Yeşil Sol Parti Avrupa’da seçim çalışmalarını sürdürüyor

Yurt dışı seçmenleri için oy verme işlemleri 27 Nisan’da başlayacak ve 9 Mayıs’ta sona erecek. 14 Mayıs da yurt dışında yaklaşık 3,5 milyon seçmen oy kullanacak.

28. Dönem Genel Milletvekili seçimleri ve cumhurbaşkanlığı ilk tur seçimleri 27 Nisan’da yurt dışındaki seçmenlerin oy kullanması ile başlayacak ve 9 Mayıs’ta sona erecek. Yurt dışında 3 milyon 416 bini aşkın seçmen oy kullanacak. Yurt dışında 227 bin 646 seçmen ise ilk kez oy kullanacak.  Yeşil Sol Parti’nin Avrupa’daki seçim çalışmalarını destekleyen ve 50’yi aşkın kurumdan oluşan Yurt Dışı Seçim Koordinasyonu’nun seçim hazırlıkları ise aralıksız sürüyor.

YURT DIŞINDA 52 SEÇİM BÖLGESİNDE YEŞİL SOL’UN ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Avrupa başta olmak üzere Kanada, Avustralya, Japonya ve Afrika ülkelerinin içinde bulunduğu 52 seçim bölgesi bulunuyor. Yeşil Sol Parti seçim aktiviteleri kapsamında birçok ülkenin seçim bölgelerinde seçim irtibat büroları açılarak, seçim çalışma komisyonları kuruldu. Yerelde ve genelde oluşturulan seçim komisyonlarının çalışmaları halk buluşmaları, halk toplantıları, ev ziyaretleri ve esnaf ziyaretleri olarak sürerken, posta kutularına da seçim bilgilendirme broşürleri bırakılıyor. Tüm alanlarda Yeşil Sol Parti adına seçim stantları açılarak, seçmen bilgilendirmesi çalışması yapılıyor.

Yurt Dışı Seçim Koordinasyonu’nu oluşturan kurumlar, Yeşil Sol Parti seçim çalışmalarını desteklemek amacıyla bünyesinde bulunan kurum binalarını da seçim bürosu şeklinde kullanıma sunuyor. Seçmenlerin sandıklara taşınması dahil olmak üzere yurt dışında faaliyet gösteren tüm kurumlar seçim bürosu şeklinde çalışma yürütüyor.

YEŞİL SOL PARTİ’DEN 4 BİNE YAKIN MÜŞAHİT SANDIK BAŞLARINDA OLACAK

Seçimlere yönelik güvenlik çalışmalarını da sürdüren seçim koordinasyonları, konsolosluklar ve temsilciliklerde itiraz hakkına sahip 400 Yeşil Sol Parti temsilcisi görevlendirildi. Ayrıca sandıklarda görev yapacak binlerce müşahide yönelik de eğitim seminerleri sürüyor.  Yurt dışı Seçim Koordinasyonu’nun verdiği bilgilere göre, 3 binin üzerinde müşahit hazır edilirken, müşahit başvuruları daha devam ediyor.

SEÇMENLER SANDIKLARA TAŞINACAK

Yurt Dışı Seçim Koordinasyonu ilk defa oy kullanacak ve farklı konsolosluklara gidecek seçmenleri otobüs ve araçlarla sandık başına götürecek. 52 seçim bölgesinde tüm alanlarda seçmenlerin sandıklara gitmesinde ulaşım sorunu yaşamaması için tedbirler alınıyor. Bu anlamda tüm bölgelerde otobüs ve araçlar hazır hale getirilmiş bulunuyor.

YEŞİL SOL PARTİ AVRUPA DİJİTAL MEDYA EKİBİ

Yurt dışı seçim çalışmalarında dijital medya çalışmalarını da yoğunlaştıran Yeşil Sol Parti, Dijital Medya Ekibi’ni de kullandı. Şu an 53 kişilik bir ekip tarafından yürütülen sanal medya çalışmaları kapsamında daha geniş bir çalışma hızlıca devreye konuluyor.

NORVEÇ

Norveç’te oy verme işlemleri 29 Nisan’da başlayacak ve 7 Mayıs’ta son bulacak. Sandıklar başkent Oslo’da kurulacak. Yaklaşık 7 bin seçmenin bulunduğu Norveç’te Yeşil Sol Parti çalışmaları, seçmenlere yönelik toplantılar ve ziyaretler şeklinde devam ediyor.  Yeşil Sol Parti adına çalışmaları yürüten seçim koordinasyonu, sandık güvenliği için müşahit eğitimlerini tamamladı. Sandık başlarında Yeşil Sol Parti adına itiraz yetkisine sahip görevliler ve 10 müşahit bulunacak.

Oy verme işlemleri ise Oslo’da yapılacak. Ülkenin dağınık olmasından kaynaklı seçmenlerin yoğun yaşadığı alanlarda 3’er kişilik ekipler kuruldu. Ekipler seçmenleri sandıklara taşıyacak. Ayrıca İsveç’in sınır şehirlerinde yaşayan seçmenlerde Oslo’da oy kullanacak bunların sandıklara ulaşımı içinde çalışmalar yürütülüyor.

İSVİÇRE

İsviçre’de oy verme işlemleri 29 Nisan ve 7 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Seçmenler Zürih, Bern ve Cenevre’de kurulacak sandıklarda oylarını kullanacak.  Oy verme işlemleri sabah 09:00 ve 21:00 saatleri arasında yapılacak. Oy verme işlemleri için Zürih’te hafta içi 10 sandık, hafta sonu ise 14 sandık kurulacak. Bern ve Cenevre’de hafta içi 5 sandık, hafta sonu da 10 sandık kurulacak.

Yeşil Sol Parti, sandık güvenliğini sağlamak için Zürih’te 80, Cenevre’de 45 ve Bern’de 30 müşahit bulunduracak. Ayrıca İsviçre’de seçim bölgelerinde sandık başlarında Yeşil Sol Parti adına itiraz yetkisine sahip yetkililer de bulunacak.

İsviçre’de 13 Demokratik Toplum Merkezi’nde seçim çalışmaları yürütülüyor. Seçim koordinasyonu tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında seçmenlere yönelik 10 halk toplantısı gerçekleştirildi. Ayrıca ev ve esnaf ziyaretleri gerçekleştiriliyor. Hasta, yaşlı ve ihtiyacı olan seçmenlerin sandıklara taşınması için 14 araç, bir otobüs ve bir minibüs seçim koordinasyonu tarafından ayarlandı.

2018 Genel Seçimlerinde HDP, İsviçre’de oyların yüzde 52’sini alarak birinci parti çıkmıştı.

İSPANYA

İspanya’da oy verme işlemleri Barcelona ve Madrid kentlerinde yapılacak. Oy verme işlemleri 5-6-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek. Yeşil Sol Parti seçim çalışmaları halk buluşmaları, esnaf ziyaretleri ve sandık güvenliğine yönelik eğitsel süreçlerle devam ediyor. Seçmenlerin sandıklara götürülmesi için de ulaşım hazırlıkları da tamamlanmış durumdadır.

İSVEÇ

İsveç’te Yeşil Sol Parti seçim çalışmalarını hızlandırdı. Yeşil Sol Parti adına Helsingborg kentinde seçim bürosu açıldı. Çalışmalar kapsamında şölenler yapılırken, ev ve esnaf ziyaretleri gerçekleştiriliyor. Başkennt Stockholm’un birçok noktasında da seçim stantları açıldı.

Seçim koordinasyonu tarafından VENSTER Parti’ye ziyaret gerçekleştirildi. VENSTER Parti seçimlerde gözlemci sıfatıyla 3 milletvekili ile Türkiye’de bulunacağını bildirdi.

Ayrıca VENSTER Partinin Genel Başkanı Nooshi Dadgostar ile Milletvekili ve Dış ilişkiler Sorumlusu Hakan Svennling seçimlerde Yeşil Sol Parti için destek çağrısında bulundu. İsveç’te yaşayan Süryanilerin temsilcileri de Yeşil Sol Parti için destek çağrısında bulundu.

İsveç’te oy verme işlemleri 1 Mayıs’ta başlayacak ve 7 Mayıs’ta sona erecek. Oy verme işlemleri başkent Stockholm’da yapılacak. İsveç’in 3 ili Danimarka’ya yakın olduğu için oradaki seçmenler oy verme işlemlerini Danimarka’da gerçekleştirecek.

FİNLANDİYA

Finlandiya’ da ise oy verme işlemi başkent Helsinki’de olacak.

Finlandiya’da oy kullanma işlemleri 1 Mayıs’ta başlayacak. Seçmenlerin oy kullanması için hafta içi 2 sandık, hafta sonu ise 4 sandık kurulacak. Oy verme işlemleri 09:00 ve 21:00 saatleri arasında olacak. 7 bini aşkın seçmenin oy kullandığı Finlandiya’da Yeşil Sol Parti, sandık güvenliği başta olmak üzere seçmenlerin sandıklara ulaşımı dahil olmak üzere hazırlıklarını sürdürüyor.

AVUSTURYA

Avusturya konsolosluklarının bulunduğu olduğu Viyana, Salzburg ve Bregenz kentlerinde ve Linz, Graz ve Innsbruck kentlerinde sandıklar kurulacak. Seçmenler Viyana, Salzburg ve Bregenz kentlerinde 27 Nisan 9 Mayıs tarihleri arasında, diğer kentlerde ise 29-30 Nisan ve 1 Mayıs tarihlerinde oy kullanabilecek. Şu ana kadar Yeşil Sol Parti adına sandık müşahitleri ve itiraza yetkili kişiler belirlendi. Gerek Avusturya’da gerekse oyların sayılacağı Ankara’daki ATO toplantı salonunda sandık güvenliği için görevliler belirlendi. Müşahitler için sandık eğitimi yapıldı.
Öte yandan 2018 yılında yüzde 48 katılımın olduğu Avusturya’da, bu yıl katılımı ve Yeşil Sol Parti’nin oy oranını arttırmak için şehir ve bölge bazlı çalışmalar sürüyor. Emek ve Özgürlük İttifakı bileşeni parti ve örgütlerin Avusturya’daki temsilcilikleri ile Kürt Toplum Merkezleri, seçmenlerin sandığa taşınması için çalışmalarını sürdürüyor. Hasta, yaşlı, dezavantajlı seçmenlerin sandığa taşınması için otobüsler şimdiden tutulmuş.

İTALYA

İtalya Seçim Hazırlık Komitesi’nden edinilen bilgilere göre; 58 kişiden oluşturulan Komite, oyların kullanılacağı Milano ve Roma merkezli seçimleri koordine ediyor. Üç aşamalı çalışma yürüten Komite, ilkin seçmen kayıt çalışması yürüttü, ardından Yeşil Sol Parti için propaganda ve ikna çalışması yaptı, bu süreç devam ediyor. Üçüncü olarak, seçmenlerin sandığa taşınması ve oyların güvenliği için hazırlıklar yürütülmektedir.

Şu ana kadar Yeşil Sol Parti adına sandıklarda itiraza yetkili kişi için 4 ismin yanı sıra 16 da müşahit belirlendi. Seçmenlerin oy kullanabilmesi için Torino’da 3 otobüs, Venedik ile Grossetto’da ise 1’er otobüs ayarlandı.
Modena, Bolzano, Novara gibi çevre şehirlerde ise seçmenler kendi araçlarıyla 3-7 Mayıs tarihleri arasında Roma ve Milano’ya taşınacak.

Özellikle seçmenlerden Erasmus, staj hareketliliği, master vb için Türkiye’den İtalya’ya gelmiş ve oy kullanacak olanların sandığa taşınmasına önem vereceklerini belirten Komite, geçmiş seçimde yüzde 30 olan oy oranını, bu seçimde kat be kat yükselteceklerini söylüyor.

(ANF)

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız