Atılım Fransa
Fransa’da, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında yüz kadar kentte düzenlenen gösterilerde kadınlar alanlara mora büründürdü. Şenlik havasında geçen yürüyüşlerde kadın hakları ve toplumsal eşitlik talepleri yükseldi.
PARIS’TE 120 BİN KİŞİ SOKAKTAYDI
Paris’te düzenlenen yürüyüşe resmi kayıtlara göre 120 bin kişi katılırken, emniyet kaynakları bu sayıyı 47 bin olarak açıkladı. Fransa genelinde ise 250 bin kişi kadın hakları için sokaklara döküldü. Gösteriler, CGT, CFDT, CFE-CGC, FSU, Solidaires ve Unsa gibi sendikaların da desteklediği yaklaşık elli örgüt tarafından düzenlendi.
Kadın hakları ve cinsiyet eşitliği için gerçekleştirilen gösteriler, feminist derneklerin ve sendikaların oluşturduğu geniş bir koalisyon tarafından desteklendi. Gösterilerde aşırı sağ karşıtı mesajlar öne çıktı. Grève féministe kolektifi, “Aşırı sağı durdurun, gerici sağı durdurun, hükümeti ve onun liberal ve otoriter politikalarını durdurun” çağrısında bulundu.
CGT’den Myriam Lebkiri, “Valiliğe önceden açıkça belirttik: ırkçı, yabancı düşmanı ya da antisemitik kimlik grupları istemiyoruz” diyerek provokatif eylemlere karşı durduklarını” belirtti. Attac ve Rosies örgütlerinden Youlie Yamamoto ise “Hükümet ilk kez 7 Mart’ta feminist gece yürüyüşünü yasaklamaya karar verdi. Bu tarihi bir ilk ve aşırı sağın yükseldiği bir ortamda ciddi bir siyasi sinyal” dedi.
ASGARI ÜCRETLİ ÇALIŞANLARIN %62’Sİ KADIN
CGT Genel Sekreteri Sophie Binet, “Kadın ve erkek arasındaki ücret farkı giderildiğinde, emeklilik fonuna 6 milyar Euro aktarılabilir” diyerek ekonomik eşitsizliğe dikkat çekti. Sendikalar, asgari ücretli çalışanların %62’sinin kadın olduğunu vurgulayarak bu durumun derhal iyileştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Kadın çiftçilerin durumu da gösterilerde gündeme geldi. “Her yerde kadın çiftçiler” sloganıyla yürüyen Auriane Bertrand, “Arazi arıyorum ama bu kolay değil. Confédération Paysanne ile kadınları bir araya getirmeye ve tarım dünyasındaki yerimizi sağlamlaştırmaya çalışıyoruz” dedi.
KADINLARIN EMEKLİLİK MAAŞLARI DAHA DÜŞÜK
Mesleki eşitsizliklerin bir sonucu olarak, kadınlar genellikle daha düşük emeklilik maaşlarına sahip oluyor. CGT Genel Sekreteri Sophie Binet, 8 Mart’ın, özellikle kadınları daha fazla etkileyen emeklilik yasasının iptali için harekete geçmek adına bir fırsat olduğunu vurguladı.
GÖÇMEN KADIN ÖRGÜTLERİ RENKLİ GÖRÜNTÜLER OLUŞTURDU
Gösterilere birçok göçmen kadın örgütü de katılarak renkli görüntüler oluşturdu. Kürt kadın hareketi, eylemde barış sürecine vurgu yaparken, SKB kadına yönelik şiddete karşı Özsavunma ve antifaşist mücadeleyi ön plana çıkardı. ACTIT, ZORA ve YS de coşkulu bir şekilde yürüyüşte yer aldı. Davul, zurna ve halay eşliğinde yapılan gösterilerde kadın dayanışması ve direniş mesajları öne çıktı.
SİYASİ MESAJLAR VE ÜCRET EŞİTSİZLİĞİ
Gösterilerin siyasi bir boyutu da vardı. Femen aktivistleri, üzerlerinde gamalı haçla çizilmiş Amerika, Avrupa ve Rus bayrakları taşıyarak “Heil Trump”, “Heil Meloni” ve “Heil Putin” sloganları attı. Bu eylemin, “faşist yapılara karşı feminist bir yanıt” olduğu belirtildi.
Paris’te, aşırı sağcı Nemesis kimlik kolektifinin varlığı feminist örgütler tarafından sert bir dille kınandı. Akşam saatlerinde Eyfel Kulesi’nde Afgan kadınlara yönelik Fransızca, İngilizce, Farsça ve Arapça destek mesajları yansıtıldı.
Kadın ve erkek arasındaki gelir eşitsizliği de gösterilerin ana gündem maddelerinden biriydi. INSEE verilerine göre, 2023 yılında özel sektörde çalışan kadınların ortalama maaşı, erkeklerle kıyaslandığında %22,2 daha düşüktü. Aynı çalışma saatleri üzerinden kıyaslandığında ise kadınların maaşları erkeklerden %14,2 daha düşük kaldı. Fransız Sayıştayı, Çalışma Bakanlığı’nın kadınların yoğun olduğu sektörlerde maaş artışlarına daha fazla müdahil olması gerektiğini belirten bir rapor yayımladı.
Fransa genelinde 250 bin kişinin katıldığı 8 Mart gösterileri, kadın hakları mücadelesinin kararlılıkla devam ettiğini gösterdi. Feminist hareketler, cinsiyet eşitliği, ücret adaleti ve aşırı sağa karşı duruşlarını daha da güçlendirme sözü verdi.