Fransız parlamenter: OPCW kimyasal saldırıya karşı harekete geçmeli

Fransız Yeşiller Parlamenteri Marie Pochon, Türk devletinin kimyasal saldırılarına karşı OPCW’yi harekete geçmeye çağırdı.

Fransız Yeşiller Parlamenteri Marie Pochon, Twitter hesabı üzerinden açıklama yaparak, Türk devletinin kimyasal silah kullanımına dikkat çekti.

Pochon, “13 Ocak 1993’te Paris’te Kimyasal Silahların Yasaklanması Sözleşmesi imzalandı. Türkiye dahil olmak üzere, 165 ülkenin imzaladığı, sözleşmenin uygulanmasından sorumlu uluslararası kuruluş OPCW’dir” dedi.

“Suriye’deki savaşın başlangıcından bu yana, kimyasal silah kullanımına ilişkin çok sayıda rapor uluslararası tepkilere neden oldu” vurgusunda bulunan Pochon, şöyle devam etti:

“Dünya, Esad rejimi tarafından bu silahların isyancılara ve sivillere karşı ayrım gözetmeksizin kullanılması karşısında şoke oldu.

O zamandan bu yana, çatışma bölgeselleşti. Burada özellikle iki aktör bizi ilgilendiriyor: PKK’nin silahlı gücü HPG, işlenen şiddet ve bölgesel istikrarsızlıktaki sorumluluğu giderek artan Türkiye.

Dün HPG, Türkiye’nin kullandığı kimyasal silahlar sonucu, kendi sayflarında 17 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Bu silahların, özellikle verdigi acı ve ölümler iğrenç düzeydedir, bu nedenle bu silahlar yasaklanmış ve kullanımı bir ‘savaş suçu’ olarak nitelendirilmiştir.

HPG, Türkiye’yi uluslararası yükümlülüklerini ihlal etmek ve savaş suçu işlemekle suçluyor. OPCW, gerçeği ortaya çıkarmak ve adaleti sağlamak için mümkün olan en kısa sürede araştırma yapmakla yükümlüdür. Bu suçlamalar ciddidir ve bahsedilen suçlar son derece ağırdır.

22 Ekim günü, saat 14.00’da Paris Place de République Meydanı’nda pasifistler, Kürt sempatizanları ve Erdoğan rejimi muhalifleri miting düzenleyecek.” (ANF)

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

Ekim 2022
P S Ç P C C P
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız