Kıbrıs, Kenan Ayaz’ı Almanya’ya iade edecek

Kıbrıs Yüksek Mahkemesi, Kürt Siyasetçi Kenan Ayaz’ın Almanya’ya iadesine karar verdi.

Kürt Siyasetçi Kenan Ayaz, 15 Mart günü İsveç’te bulunan ailesini ziyaret etmek için Larnaka havalimanından hareket etmek isterken Kıbrıs polislerince Alman devletinin tutuklama kararı ve iade talebi nedeniyle gözaltına alınmıştı. Larnaka Mahkemesi, 19 Nisan’da görülen duruşmada Ayaz hakkında Almanya’ya iade etme kararını vererek, Yüksek Mahkeme’ye itiraz yolunu açık bırakmıştı.
Kıbrıs Yüksek Mahkemesi’nde son olarak 9 Mayıs’ta görülen duruşma yapılırken, karar bugün açıklandı. Yüksek Mahkeme, Larnaka Mahkemesi’nin Kenan Ayaz’ın Almanya’ya iadesine dönük karara yönelik itirazı reddederek Ayaz’ın Almanya’ya iadesine karar verdiğini açıkladı.

Karar öncesi, Lefkoşa Yüksek Mahkeme önünde Kürt Toplum Merkezi tarafından kurulan Adalet Çadırı önüne gelen Kıbrıs polisi, açlık grevinde bulunan Ayaz’ın abisi İbrahim Ayaz, Gazeteci Baran Hebun ve Mehmet Uçaş’ı gözaltına alındı.
Kıbrıs yargısının kararını protesto etmek amacıyla 4 Mayıs günü süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayan Ayaz’ın eyleminin sürdüğü öğrenildi. Kararın ardından Kürtler ve dostları, Lefkoşa’daki Yüksek Mahkeme önünde toplanmaya başladı. Kürtlerle dayanışma örgütleri, Theofilos Kürt Kültür Merkezi yöneticileri ve enternasyonalist gruplar ortak bir açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, Alman devletinin tutumunun Türk devleti ile ekonomik çıkarlara dayalı olduğu belirtilerek, Kıbrıs Mahkemesi’nin almış olduğu kararın hukuksuz ve insanlık dışı olduğu ifade edildi. Kıbrıs’ın Türk ve Alman devletlerinin Kürt halkına yönelik baskı ve şiddet politikalarına ortak olmasının utanç verici olduğu ifade edilerek, Kıbrıs açısından bunun bir kara leke olduğu ifade edildi. (ANF)

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız