Atılım Lyon
Sosyalist Kadın Dergisi Fransa’nın Lyon kentinde ,”Kadın Özgürlük Mücadelesinde 30 Yıl” konulu panel gerçekleştirdi. Panelin açılışında kadın özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşen kadınlar adına saygı duruşu yapıldı.
Assocation Culturelle Mesopotamie – Lyon Komel’de gerçekleşen panelde Sosyalist Kadın temsilcisi yaptığı sunumda, “Tarih yazımında değişik dönemleri incelediğimizde, 68 devrimci hareketinde kadınlar, öne çıkan isimler, kadın önderler var; ancak sayıları az ve isimleri çok fazla anılmamaktadır. Türkiye ve Kürdistan’da 71 devrimci hareketinde nitelik ve nicelik olarak birikimli kadınlar da var, ancak tarih ağırlıklı olarak erkek devrimcileri anlatır. 78-80 dönemi devrimci harekette örgütsel, politik, askeri ve teknik çalışmanın içinde kadınların önemli görevler aldığı bir dönemdir; ancak kadınların isimlerinin öne çıkarılmadığını görürüz. Bu durumda erkek egemen yaklaşımların payı büyük; ancak biz devrimci kadınların da bunda payı var” dedi.
Konuşmada şunlara dikkat çekildi:
“Birlik Devrimi öncesi öncellerimizin kadın mücadelesi örneklerinden Komünist Kadın Konferansı ve kitle örgütlenmesine dair adımları önemli ve değerlidir.
“Birlik Devrimi ile birlikte kadınlar arasındaki çalışmalar önceki deneyimleri aştı. Birçok konuda olduğu gibi kadın özgürlük mücadelesi konusunda da bir sıçramaya tanık oluruz. 1997 yılında komünist kadınların yürüttükleri kimi tartışmalar cins bilinci konusunda önemli bir adımdır. Kendi cinsinin mücadelesine yoğunlaşması gerektiğine vurgu yapılır. Genel bir devrimcilikten, komünistlikten çıkılarak, cins mücadelesine yoğunlaşılarak kadın özgürlük mücadelesinin gelişeceğine vurgu yapılır. Çeşitli kurultaylar, önemli saldırıları püskürten kampanyalar, konferanslar, dernekleşme çalışmaları politik ve örgütsel olarak sürece damgasını vurur.
”Birçok politik çalışma, çarpışma anlarının her aşamasında hem batıda hem de Kuzey Kürdistan’da kadın kuvvetlerimizi görürüz. Gezi Haziran ayaklanmasında, savaşa karşı mücadelelerde, emekçi semt çalışmalarında, kadına yönelik şiddete, cinayetlere karşı imza kampanyalarında, Kobanê savunmasında, Rojava devriminin tüm bu mücadele alanlarında kadınları, genç kadınları, LGBTİ+ bireyleri, komünist kadınları görmek mümkün.”
Temsilci, kadın devrimi programı başta olmak üzere komünist kadın örgütlenmesinin 30 yıllık tarihsel mücadelesinin, Komünist Kadın Örgütü’nün kuruluşu ile taçlandığını belirterek, “Özerk kadın örgütünün kuruluşu, 2015 yılında 1. Komünist Kadınlar Konferansı ile gerçekleşti. Önceki tüm deneyimleri içerdi, tıkanma noktalarını gördü ve nasıl aşacağını tartıştı. 3. Konferansımız erkek yoldaşlara bir kez daha seslendi: ‘Erkek yoldaşlar toplumsal yüzleşmede öne çıkın, öncülük yapın, kadınlardan beklemeyin. Kadına, LGBTİ+lara, çocuklara yönelik şiddet, Türkiye’de, Kürdistan’da ve Avrupa’da çürüme aşamasında, alabildiğince yaygın. Harekete geçin’” çağrısında bulundu.
Panelist, “Kadınlar her alanda. Politik kitle çalışmasında, yer üstü cephelerinde, Türkiye, Kürdistan, Rojava ve Avrupa’da kadın yoldaşlar kitle çalışması yürütüyor. Politik askeri cephede, şehir ve kır gerillacılığında kadınlar yer alıyor. Tutsak düşen kadın yoldaşlar, zindanlarda direniyor, savaşıyor. Ölümsüzleşen Yeliz Erbay yoldaş, değişik mücadele sahalarında Sibel Bulut, Sevda Çağdaş ve Avrupa’dan giden İvana gibi kadın yoldaşların anılarını, ideallerini yaşatmaya devam edeceğiz. Kadınlar her yerdeydi, mücadelenin her aşamasındaydı.” vurgusunu yaptı.
Panel katılımcıların soru ve görüşlerini aktarmasının ardından sona erdi.