6 Temmuz 2022 Çarşamba - 20:57
DÖKÜMANLAR
Video Haberler
Haber Gönder
AVEG-KON
  • Languages
    • Deutsch
    • English
    • Français
suruç banner - copy
suruç banner
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
AVEG-KON
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Haber Gönder

Tecride karşı Gemlik yürüyüşüne katılım birçok kentte engellendi

12 Haziran 2022 Pazar- 08:48
PaylaşTwitWhatsapp

Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecride son verilmesi için yarın gerçekleştirilecek Gemlik yürüyüşü için bugün pek çok kentte yürüyüşler yapıldı. Bursa Valiliği’nin eylem yasağı kararını bahane eden polis birçok kentte araçları bağladı, yürüyüş için yola çıkılmasına izin vermedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) tarafından “Tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” sloganıyla yapılan Büyük Gemlik Yürüyüşü birçok ilde başladı.

Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması talebiyle gerçekleştirilecek Büyük Gemlik Yürüyüşüne katılmak için Serhat illerinden Van’da bir araya gelenler yola çıkarken, Diyarbakır ve Çukurova bölgesinden araçların hareket etmesine izin verilmedi. Yola çıkılmasına izin verilmeyen kentlerde araçlar bağlanarak, yüksek para cezaları kesildi.

EGE BÖLGESİ YOLA ÇIKMAK ÜZERE İZMİR’DE BULUŞTU
Gemlik yürüyüşüne katılmak üzere İzmir’de HDP Bayraklı ilçe binası önünde toplanan halk, sloganlarla yürüyüş düzenledi. “Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için Gemlik’e yürüyoruz” pankartının açıldığı eylemde, “Bijî serok Apo”, “Tecride hayır tutsaklara özgürlük”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Bijî berxwedana zindana”, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından kitleye seslenen HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Türkiye hapishanelerinde işkencenin sürdüğünü, hasta tutsakların ölüme terk edildiğini, Aysel Tuğluk’un serbest bırakılmadığını söyledi. Siyasi tutsakların tutsaklığına son vermek için mücadele ettiklerini söyleyen Toğrul, “Selahattin Demirtaş’ı, Figen Yüksekdağ’ı, İdris Baluken’i, Sebahat Tuncel’i özgürleştireceğiz” dedi.

Ege’nin birçok kentinden İzmir’de Gemlik yürüyüşü için buluştuklarını söyleyen Toğrul, halkın tecride karşı sesini yükselttiğini vurguladı. Toğrul, “Bu ses duyulmalı. Sayın Öcalan’ın sesi halkla buluşturulmalıdır. Halka sesinin ulaştırılması sağlanmalıdır. Sayın Öcalan üzerindeki bu mutlak tecridi kıracağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından bir süre oturma eylemi yapan halk araçlara bindi.

ÇUKUROVA’DAN GEMLİK YÜRÜYÜŞÜNE KATILIM ENGELLENDİ
Çukurova’dan Gemlik Yürüyüşüne katılmak üzere Mersin’de buluşan kitlenin yola çıkması engellendi. “Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için Gemlik’e yürüyoruz” şiarıyla düzenlenen yürüyüş için Adana, Osmaniye ve Hatay’dan aralarında HDP’li milletvekilleri Fatma Kurtalan, Rıdvan Turan, Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz ile siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu yüzlerce kişi, Mersin’in Akdeniz ilçesinde bulunan Barış Parkı’nda buluştu. Burada erbaneler eşliğinde halaya duran kitle, “Selam selam İmralı’ya bin selam”, “Her yer İmralı her yer direniş”, “Be serok jiyan nabe” ve “Bijî serok Apo” sloganları attı.

ENGELLEMEYE KARŞI OTURMA EYLEMİ
Açıklama yapılmadan polis, otobüslerin kentten ayrılmasına izin vermeyeceğini söyleyince, kitle oturma eylemi başlattı.

Bir süre parkta gerçekleştirilen eylem sonrası konuşan HDP’li Fatma Kurtulan, Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekerek, “Tecrit demek savaş demek, hukuksuzluk demek, hak ihlalleri demektir. Tecritle aslından hedeflenen budur. Tecrit sistemi Türkiye’yi tümüyle savaşa çevirdi. İnsan hakları ihlaline çevirdi. Hukuku ayaklar altına aldı. Türkiye’de baş aşağıya gidişatın yolunu açtı. Ülkedeki tüm sorunların kaynağı tecrit olduğu için bu yürüyüşü yapmak istiyoruz. Gemlik’e koltuklarının ömrünü uzatmak için savaşa sarılanları teşhir ve protesto etmek için gidiyorduk. En kısa zamanda ömrünüz sandıkla sonuçlanacaktır. Bugün yolumuzdan alıkoyabilirsiniz ama bu mücadele bitmeyecek. Eninde sonunda Sayın Öcalan’a gidecek, müzakere edecek, diyalog geliştirilecektir” dedi.

‘ÇÖZÜM ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ İLE MÜMKÜN’
HDP’li Tülay Hatimoğulları da, Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için Gemlik’e gitmek üzere bir araya geldiklerini söyledi. Engellemenin çözüme katkı sunmadığını ifade eden Hatimoğulları, Türkiye’deki ekonomik krizin temel sebebinin savaş ve Kürt sorunundaki çözümsüzlük olduğunu vurguladı. Savaşın bedelini yoksul halkın ödediğini belirten Hatimoğulları, savaşın Öcalan’ın özgürlüğü ile son bulunacağını dile getirerek, “Bu topraklar kana doydu. Artık yeter. Biz barışı, İmralı tecridinin kalkmasını, siyasi tutsakların özgür olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kitle, slogan ve alkışlarla HDP Akdeniz İlçe Örgütü’ne yürüdü.

Etiketler: Tecride karşı Gemlik yürüyüşüne katılım birçok kentte engellendi

ilgiliiçerikler

No Cavontent Available
Sonraki yazı

Kürt gazetecilerin gözaltı süresi 4 gün daha uzatıldı

Özgür ANA HABER

ÇOK OKUNANLAR

  • AGİF: Kampf dem neofaschistischen Rechtsterrorismus

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Devrimci Gençlik Dernekleri: 33’leri sokakta birlikte analım

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Lyon AKM’de Sivas Katliamında yaşamını yitirenler anıldı

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Kuzey ve Doğu Suriye’de OHAL ilan edildi

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Libya açıklarında 22 göçmen öldü

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0

Okumak için tıklayınız

  • ANASAYFA
  • İLETİŞİM
  • DÖKÜMANLAR
avegkon.com

by©2020D

Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER

by©2020D