Fransız hükümetine ‘Paris Katliamı’ çağrısı: Devlet Sırrı’nı kaldır!

Paris’te 9 Ocak 2013’te üç Kürt kadın devriminin katledilişinin 10’uncu yıl dönümünde büyük bir yürüyüşün hazırlıkları yapılırken, hükümete dava önündeki önemli engellerden biri olan “Devlet Sırrı”nı kaldırması çağrısı yapıldı.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî), Türk devleti tarafından katledildiler.

Katliamın 10’uncu yıl dönümü dolayısıyla Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) ve Fransa Demokratik Kürt Konseyi(CDK-F) bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda 10. yıl etkinliklerinin startı verildi. Buna göre 7 Ocak tarihinde Paris’te merkezi büyük bir protesto yürüyüşü düzenlenecek.

Protesto eylemleri serisi “Devlet Sırrı’nı kaldırın! 10 yıllık cezasızlık son bulsun” şiarıyla 4 Ocak 2023 tarihinde başlayacak.

10 YILLIK UTANCA SON VERİN!

Toplantıda üç dilde (Kürtçe, Fransızca ve Türkçe) yapılan açıklama şöyle:

“9 Ocak 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te 3 Kurdistanlı kadın devrimci; Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez yoldaşlarımızın alçakça bir saldırı sonucu katledilmelerinin 10. yılını karşılıyoruz. Kürt halkının ve özelde de Kürt kadınlarının özgürlüğü için mücadele eden bu 3 kadın öncümüze yönelik yapılan bu insanlık dışı saldırı; Faşist Erdoğan’ın talimatı ile, yine yerel güçlerin açık ve gizli desteği sonucu, Türk istihbarat güçleri tarafından gerçekleştirilmiştir.

Bu saldırı, büyük devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez şahsında tüm Kürt ve dünya kadınlarına, yine Kürt halkına ve tüm dünya halklarına karşı yapılmıştır. Öncelikle Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez yoldaşlarımızı büyük bir minnetle, sevgiyle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. 10. yıl dönümü vesilesiyle; bu katliamı planlayan, kararlaştıran ve gerçekleştiren faşist Türk devletini, yine bu katliama açık ya da gizli destek ve onay veren, sessiz kalan ve sorumluların açığa çıkmasına engel olan tüm güçleri büyük bir öfke ile lanetliyoruz.

9 Ocak Paris katliamı tarihe kara bir leke olarak geçmiştir. Bu olayı gerçekleştirenleri biz Kürt kadınları olarak çok iyi tanıyoruz. Bu güçleri, 9 Ekim 1998’de Suriye’den çıkarılan ve 15 Şubat 1999’da korsanca kaçırılan Önderimiz Abdullah Öcalan’a yapılan NATO komplosundan tanıyoruz. Bu güçleri, Türk devletinin Kurdistan’da gerillalarımıza, halkımıza karşı kullandığı kimyasal silah saldırılarına verdikleri onaydan tanıyoruz. Tüm bu saldırıları gerçekleştiren Türk devleti kadar tüm NATO üyeleri de bu katliamın sorumlularıdır. Paris katliamının 10. yıl dönümünde bu güçleri bir kez daha kınıyoruz.

9 Ocak Paris Katliamı’nın aydınlatılması, sorumlularının adalet önüne çıkarılıp yargılanmasında Fransa Devleti sorumludur. Ancak 10 yıldır bu olayın aydınlatılmasında Fransa Devleti tarafından ciddi ve somut adımlar atılmamıştır. Adalet hala karanlıktadır. O yüzden bu 10. yılda diyoruz ki; “Devlet sırrını kaldırın! 10 yıllık utanca son verin!”

4 OCAK’TA EYLEMLER START ALIYOR

Dost düşman herkes bilmelidir ki, bu katliamın hesabı sorulana kadar Kürt ve Kürt kadınları olarak mücadele içinde olacağız. Bu yıl da, katliamın 10 yıldır aydınlatılmamasının büyük öfkesiyle ve mücadele kararlılığıyla alanlarda olacağız. Başta Fransa’da yaşayan Kurdistan halkı ve kadınları olmak üzere, 4 Ocak 2023 tarihinden başlayarak 9 Ocak 2023 tarihine kadar eylemsellik içinde olacağız. Şehitlerimizi anacak, katilleri lanetleyeceğiz.

Bu temelde;

-4 Ocak Çarşamba günü, uürdistan Enformasyon Bürosu’nun önünde Kurdistanlı kadınlar ve dostlar buluşacağız. Adalet eylemimizi gerçekleştireceğiz.

-7 Ocak Cumartesi günü Avrupa çapında halkımızın katılacağı kitlesel adalet yürüyüşümüzü gerçekleştireceğiz.

-9 Ocak Pazartesi günü de yine Kurdistan Enformasyon Bürosu önünde, Paris Belediyesi’nin düzenleyeceği resmi törenle anma etkinliğimizi yapacağız.

Tüm halkımızı, kadınlarımızı ve dostlarımızı, yine adalet ve özgürlük talebi olan tüm halkları bu eylemlerimize en güçlü şekilde ve ilk günkü öfke ve kararlılığımızla katılmaya çağırıyoruz.” (ANF)

 

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

Aralık 2022
P S Ç P C C P
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız