Almanya’da Türkiye’ye bilgi sızdırmakla suçlanan ‘ajan’ davası itirafla başladı

Almanya’da yaşayan muhalif Türkiye vatandaşlarına ait bilgileri Türk istihbaratına ilettiği iddiasıyla tutuklanan Ali D., ilk duruşmada hakkındaki suçlamaları kabul etti.

Almanya’da Türk istihbaratına çalıştığı iddiasıyla eylül ayında bir otele yapılan baskında tutuklanan Ali D. isimli Türkiye vatandaşı ile ilgili dava Düsseldorf Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde görülmeye başladı.

Düsseldorf’ta kaldığı otel odasında kurusıkı tabanca ve gerçek mermilerin yanında muhalif hareket mensuplarına ait bilgilerin de ele geçirildiği sanık, “Türk istihbarat birimlerine iletilmek üzere bilgi toplamak, istihbari casusluk faaliyeti ve silah kanununa muhalefet” ile suçlanıyor.

3 ALMAN VATANDAŞI HAKKINDA BİLGİ TOPLAMIŞ

DW Türkçe’nin aktarımına göre iddianamede sanığın “PKK’lı olarak gördüğü bir kişi ve Gülenci olarak gördüğü iki kişi olmak üzere üç Alman vatandaşı hakkındaki bilgileri ilettiği ve başka üç kişiyle ilgili de bilgi topladığı” belirtiliyor. Başsavcılık, “casusluk işlerine kazandıracak kişiler bulmak amacıyla sanığın poligonlarda atış talimlerine gittiğini, bu yolla bir kişiyi muhbir olarak kazanmayı başardığını” belirtti.

‘MUHBİR OLARAK HİZMET VERİYORDUM’

İlk duruşmada üzerine atılı suçları kabul eden 41 yaşındaki Ali D., Türk istihbarat birimlerine muhbir olarak hizmet verdiğini açıkladı. Sanık, bu işlere nasıl giriştiği ile ilgili olarak Ankara’da işleri iyi giden bir otel satın aldığını, ancak ardından satıcıların kendisine baskı yaptığını, peşine polislerin takıldığını ve oteli yeniden satmaya zorlandığını anlattı. Avukatının karşı tarafın çok güçlü ve nüfuzlu olduğu gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmaması tavsiyesinde bulunduğunu belirten sanık, “Bu olay, istihbarata çalışma düşüncesini kafamda olgunlaştırdı. Türkiye’de gücünüz ve torpilinizin olması gerek. Yoksa hiçbir şey yapamazsınız” ifadesini kullandı.

İTİRAF KARŞILIĞINDA CEZA TECİLİ TAAHHÜDÜ

Bu nedenle istihbarat işlerine girdiğini, muhbir olarak hizmet verdiğini belirten Ali D., Gülencilerle ilgili bilgi de topladığını, ancak iletmediğini söyledi. Duruşma öncesinde sanıkla mahkeme arasında bir anlaşmaya varıldığı, sanığa itiraf karşılığında cezanın tecili taahhüdünde bulunulduğu açıklanmıştı.

Ali D., geçen yıl Eylül ayında Düsseldorf kentinde bir otelde kalırken, bir otel çalışanının odasında tabanca ve mermi görmesi ve polise haber vermesi üzerine düzenlenen polis operasyonuyla yakalanarak tutuklanmıştı. Davada Temmuz ayı sonuna kadar yedi duruşma daha yapılması öngörülüyor.

 

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

Haziran 2022
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız