Fransa’da Korsika’nın Özerkliği gündemde

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Korsika Adası’na özerklik tabusunu kırdı. Hükümet, özerkliği öngörmeye hazır olduğunu açıkladı.

Bağımsızlıkçı Yvan Colonna’nın cezaevinde radikal dinci bir kişinin saldırısına uğrayarak komaya girmesi ardından protesto eylemleri devam ederken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, özerkliği tartışmaya açtı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Corse Matin gazetesine verdiği mülakatta, hükümetin Korsika’ya “özerklik tanımaya kadar gitmeye” hazır olduğunu söyledi. Darmanin, iki haftadır yaşanan şiddetli protesto eylemlerinin sona erdirilmesini ön koşul olarak ortaya koydu.

İlk kez bir hükümet temsilcisi, Korsikalıların uzun yıllardır talep ettiği özerklik kapısını açtı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Korsika dosyasını teslim ettiği İçişleri Bakanı, “(Fransa) özerkliğe kadar gitmeye hazır. Sonraki, mesele bu özerkliğin ne olduğunu bilmek. Bunu tartışmamız lazım” dedi.

Kurumsal sorun etrafından “benzeri görülmemiş bir tartışmaya” açık olduğunu ifade eden Darmanin, şiddetin durmasını isterken Yvan Colonna’nın başına gelenlere ilişkin hakikati ortaya çıkarma sözü verdi.

Colonna’ya yönelik saldırı için “terörist saldırı” diyen Darmanin, “Devletin sorumluluğu altındaki insanların, yani mahkumların koruyucusu olarak bir sorumluluğu vardır” ifadelerini kullandı.

MÜMKÜN OLAN BAŞKA AŞAMALAR DA VAR

Özerklik konusunda BMFTV’ye de konuşan Darmanin, “Otonomi statüsüne kadar [gitmeye hazır olacağımızı] söyledim. Bu, benim görüşüme göre mümkün olan başka aşamaların da olduğu anlamına geliyor” dedi.

“Diyalog için buradayız” diyerek Korsika ziyaretini değerlendiren Darmanin, tüm bunların “iki gün içinde olmayacağını” sözlerine ekledi.

Darmanin, bu sürecin takvimi sorulduğunda, nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerini hatırlatarak, “Bir cumhurbaşkanlığı seçimi var, bu nedenle bir sonraki Cumhurbaşkanı veya bir sonraki Cumhurbaşkanı döneminde olacağı kesin” dedi.

COLONNA HALEN KOMADA

Yvan Colonna ise saldırıdan bu yana komada bulunuyor. Avukatlarından Patrice Spinosi, France Inter radyosuna verdiği demeçte “Komadan asla çıkmadı” derken, cezasının askıya alınması talebinde bulunacaklarını ifade etti.

Korsika valisi Claude Erignac’ı şubat 1998’de Ajaccio kentinde öldürdüğü gerekçesiyle Arles kentinde tutuklu olan 61 yaşındaki Korsikalı bağımsızlıkçı Yvan Colonna, cezaevinde 2 Mart günü “cihatçı” olarak ifade edilen bir tutuklunun saldırısına uğradı. Siyasi tutsak Marsilya’da bir hastanede komada bulunuyor.

Korsikalı bağımsızlıkçı 1998’de valinin öldürülmesinden dört yıl sonra temmuz 2003’te tutuklanmıştı. Colonna hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. 2007 yılında ömür boyu hapse çarptırılan Colonna, 2009 ve 2011 yıllarında da aynı dava kapsamındaki itirazlarla toplamda üç kez ömür boyu hapse mahkum edildi. Arles cezaevinde tutulan Colonna, birçok kez Korsika’ya sevk edilmek için talepte bulunmuş ancak her seferinde reddedilmişti.

PROTESTO EYLEMLERİ

Ancak protesto eylemlerinin ardından Fransız hükümeti Colonna ve aynı suikast kapsamında tutuklu bulunan Pierre Alessandri ve Alain Ferrandi hakkındaki özel denetimin kaldırıldığını açıkladı. Özel denetim statüsünün kaldırılması, tutsakların Korsika adasındaki cezaevlerine sevk edilmesinin önünü açıyor.

Bu karara rağmen tepkiler dinmedi. Pazar günü Bastia’da yapılan protesto eylemine 12 bin dolayında kişi katıldı ve çatışmalar yaşandı. Çatışmalarda 67 kişi yaralandı. Bu eylemler özellikle gençlerin bağımsızlık fikri etrafında radikalleştiğinin işareti olarak ele alındı. Eylemlere yerel bir çok temsilci de destek veriyor. Protesto eylemlerinde Colonna’ya saldırıdan Fransa devleti sorumlu tutularak sık sık “Katil Fransa devleti” sloganı atıldı.

İçişleri Bakanı Darmanin’in Korsika ziyareti bu nedenle önemli görülüyor. Korsika’da onlarca yıldır bağımsızlık mücadelesi yürütülüyor. Korsika Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLNC), 2014 yılında silahlara veda ettiğini açıklamıştı. Bu karar ardından adadaki, silahlı eylemler net bir şekilde azaldı. Bağımsızlık talepleri, Korsika Parlamentosu’nda kendisini daha güçlü ifade etmeye başladı. Korsika mevcut durumda Fransa’ya bağlı özel bir statüye sahip.

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız