Berlin’de Şebnem Korur Fincancı’ya destek açıklaması

Berlin’de Prof. Şebnem Korur Fincancı’nın derhal serbest bırakılması ve kimyasal silah iddialarının araştırılması gerektiği vurgulandı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de akademisyen , gazeteci, yazar ve siyasetçiler Adli Tıp Uzmanı Prof. Şebnem Korur Fincancı’ya destek açıklaması yaptı.

Akademisyen Latife Akyüz ve Neşe Özgen, Gazeteci Hayko Bağdat, Berlin Eyalet Parlamenteri Ferat Koçak, Berlin Kimyasal Silahların Araştırılması İnisiyatifi’nde Enver Şen’in katıldığı açıklama, Dersim Kulturgemeinde e. V’de yapıldı.

Prof. Fincancı’nın, Türk devletinin Başûrê Kurdistan’da kimyasal silah kullanması üzerine araştırma talep ettiği tutuklandığını hatırlatan konuşmacılar, Fincancı’nın serbest bırakılmasını istedi.

ÖZGEN: BİLİM KAZANACAK, DAYANIŞMA VAR EDECEK

İlk sözü alan Prof. Neşe Özgen, “Şebnem hoca kendi uzman görüşünü ortaya koyarak ve kendi hak ihlali anlayışını ortaya koyarak bir gerçeği dile getirdi. Ve şimdi terörist organizasyon propagandası yapmaktan yargılanıyor. En önemlisi, onun içeriden bize verdiği mesajdır. Hapishanedeyken bile günlük yazılarını aksatmayan, sürekli köşe yazılarını yazan ve ifadesine yönelik bilgi toplayan Prof. Fincancı’nın sözleriyle devam etmek istiyorum: Tüm bu kötülüğün sıradanlığına inat, bilim kazanacak sonunda. Kolay olmayacak ama eninde sonunda dayanışma var edecek bizleri” diye konuştu.

BAĞDAT: KİMYASAL İDDİASI CİDDİDİR, ARAŞTIRILMALIDIR

Gazeteci yazar Hayko Bağdat ise “savaş bir halk sorunudur” diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Prof. Fincancı, savaş bir halk sağlığı sorunudur, diyor . Bu söz çok doğru, çünkü savaş gerçekten tüm Kürtlerin haklarını ihlal edildiği için 40 yıldır bir halk sağlığı sorunu yaşadık. Gerçekten insanlar katledildi, gerçekten savaş suçları işlendi, insanlık suçları işlendi. Ve bunların hepsi gözümüzün önünde oldu. Hacı Lokman Birlik’in cesedini panzerin arkasında televizyonda göstererek sürüklediler. AKP-MHP rejiminin bu savaş konsepti, her alanda işlediği suçları zaten gözümüzün önünde duruyor. MHP’nin direk hedefi olan, özellikle mafyanın boşalttığı cezaevlerine bilim insanlarını koydular. Hepimizi fırsat buldukça içeri atmaya çalışan bir saldırganlıkla karşı karşıyayız. Şebnem Korur Fincancı durumu bildiği halde Almanya’dan Türkiye’ye gitti ve gider gitmez yaka paça tutukladılar. Kimyasal silah iddiası onun söylediği gibi ciddi bir iddiadır. Mutlaka bakılmalıdır. Onu işaret edenler değil, suçunu örtbas etmek için her yerde saldırgan davranan AKP-MHP rejiminin saldırgan tavrından anlıyoruz.”

Die Linke Berlin Eyalet Parlamenteri Ferat Koçak, Şebnem Korur Fincancı’nın Hessen Eyaleti Barış Ödülü’nü hatırlatarak Türk devletinin onu tutuklamasını kınadı, Türk devletinin kimyasal silah kullanımının araştırılması gerektiğini belirtti.

YİĞİTALP: ŞEBNEM HOCA HERKESİN HAKKINI SAVUNMUŞTUR

Berlin Kimyasal Silahların Araştırılması İnisiyatifi üyesi Enver Şen ise, Türk devletinin kimyasal silah kullandığını belirterek, inisiyatif olarak yaptıkları çalışmaları aktardı.
Siyasetçi Sibel Yiğitalp ise konuşmasında “Kimyasala karşı Türk devletinin kendi sınırlarında olmamasına rağmen, kendisinin hiçbir hak ve hukuku olmamasına rağmen hem orada kullanılan kimyasal suçunu kabullenmesi hem de özgür akademiye karşı almış olduğu bir tutumu protesto etmek için buradayız. Şebnem Korur Fincancı Türkiye’de yetişmiş en iyi adli tıp profesörüdür. Hak ihlaline uğramış, herkesin hakkını savunmuştur” dedi. (ANF)

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

Aralık 2022
P S Ç P C C P
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız