duyurmuştu.

New York Times’a göre ABD ve ittifakları ayrıca Kiev dışında bir liderlik yerinin oluşturulmasını istiyor. Bu çerçevede Karpat dağlarına çekilme önerildiği iddia edildi. Ancak Ukraynalı yetkililer sözkonusu alanda bombalara dayanıklı sığınakların olup olmadığına dair netlik kazandırmadığı belirtildi.

Ukraynalı yetkililer geçen hafta yaptıkları açıklamalarda Zelenskiy’in Çeçen özel kuvvet güçlerinden oluşan bir grubun suikast girişimine maruz kaldığını duyurmuştu.

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız