Köln’de 27-28 Eylül’de düzenlenecek 5. Dayanışma Festivali’yle, Türkiye ve İran gibi ülkelerdeki siyasi tutsakların durumu kamuoyuyla paylaşılacak.
Almanya’nın Köln kentinde Dayanışmanın Sesi Derneği (Stimmen der Solidarität) tarafından 27-28 Eylül tarihlerinde 5. Dayanışma Festivali düzenlenecek. Türkiye ve İran gibi ülkelerdeki siyasi tutsakların durumuna ve insan hakları ihlallerine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen festival, her yıl olduğu gibi bu yıl da insan hakları mücadelesini geniş bir kitleye ulaştırmayı hedefliyor.
Festivalin hazırlıkları hakkında açıklama yapan Dayanışmanın Sesi Derneği Başkanı Adil Demirci, festivalin siyasi tutsakların sesinin duyurulabileceği, tutsakların yaşadığı zorluklar ve ihlallerin geniş kitlelere aktarılabileceği bir platform sunduğunu belirtti.
Demirci, “Sadece Köln’den değil, farklı şehirlerden pek çok insanın bir araya gelmesi, dayanışma ruhunu daha da güçlendiriyor. Bu yılki festivale Bremen’den Lüksemburg’a, Bochum’dan Berlin’e kadar üyelerimiz ve dostlarımızın katılımını bekliyoruz. Farklı kültürlerden, yaş gruplarından ve geçmişlerden gelen insanların aynı amaç doğrultusunda buluşması çok kıymetli” ifadelerini kullandı.
Festival programının farklı kültürel ve siyasi etkinlikler barındırdığını dile getiren Demirci, “3. Dayanışma Festivali’nden bu yana Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker’ın desteği altında gerçekleştirilen bu etkinlik, Almanya Federal Meclisi’nden seçilmiş milletvekillerinin katılımıyla her yıl daha da güçleniyor” dedi.
27 EYLÜL’DE BAŞLIYOR
27 Eylül Cuma günü saat 16:00’da Bürgerzentrum Ehrenfeld’de düzenlenecek açılışta, Köln Belediye Başkan Yardımcısı Andreas Wolter da bir konuşma yapacak. Antakya Sanat Kollektifi tarafından hazırlanan “Öyle Bir Yere Geldik ki Hiçbir Sokağın Adı Yok” ve Görülmüştür tarafından düzenlenen mahpus resim sergisi, Adil Okay’ın katılımıyla açılacak.
Ardından 6 yıl boyunca tutsak edilen gazeteci Nedim Türfent ile “Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü” üzerine bir söyleşi düzenlenecek. Türfent, Türkiye’de gazetecilere yönelik baskıların giderek arttığı bu dönemde kendi tecrübelerini paylaşacak.
Festivalin ilk günü, şair Alieren Renkliöz ve müzisyenler Can Leman ile müzik grubu Jupiya’nın sahne alacağı bir müzik ve şiir programı ile sona erecek.
GÖZALTINDA KAYIPLAR VE SİYASİ CİNAYETLER ÜZERİNE PANEL
İkinci günde ise Türkiye’deki gözaltında kayıplar ve muhaliflere yönelik siyasi cinayetler üzerine bir panel düzenlenecek. Bu panelde, Cumartesi Anneleri’nden İkbal Eren, Barış Annesi Hidayet Demir, Metin Göktepe’nin kardeşi Meryem Göktepe, eski savcı Orhan Gazi Ertekin ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Dilan Kunt gibi isimler konuşmacı olacak. Etkinliği Dayanışmanın Sesi Derneği üyesi Kazım Gündoğan yönetecek.
SÜRGÜNDEKİ MUHALİFLERİN YAŞADIĞI BASKI TARTIŞILACAK
İkinci günün son etkinliği, “Sürgünde Muhaliflere Baskı ve Avrupa’nın Rolü” başlıklı panel olacak. Bu oturumda Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir, Yeşiller Partisi’nden Gönül Eğlence, yazar Hayko Bağdat, akademisyen Kerem Schamberger ve eski milletvekili Lale Akgün, sürgündeki muhaliflerin yaşadığı zorlukları ve Avrupa’nın bu konudaki tutumunu tartışacak.
Festivale bu yıl Köln Belediyesi dışında, Ren-Westfalya Sosyo-Kültür Kurumu, Rosa-Luxemburg Vakfı, Willi-Eichler Akademisi, Erich Bethe Vakfı, Friedensbildungswerk, Kulturforum, Tüday, Tutsakların Sesi Platformu ve Kızıl Yardım Örgütü de destek veriyor.