Emrah Topaloğlu ve Gözaltındaki 41 sosyalist Serbest Bırakılsın!
BASKILAR BİZİ YILDIRAMAZ!
Basına ve kamuoyuna
21 Ocak 2025 tarihinin sabah saat 06’da İstanbul merkezli yapılan ev baskınları sırasında toplam 41 devrimci sosyalist gözaltına alındı. İzmir, Ankara vb kentlerde de bu gözaltı saldırısı kapsamında gözaltılar yaşandı. İstanbul Vatan Emniyet TEM şubeye götürülenlere 24 saat avukat görüşme yasağı getirildi. Eş zamanlı yapılan bu gözaltı saldırısı aynı zamanda yürütülen politikalara muhalif olan ve olacak olan devrimci, sosyalist; siyasi parti, sendika dernek ve aydın demokrat kesimlere dönük korkutma, sindirme saldırısıolduğu açıktır.
Bu saldırıda gözaltına alınanlar; ESP(ezilenlerin Sosyalist Partisi), SKM(Sosyalist Kadın Meclisleri), SGDF(Sosyalist Gençlik Derneği Federasyonu) üyeleri, yöneticileri ve aktivistleridir. Gözaltı sırasında BEKSAV(Bilim Eğitim Kültür Sanat Vakfı) kapıları kırılarak gitarları, ses kayıt aleti ve Internet kasasına el konulmuş, kurumun çalışmasına zarar vermişlerdir. TDİ(Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi)’ndedevrimci, sosyalist ve demokratik kesimlerin ortak mücadele birliği yaptığı olan hapishanelerde her türden hak ihlallerine karşı tutsaklarla dayanışma temelinde faaliyet yürüten Emrah Topaloğlu yaşadığı evinden gözaltına alındı. Emrah Topaloğlu tutsaklara dönük hak ihlallerine karşı; İnfaz Yakmalarına, İdare Gözlem Kurulu Kararıyla tahliyelerin engellenmesine ve hasta tutsaklar mücadelesinde tecride karşı bizlerle birlikte mücadele eden bir devrimci sosyalisttir. Emrah Topaloğlu ile birlikte yan yana omuz omuza mücadele ediyor, derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.
ESP’nin çağrısıyla 21 Ocak günü gözaltına alınan 41 devrimci ve sosyalistin gözaltılarını ve yaşadıkları uygulamalarıprotesto etmek için 22 Ocak saat 18.30’da Kadıköy Süreyya Operası önünde tüm siyasi parti, sendika, demokratik kurumlara çağrı yapıldı. 22 Ocak eylem öncesi yoğun polis ablukası altında Eylem saatinde Süreyya Operası sokağında toplanmaya başlayan kitle; polislerin anonslarıyla eyleminin yasakladığını, yaptırmayacaklarını söylediler. Kitle yine de pankartlarıyla kurumların bayrak ve flamalarıyla çağrıya icabet etti. Polis saldırısıyla 38 devrimci, sosyalist ve demokratik parti, sendikacı ve kurumsal üyeleri işkence ve zorla gözaltına alındı. Vatan Emniyet Güvenlik Şubeyegötürülen 38 kişi gecenin sonunda serbest bırakılırken 3 devrimci sosyalist Savcılığa sevk edildi. Bir devrimci sosyalist savcılıkta bırakılırken iki devrimci sosyalist mahkemeye çıkarıldı ve ev hapsi verildi
41 Sosyalistin bugün savcılıkta ifadesi alınacak ve mahkeme süreci başlamış olacak. Devletin yasalarıyla kurulan parti, dernek ve kurum faaliyeti onların tabiriyle “terör” faaliyeti bakış açısıyla bu yasal düzlemdeki faaliyetlerden SGDF’nin11. Olağan Kongresine, ESP’nin 4. Olağan Kongresine katılmaları polislerin yürüttüğü soruşturma ve iddialarıyla suçlama konusu yapıldı. Ayrıca hapishanede tutsak olanlarla görüşçü olmak, mektuplaşmak ve dayanışma içinde bulunmaları gerekçe gösterildi. Mezar anmalarına katılmak suç sayıldı hatta bu suçlamalar nedeniyle yargılanan devrimci sosyalistlerin bazıları mahkemede beraat kararı olmasına karşın yine de suçlama konusu yapılması suçlamaların mesnetsiz ve suç üretme amaçlı olduğunu göstermektedir.
Sonuç olarak; TDİ(Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi) mücadelesinde hapishanelerde hak ihlallerine karşı çalışma yürüten arkadaşımız Emrah Topaloğlu başta olmak üzere 41 devrimci sosyalistin serbest bırakılmasını istiyoruz.
TUTSAKLARLA DAYANIŞMA İNİSİYATİFİ-(TDİ)