22 Mart 2023 Çarşamba - 22:49
DÖKÜMANLAR
Video Haberler
Haber Gönder
AVEG-KON
  • Languages
    • Deutsch
    • English
    • Français
suruç banner - copy
suruç banner
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
AVEG-KON
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Haber Gönder

8 Mart ve Newroz’dan 1 Mayıs’a – Atılım Avrupa / Perspektif*

2 Nisan 2022 Cumartesi- 07:00
8 Mart ve Newroz’dan 1 Mayıs’a – Atılım Avrupa / Perspektif*
PaylaşTwitWhatsapp

2022 yılının 8 Mart’ı dünya çapında kadınların erkek egemen kapitalist sistemin her türlü sömürüsüne karşı başkaldırışına tanıklık etti. Kimi ülkelerde bu direniş kadın grevi biçimini alırken, eşit işe eşit ücret talebi daha görünür oldu. Kimi ülkelerde ise 8 Mart, kadına dönük artan cins soykırımının bir tezahürü olarak cinsel şiddet, taciz ve tecavüz, sınıfsal ve cinsel sömürü, güçlü kadın öfkesinin hedefi oldu.

Başta Kürt halkı olmak üzere bölge halklarımızın Newroz coşkusu ise görülmeye değerdi. Kürt halkının dört parçadaki görkemli Newroz kutlamaları, bölge gerici devletlerine karşı tam bir ulusal irade beyanına dönüştü. Türkiye ve Kuzey Kürdistan’dan Rojava’ya, Güney’den Rojhilat’a, dünyanın pek çok başka coğrafyalarında Kürt halkı ulusal kolektif haklarından vazgeçmeyeceklerini, savaş, işgal ve tasfiye saldırıları karşısında asla boyun eğmeyeceğini dosta da, düşmana da göstermiş oldu. Komünistler örgütlü oldukları her alanda Newroz’un kızıl rengi oldular.

Dünyada emperyalist kapitalizmin krizinin derinleşmeye devam ettiği, emperyalist hegemonya ve rekabetin açık sonucu olarak yerel ve bölgesel savaşların bir biri ardına patlak verdiği; işçi sınıfı ve emekçilerin yaşam koşullarının her gün biraz daha kötüleştiği şu günlerde, 8 Mart ve Newroz’da aldığımız moral ve motivasyonla 1 Mayıs’a yürüyoruz şimdi.

Nasıl ki 8 Mart ve Newroz kazanıldıysa 1 Mayıs’ın da kazanılacağına hiç kuşku yok. İşçi sınıfı ve ezilenlerin kapitalist sömürüye, artan hayat pahalılığına karşı yoğunlaşan öfkesi; her ülkede artan grev hareketleri bunun işaretleriyle dolu.

Komünistlerin daha güçlü bir 1 Mayıs için birer politik öncü olarak bugünden yürütecekleri hazırlık çalışması Avrupa’da yaşayan Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmenlerin, politik güçlerin yönünü 1 Mayı’a dönmesi, güçlü katılımın garantiye alınması bakımından çok hayati bir yerde durmakta.

Tek tek her politik öncü, gerek kolektif olarak gerekse bireyler olarak kitlelerin gündemine 1 Mayıs’ı taşımak için somut planlamalar mutlaka yapmalıdır. Bu planlamalar içerisinde dar anlamda komünistlerin kendi kitlesi olmak üzere, geniş anlamda tüm işçi ve emekçilere dönük ajitasyon, propaganda faaliyetleri mutlaka yer almalıdır. Kendi kitlesine dönük ev ziyaretleri, yüz yüze görüşmeler, başta 1 Mayıs olmak üzere güncel siyasal gelişmelere dair sohbetler, 1 Mayıs alanında olma fikrini yaratmak açısından çok önemli bir yerde durmakta.

Fabrika, merkezi istasyonlar önlerinde geniş 1 Mayıs çağrılarının dağıtımının yanı sıra uygun olan yerlerde toplu bildiri dağıtımları, sözlü ajitasyonlar canlı 1 Mayıs ruhunu bugünden kuşanmayı getirecektir. Afiş, stiker, duvar yazılamaları vb. gibi özgür ajitasyonunun değişik biçimleri bir ay süresince yürütülecek hazırlık çalışmalarının araçları olarak kesintisiz değerlendirilmelidir.

2022 1 Mayıs’ı bir yandan emperyalist savaşa karşı öfkemize tanıklık ederken, öte yandan kapitalizmin dünya işçi sınıfı ve ezilenlerine dayattığı yoksullaşma karşısında tek kurtuluşun sosyalizmde olduğu gerçeğini dünya halklarına taşıyacak. Amerikan işçi sınıfı ve önderlerinin kanıyla kızıllaşan 1 Mayıs, sosyalizmin ufukta parlayan sıcaklığıyla dünya halklarını saracak.

O zaman, daha güçlü ve görkemli bir 1 Mayıs için kitlelere hücum.

* Atılım Gazetesinin Avrupa Eki’nin (atilimavrupa1994@gmail.com) 1 Nisan  2022 tarihli Perspektif köşesi

 

Etiketler: 8 Mart ve Newroz’dan 1 Mayıs’a -Atılım Avrupa / Perspektif

ilgiliiçerikler

Tutsakların sesi olmak – Atılım Avrupa / Perspektif*
MANŞETLER

Tutsakların sesi olmak – Atılım Avrupa / Perspektif*

3 Aralık 2022 - 10:08

Ezen ve ezilenler arasındaki kavgada hapishaneler tarihsel olarak toplumsal ve sınıfsal mücadelenin başat konularından oldu. Eski ve köhnemiş düzeni yıkıp,...

Daha fazla oku
COP27 ve mücadele – Atılım Avrupa / Perspektif*

COP27 ve mücadele – Atılım Avrupa / Perspektif*

19 Kasım 2022 - 10:51
‘Kasım şehitler ayı’ çalışmaları başladı

Kasım gecelerine dair – Atılım Avrupa / Perspektif*

5 Kasım 2022 - 09:42
Kimyasallara karşı mücadele – Atılım Avrupa / Perspektif*

Kimyasallara karşı mücadele – Atılım Avrupa / Perspektif*

29 Ekim 2022 - 11:21
Aylardan Kasım – Atılım Avrupa / Perspektif*

Aylardan Kasım – Atılım Avrupa / Perspektif*

22 Ekim 2022 - 10:23
Sonraki yazı
21. Yüzyılın Güç Ölçümü – Atılım Avrupa / Avrupa Gündemi*

21. Yüzyılın Güç Ölçümü - Atılım Avrupa / Avrupa Gündemi*

ÖZGÜR HABER

ÇOK OKUNANLAR

  • Ulm’da Newroz kutlaması

    Ulm’da Newroz kutlaması

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Basel’de tutsaklarla dayanışma eylemi düzenlendi

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Britanya parlamentosundaki Newroz kutlamasında Gik-Der’e deprem dayanışması ödülü verildi

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Nürnberg EMEK ve ÖZGÜRLÜK İttifakı’ndan çağrı

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • İktidar mücadelesi ve bizim cephe – Ziya Ulusoy |

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0

Okumak için tıklayınız

  • ANASAYFA
  • İLETİŞİM
  • DÖKÜMANLAR
avegkon.com

by©2020D

Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER

by©2020D