Atılım Köln
20 yıllık politik tutsaklık yaşayan devrimci Ali Mitil Almanya’nın Köln Kentinde genç devrimciler ile buluştu ve Türkiye’deki hapishane mücadelelerin tarihini anlattı.
17 yaşında tutsak iken iki kez Türk faşizmin idam talebi üzerine yaşını büyütmeye çalışmalar, çokça sürgünlükler, zindanda işkenceler ve tüm dayatmalara karşı mücadele anılarını paylaşan Mitil, “12 Eylül sonrası tutsaklar için çok zor koşullar söz konusuydu, fakat onların mücadelesi sayesinde Türkiye’de daha karanlık günlere karşı gelindi. İçerdeki mücadele dışarıya güç verdi” diye ekledi.
2000 yılındaki F-Tipi Hapishanelere karşı mücadele içerisindeki ölüm oruçlarına tanık olan Ali Mitil, Tuncay Yıldırım gibi öncü devrimcilerin devrimci şekillenme açısından önemini anlattı. Zindandan kalan resimlerini dinleyiciler ile paylaştı.
“Hapishaneler sınıf mücadelesinin en çıplak yaşandığı yerlerden birisidir. Düşman bilincin çok net olmalı ve baskıların tek sana kişi olarak yönelik olmadığını, işçi sınıfı ve ezilen halklara ve devrimci harekete bir saldırı olduğu kavranmalı. Mektup ve ziyaret yasakları, işkenceler, senin üzerine oynanan oyunlar, tüm bunlara karşıt umudu yüksek tutmak iradeni güçlü tutuyor. Fiziki yalnızlık ve dört duvar seni mücadeleye ve değerlere bağlı tutuyor” dedi.
O yılları anımsayan Ali Mitil, “Bugün bana sorsanız en zor yılların hangileriydi diye, onlardı. Ama bana sorsanız en güzel yılların hangileriydi, yine onlardı derim. Gündelik hayatta çok basit görünen şeylerin muazzam bir mutluluk yarattığını hatırlıyorum. Mesela bir bardak suyun mücadelesi, yan koğuştan bir yoldaşın sesini duyabilmek veya işkenceden sonra bir yoldaşınla yine de gülümseyebilmek. Bu anlarım her şeyden değerli” diye genç devrimcilere hayatından kesitler aktardı.
“Onca devrimci zindanlarda ölümsüzleşti veya gazi oldu bu mücadelede. Onlara biraz da olsa layık olmak için mücadeleyi ileriye taşımalıyız. Bugün yine zindanlarda binlerce politik tutsak Türk faşizme karşı direnişte. Onlarım mücadelesini güçlendirmek ve omuz vermek bizim görevimiz” diye hatırlattı.
Söyleşi, Ali Mitilin tutsaklık resimlerinin gösterilmesi ve soru cevap ile bitirildi.