ACTIT ve YS’ye yönelik faşist saldırı Fransa, Avusturya, Almanya ve İsviçre’de protesto edildi. Faşizme karşı birleşik antifaşist mücadeleyi yükseltme çağrısı yapılan eylemlerde, güçlü bir direniş inşa edilmesi gerektiği de kaydedildi.
Fransa’nın başkenti Paris’te Avrupa Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTIT) ve Fransa Young Struggle’a yönelik faşist saldırıya karşı Fransa, Avusturya ve Almanya’da dayanışma eylemi yapıldı.
FRANSA
Fransa’nın en büyük işçi sendikalarından CGT’nin yanı sıra, ACTIT ve Fransa Young Struggle’ın çağrısıyla bir araya gelen binlerce kişi, faşizme karşı ortak mücadele vurgusu yaparak saldırıyı kınadı. Eyleme, Fransa’daki birçok demokratik kitle örgütü, sendika ve siyasi parti destek verdi.
İnsan hakları ve ırkçılıkla mücadele alanında faaliyet gösteren MRAP, LDH ve SOS Racisme gibi dernekler, aşırı sağcı şiddetin artışına dikkat çekerken, CGT, Solidaires, FO ve FSU gibi büyük işçi sendikaları, emekçilerin faşizme karşı dayanışma içinde olması gerektiğini vurguladı.
Fransa Komünist Partisi (PCF), Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Yeni Antikapitalist Parti (NPA) ve Avrupa Ekoloji – Yeşiller (EELV) partileri de yaptıkları konuşmalarda faşizme karşı mücadelenin geniş bir toplumsal kesim tarafından sahiplenilmesi gerektiğini belirtti. Son yıllarda Fransa ve Avrupa genelinde aşırı sağın yükselişiyle birlikte artan saldırılara dikkat çekildi. Konuşmalarda, faşist grupların cesaretlenmesine karşı güçlü bir toplumsal direniş inşa edilmesi gerektiğinin altı çizildi.
AVUSTURYA
Avusturya’nın başkenti Viyana’da Bundesländerplatz’ta bir araya gelen çok sayıda kişi “Faşizme karşı omuz omuza” sloganıyla eyleme başladı.
Söz alan Young Struggle (YS) temsilcisi Avrupa’da yükselen faşizme dikkat çekti. Avusturya’da ırkçı parti FPÖ’ye karşı mücadelenin büyütülmesi gerektiği belirtilen konuşmada, YS’nin yürüttüğü “Ayağa kalk, diren, faşistlerle savaş” kampanyasını sahiplenme çağrısı yapıldı.
Genç kadın örgütü ZORA temsilcisi yaptığı konuşmada, “Bu saldırı ne tesadüftür ne de münferittir. Avrupa’nın her yerinde faşist örgütlenmeler güç kazanıyor ve burjuva devletler ancak seyrediyor. Liberal söylemlere ve burjuva partilere değil kendi gücümüze güvenerek geleceğimizi kazanmalıyız” dedi.
ATİGF adına yapılan konuşmada Paris’teki faşist saldırıya hedef olan ACTIT ve Young Struggle’a dayanışma mesajı iletildi. Açıklamanın devamında “Faşist saldırılara karşı tüm devrimci, demokrat, ilerici güçleri mücadele etmeye, demokratik ilerici kurumları güçlendirmeye, daha örgütlü hareket etmeye çağırıyoruz” denildi.
AVEG-KON adına yapılan konuşmada ise saldırıların işçi sınıfının birliğine yapıldığı ifade edildi: “Kapitalist dünya düzeninin temellerinden sarsıldığı bugünlerde neonazilerin işçi sınıfını bölmek için harekete geçmeleri tesadüf değil.” Her yerde neonazilere karşı antifaşist birlikler oluşturulması çağrısı yapılırken, katliamlara suç ortağı burjuva devletlerin işçi sınıfına ve ezilenlere asla güvenli bir gelecek vaat etmediği vurgulandı.
Basın açıklaması “Yaşasın enternasyonal dayanışma”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları ile sona erdi.
ALMANYA
STUTTGART
Almanya’nın Stuttgart kentinde Young Struggle, ZORA ve ADGB, Fransa’nın başkenti AVEG-KON’a bağlı Paris’te çalışmalarını sürdüren ACTIT’e yapılan saldırıyı düzenlediği eylemle protesto etti.
