5 Temmuz 2022 Salı - 19:57
DÖKÜMANLAR
Video Haberler
Haber Gönder
AVEG-KON
  • Languages
    • Deutsch
    • English
    • Français
suruç banner - copy
suruç banner
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
AVEG-KON
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Haber Gönder

AB dışişleri bakanları Rusya’ya petrol yaptırımında anlaşamadı

17 Mayıs 2022 Salı- 12:12
PaylaşTwitWhatsapp

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları toplantısında Rusya’ya enerji ihracatı yasağı konusundaki anlaşmazlık nedeniyle 6’ncı yaptırım paketinde yine uzlaşı sağlanamadı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Rusya’dan petrol ithalatının yasaklanmasını öngören yeni yaptırım paketinde uzlaşma sağlayamadı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Ne yazık ki bugün 6’ncı yaptırım paketini sonuçlandırmak için bir anlaşmaya varmak mümkün olmadı. Petrol yasağı konusunda oy birliği zorluğuyla karşı karşıyayız” dedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel’de gerçekleştirilen AB Dışişleri Bakanları toplantısı bitiminde basına açıklamalarda bulundu. Ticaretin serbestleştirilmesi ve ulaşımın kolaylaştırılması gibi çeşitli önlemlerle Ukrayna ekonomisini desteklemeyi planladıklarını belirten Borrell, “Ukrayna’nın tahıl ve buğday üretmesi ve ihraç etmesine yardımcı olmalıyız” diye konuştu.

BUĞDAY İHRACI SORUNUNDAN RUSYA’YI SORUMLU TUTTU

Borrell, Ukrayna’nın tahıl depolarının tam kapasite dolu olduğunu, bu depoların yeni mahsulü alabilmesi için derhal ürünlerin gönderilmesi gerektiğini söyledi. AB’nin yeni yollar ve trenlerle Ukrayna’nın tarım ürünlerini ihraç etmesini sağlayacaklarını ifade eden Borrell, Odessa Limanı’ndaki blokajın kaldırılması olasılığını da içeren çeşitli fikirler olduğunu ancak bunun henüz somutlaşmadığını söyledi. Borrell, söz konusu limanın açılmasının yeterli olmadığını, bölgede kapsamlı bir mayın temizleme çalışması yapılmadan gemilerin yanaşmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Ukrayna’nın buğdayını Afrika’ya ihraç edememesinin sorumlusunun uyguladıkları yaptırımlar olmadığını savunan Borrell, yaptırımların 3’üncü ülkelere tarım ürünü ihracını yasaklamadığını söyledi ve Rusya’yı sorumlu tuttu. Borrell, G-20 ve Afrika Birliği toplantılarında gıda güvenliği ve enerji fiyatları konularının gündemde olacağını belirtti.

BORRELL: OY BİRLİĞİ ZORLUĞUYLA KARŞI KARŞIYAYIZ

“İşgalin maliyetini tahammül edilemez hale getirene kadar Rusya’ya yaptırımlar uygulamaya devam edeceğiz.” diyen Borrell, 6’ncı yaptırım paketi ile ilgili “Ne yazık ki bugün 6’ncı yaptırım paketini sonuçlandırmak için bir anlaşmaya varmak mümkün olmadı. Bu konu büyükelçiler seviyesinde görüşülmeye devam edilecek. Petrol yasağı konusunda oy birliği zorluğuyla karşı karşıyayız” ifadesini kullandı.

YAPTIRIM TASLAĞI MAYIS AYI BAŞINDA GÖNDERİLDİ

AB Komisyonu, ay başında üye ülkelere Rusya’ya yönelik 6’ncı yaptırım paketi taslağını göndermişti. Pakette, Rusya-Ukrayna savaşında yer alan yüksek rütbeli subaylar ve bazı kişilerin yaptırım listesine eklenmesi, Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank ve diğer 2 bankanın uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılması, Rus devletine ait 3 kanala yayın yasağı uygulanması, Rusya’nın danışmanlık hizmetlerine erişiminin kesilmesi, Rusya’dan ham petrol tedarikinin 6 ay içinde, rafine ürün tedarikinin de yıl sonuna kadar aşamalı olarak kaldırılması yer alıyordu.

AB Komisyonu, bazı üye ülkelerin karşıt tutumu nedeniyle yaptırım paketi içeriğinde bazı değişiklikler yapmış, Macaristan, Slovakya ve Çekya’ya Rusya’dan petrol ithalatında ek süre tanımıştı. Macaristan Rusya’dan petrol ithalatı yasağına karşı çıkarken, AB yaptırımlarının yürürlüğe girmesi için üye ülkelerin oy birliği gerekiyor.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, AB Dışişleri Bakanları toplantısına girişte, AB’nin Rusya’ya petrolüne yaptırım uygulamasının tek bir üye tarafından bloke edildiğini söylemiş, “Birliğin tamamı bir üye devlet tarafından rehin tutuluyor. Rehin alınmayı kabul edemeyiz.” ifadesini kullanmıştı.

Etiketler: AB Dışişleri BakanlarıRusya'ya petrol yaptırımında anlaşamadı

ilgiliiçerikler

GÜNCEL

AB Dışişleri Bakanları yaptırımı görüşmek üzere toplandı

7 Aralık 2020 - 13:16

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları bugünkü toplantılarında Türkiye'ye yönelik yaptırımları ve bunların yasal zeminini tartışacak. Toplantı öncesi konuşan Almanya Dışişleri Bakanı...

Daha fazla oku
Sonraki yazı

Lağımlar arası - Efe Dağlı

Özgür ANA HABER

ÇOK OKUNANLAR

  • AGİF: Kampf dem neofaschistischen Rechtsterrorismus

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Maxmur’a SİHA saldırısı

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • SKB’den tacizci Mustafa Peköz açıklaması: “Susmuyor, korkmuyor ifşa ediyoruz!”

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Heilbronn’da 3.Dünya Kadın konferansı ile dayanışma etkinliği düzenlendi

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Ivana Hoffmann kitap tanıtımı Viyana’da yapıldı

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0

Okumak için tıklayınız

  • ANASAYFA
  • İLETİŞİM
  • DÖKÜMANLAR
avegkon.com

by©2020D

Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER

by©2020D