Atılım Fransa
Bourget Havacılık Fuarı’na karşı düzenlenen eylem hafta sonu Fransa’da başarıyla tamamlandı.
“Guerre à la Guerre” (Savaşa Karşı Savaş) adlı antimilitarist ve antiemperyalist koalisyonun çağrısıyla (Urgence Palestine, Young Struggle, Soulèvement de la Terre gibi kolektiflerin de içinde yer aldığı) 20-22 Haziran tarihleri arasında binlerce kişi Bobigny’de bir araya gelerek Bourget Fuarı’nın düzenlenmesini protesto etti.

Katılımcılar, İsrail silah şirketlerinin fuardaki varlığına ve Siyonist İsrail devletine silah sağlayan tüm şirketlerin fuara katılımına son verilmesini talep etti.
Eylemler, Kamel Brahmi (sendikacı), Selma James (feminist aktivist), Hatem Bazian (Filistinli akademisyen), Aminata Traoré (Adama için Adalet ve Hakikat Kolektifi), Salah Hamouri (avukat ve eski Filistinli siyasi tutsak), Belleville Parkı gençlik kolektifi ve koalisyon üyesi örgütlerin temsilcilerinin katıldığı bir açılış toplantısıyla başladı.
Cumartesi günü, aşırı sıcağa rağmen yaklaşık 4 bin kişi Bobigny Emek Borsası önünde bir araya gelerek Bourget Fuarı’na karşı yürüdü. Yürüyüşün ardından Bobigny’de bir konser gecesi, antimilitarist köy ve atölyeler düzenlendi.

Pazar günü ise “İşyerinde savaşa savaş açmak mümkün mü? Sendikal ve siyasi deneyimlerin paylaşımı” ile “Sınırların ötesinde küresel savaşa karşı durmak: Filistin, İslamofobi, devlet ırkçılığı, sömürgecilik, baskılar” konulu iki panel gerçekleştirildi. Başarılı geçen hafta sonu, iki konser ve “Savaş karşıtı hareket nasıl büyütülür?” başlıklı kapanış meclisi ile sona erdi.
SAVAŞ KARŞITI HAREKETE YÖNELİK AĞIR BASKI
Daha eylemler başlamadan, Cuma sabahı altı aktivist gözaltına alındı. Ertesi gün yedinci bir kişi daha gözaltına alındı. Aynı zamanda onlarca CRS ve BRAV-M polis birimi Bobigny Emek Borsası’na baskın düzenledi.
Sendikacılar, çevreciler, feministler, parti ve kolektif üyeleri ile çeşitli örgütlerden katılımcılar burada basın toplantısı yapmaya hazırlanıyordu. Devlet bu toplantıya polis saldırısıyla yanıt verdi. Bu, benzeri görülmemiş bir olaydır. Silahlı onlarca polis, CGT sendikası tarafından tahsis edilmiş ve resmi olarak bildirimi yapılmış bu sendika binasına zorla girdi.
Operasyonun amacı sembolik bir eylemi engellemekti: Aktivistler, fuar alanında çok sayıda helyum dolu balon salarak uçuş gösterilerini bozmayı planlıyorlardı. Gözaltına alınanların hepsi daha sonra serbest bırakıldı.
EŞZAMANLI EYLEMLER
Hafta sonu boyunca, fuara karşı düzenlenen kitlesel mobilizasyonla eşzamanlı olarak çeşitli eylemler de gerçekleştirildi. Bu eylemler, fuarın düzenlenmesini protesto etmenin yanı sıra, şirketlerin Filistin’deki soykırımdaki suç ortaklığını da teşhir etmeyi amaçladı.
Cumartesi günü yaklaşık otuz aktivist Bourget Fuarı’na girerek yere uzandı ve Gazze’de süren soykırımı protesto eden pankartlar açtı. Aktivistler daha sonra fuar alanını fark edilmeden terk etmeyi başardı. Aynı anda başka bir grup aktivist, fuarın düzenleyicisi olan GIFAS’ın genel merkezi önünde binanın cephesini kırmızıya boyayarak protesto etti. Bir diğer grup ise fuarın girişine boya attı ve her ziyaretçinin bu suça ortak olduğunu vurguladı.
Son olarak, gökyüzüne 123 balon bırakıldı: 19 Haziran Perşembe günü öldürülen 80 Filistinli için 80, ertesi gün öldürülen 43 kişi için de 43 balon.