Eylemde ADGB adına yapılan konuşmanın ardından Young Struggle’ın Almanca metni okundu. Daha sonra AVEG-KON’un metni okundu. Ardından ADHK adına yapılan konuşmada tüm ırkçı saldırılara yanıtsız kalınmaması çağrısı yapılırken YDG adına okunan açıklamada ise Young Struggle ile dayanışmayı büyüteceklerine vurgu yapılarak saldırıların yoğunlaştığı bir dönemde gençlik örgütleri arasındaki dayanışmanın önemine değinildi.
Ardından Paris’te yapılan saldırıya tüm Avrupa genelinde eş zamanlı olarak tepki gösterildiği belirtilerek, bundan sonraki süreçte aynı kararlılıkla daha fazla birleşik mücadeleyi ve dayanışmayı büyütme sözü verildi. Eylemde Almanca, Türkçe ve Kürtçe sloganlar atıldı.
FRANKFURT
Almanya’nın Frankfurt kentinde Paris’te AVEG-KON’a bağlı ACTIT derneğine yönelik saldırı iki kez lanetlendi.
Pazar akşamı gerçekleşen saldırıdan birkaç saat sonra aynı akşam Young Struggle Frankfurt’un çağrısıyla Bockenheim semtinde bir yürüyüş gerçekleştirildi ve saldırıya karşı ilk tepki sokakta gösterildi. Aynı akşam birçok genç ACTIT ile dayanışmada bulunmak için Paris’e yola çıktı.
Pazartesi akşamı saat 19.00’da AGİF Frankfurt ve Young Struggle Frankfurt’un çağrısıyla Frankurt şehir merkezinde Zeil caddesinde bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına ATİF-Frankfurt, ADHK-Frankfurt, AGİF-Frankfurt, MLPD-Rebell, Komünist İnşa, Dayanışma Ağı, Bir-Kar, Young Struggle, Pride Rebellion, ZORA katıldı.
Basın açıklamasında Young Struggle, Pride Rebellion, ZORA, Dayanışma Ağı, Komünist İnşa, MLPD, AGİF, Yeni Demokratik Gençlik adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda yükselen faşizme karşı ortak mücadele vurgusu öne çıktı. Birçok kurum Young Struggle ve ACTIT’e dayanışma mesajını iletti. Eylemin sonunda Hanau katliamının 5. yıl protestosu gerçekleşecek 19 Şubat eylemine ve Paris’te önümüzdeki Cumartesi günü yapılacak kitlesel protestoya çağrı yapıldı.
ULM
Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) Ulm bileşenleri ve Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF) çağrısıyla Ulm’da yapılan eylemde faşist saldırılara boyun eğilmeyeceği kaydedildi.
Eylem, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Kahrolsun faşizm” sloganlarıyla sonlandı.
BASEL
İsviçre’nin Basel kentinde sosyalist gençlik örgütü Young Struggle, genç kadın örgütü ZORA ve AVEG-KON’a bağlı İGİF’in ortak çağrısı ile 17 Şubat’ta Basel Claraplatz’da Paris’teki yoldaşlarıyla dayanışmak için bir basın açıklaması düzenlendi.
Basın açıklamasına İTİF, AGEB, İDHF, YS, ZORA, Komünist Yapı, Lotta ve İGİF katıldı.
Eylemde İGİF adına yapılan konuşmada, Kapitalist dünya düzeninin sarsıldığı bugünlerde Neonazilerin işçi sınıfını bölmek için harekete geçmelerinin bir tesadüf olmadığını, Avrupai Neonazi hareketlerin burjuva devletler denetimi altında gelişip onlara hizmet ettiklerini, kapitalist sistemin başarısızlıklarının sorumlusunungöçmenler olarak gösterildiğini, bu saldırı gibi Paris’teki iki Kürt katliamlarının ya da Hanau’nun tesadüf olmadıklarını belirtti ve Avrupa’da Nazilere karşı mücadelenin örgütlenmesinin öneminin altı çizildi.
Basın açıklamasında söz alan Lotta, Avrupa ve Amerika başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde faşizmin yükselişine dikkat çekerken aynı zamanda ‘Faşizme karşı omuz omuza’ sloganına pratik bir anlam vermenin öneminin altını çizdi. Faşizmi yenmenin tek yolunun sokakları zapt etmek olduğunu belirtip açıklamayı “Zaman Antifaşist bir duruş sergileme zamanıdır” diyerek bitirdi.
Almanya’nın Hamburg ve Duisburg kentlerinde düzenlenen eylemlerde de Paris’teki faşist saldırı protesto edildi.