Atılım Köln
Almanya’nın Köln kentinde yaşayan Kürtler ve sosyalistler Kobanê ve Rojava’ya yönelik saldırılara karşı yaklaşık 10 gündür sokakta. Kentte her gün yürüyüş ve mitingler düzenlenirken, bugün de Köln Demokratik Toplum Merkezi’nin çağrısıyla yüzlerce Kürdistanlı Dom Katedrali önünde bir araya geldi.
Yürüyüş boyunca kitle sık sık “Bijî Berxwedana Rojava”, “Gelê Kurd Yek e”, “Rojava Rojhilat e Kurdistan Yek Welat e” ve “Şehîd Namirin” sloganlarını attı.
Eyleme katılanlar YPG ve YPJ bayrakları taşırken, Kobanê kuşatmasını ve sivil halkı hedef alan saldırılar ile katliamları anlatan pankart ve dövizler de yürüyüşte yer aldı.
Mitingde konuşan Adnan Kobanê, HTŞ’nin uluslararası kamuoyunu yanıltmak amacıyla ateşkes ilan ettiğini ancak hiçbir zaman buna uymadığını belirtti. Kobanê, “Bu saatlerde bile Kobanê köylerine yönelik saldırılar devam ediyor” dedi.
HTŞ’nin yaklaşık 8 gündür Kobanê’nin elektrik ve suyunu kestiğini aktaran Kobanê, son haftalarda yaşanan göçlerle birlikte şehir nüfusunun 450 bine ulaştığını, bu nüfusun ise ciddi bir susuzlukla karşı karşıya bırakıldığını söyledi.
Konuşmasında Alman basınına da tepki gösteren Adnan Kobanê, başta Der Spiegel olmak üzere bazı güçlü basın kuruluşlarının “Kürtler entegre olmuyor, bu nedenle Suriye hükümeti saldırıyor” yönündeki haberlerini eleştirdi. Bu yaklaşımın büyük bir aldatmaca olduğunu ifade eden Kobanê, “Haberi böyle yazanlara soruyoruz: Siz entegrasyondan ne anlıyorsunuz?” diye sordu.
Kobanê, Kürt kentlerinde 14 yıldır ilkokuldan üniversiteye kadar eğitimin Kürtçe yapıldığını hatırlatarak, HTŞ’nin bu okulların kapatılmasını ve Kürtçenin haftada yalnızca bir saat seçmeli ders olmasını dayattığını belirtti. “Kürtlerin yaşadığı bölgeleri Kürt ordusu koruyacaktır. Biz canımızı HTŞ’ye emanet edemeyiz” diyen Kobanê, HTŞ’nin güvenlik güçlerini dağıtma ve tüm kurumları kendi denetimine alma dayatmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Konuşma sırasında kitle sık sık “Kobanê bê av e” ve “Bimre Koletî, Bijî Azadî” sloganları attı. Mitingin ardından Dom Katedrali’nden kentin en işlek noktalarından biri olan Neumarkt’a kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş boyunca Kobanê ve Rojava’daki duruma ilişkin yazılı açıklamalar okundu.
Her gün aynı saate 18.00 Köln Tren Garın buluşma çağrısıyla eylem Neumarkt’ta sona erdi











