Atılım Londra
27 Eylül tarihinde kaybolan ve 18 gün sonra cansız bedeni Van gölü kıyısında bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Rojin Kabaiş için Londra’dan adalet talebi yükseltildi.
Rojin Kabaiş’in bulunmasından sonra yetkililer tarafından olay ‘intihar’ olarak gösterilmeye çalışıldı ancak deliller incelenmedi ve etkin bir soruşturma yürütülmedi. Gizlilik kararının konduğu dosya için aile ve kadın örgütleri bu ölümün aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması için aylardır sokakta adalet mücadelesi yürütüyor.
Londra’dan çalışmalarını sürdüren kadın örgütleri ve bağımsız kadınların bir araya gelerek kurduğu “Londra Rojin Kabaiş için Adalet Komisyonu” bu adalet mücadelesini büyütmek için 5 Şubat Çarşamba günü Londra Türk Büyükelçiliği önünde bir eylem gerçekleştirdi. Eylemde İngilizce ve Türkçe bildiri okundu.
Okunan bildiride, “Türkiye ve Kürdistan’da kadın hareketi, hiçbir cinayetin karanlıkta, hiçbir suçun cezasız kalmaması için mücadele ediyor. Fakat kadın cinayetlerine karşı mücadele eden kadınlar da AKP-MHP faşizminin baskılarına maruz kalıyor. Rojin için Adalet Komisyonu üyesi genç kadınlar ve Rojin’e ses olan sosyalistler gözaltı ve tutuklama saldırılarıyla karş karşıya kaldılar. Fakat bu kadınların adalet mücadelesini durduramadı, durduramayacak.” denildi.
Türkiye’deki Adalet Komisyonu’nun talepleri bizim de talebimizdir denilen açıklamada talepler şu şekilde sıralandı.
🔹Dosyasındaki gizlilik kararı kaldırılsın.
🔹Rojin’in ölümünün aydınlatılması için doğru, kapsamlı ve etkin bir soruşturma yürütülsün.
🔹Rojin’in otopsisinin neden 27 gün beklediği açıklansın.
🔹Rojin’in kaybolduğu yerde kamera kayıtları detaylı ve eksiksiz incelensin.
🔹İntihar ettiğine dair yeterli bulgular olmadan neden intihar denildiği açıklansın.
🔹Boğulmasına sebep olan suyun Van Gölü suyu olup olmadığı açıklansın.
🔹Boynunda darp izleri görülmüştü, bu izler neden otopsi raporunda yer almadı, darp izlerinin nedenleri nedir, açıklansın.
🔹Rojin’in bedeninden çıkan iki DNA örneğinin kimlere ait olduğu açıklansın.
Öldürülen kadınların fotoğraflarının taşındığı eylem ingilizce ve Türkçe atılan sloganlarla son buldu.