Bir sığınmacının karıştığı iddia edilen olayın ardından Kuzey İrlanda’da ırkçı çeteler göçmenlerin yaşadığı mahallelere saldırdı, ev ve işyerlerini hedef aldı. Cumhuriyetçiler ve sosyalist örgüt Lasair Dhearg militanları sokaklarda özsavunma nöbetleri tutarak göçmenlerle dayanışma çağrısı yaptı.
Geçtiğimiz Salı günü, cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Kuzey Belfast’taki Kinnaird Avenue’da, Sudanlı olduğu iddia edilen bir sığınmacının bir kişiyi bıçakladığı anları gösteren video internette hızla yayıldı.
Videonun yarattığı tepkiyle Kuzey İrlandalı Birlikçiler’den oluşan ırkçı çeteler, kentin sokaklarında terör estirdi. Irkçı çeteler, göçmenlere ait ev ve işyerlerine saldırdı, arabaları ateşe verdi.
Kendilerine “mahalle bekçileri” diyen ırkçılar, kontrol noktaları kurdu, arabaları durdurarak kimlik kontrolü yaptı.
Maskeli gruplar, kapı kapı dolaşıp göçmenlerin hangi evlerde kaldığını tespit etmeye çalıştı.
Bir hafta süren ırkçı saldırılara karşı, tepkiler de gelişti. Cumhuriyetçilerin kalesi olarak bilinen Derry’de eylemler gerçekleştirildi.
Sosyalist örgüt Lasair Dhearg, göçmenlerin yaşadığı mahallelerdeki ırkçı saldırıları önlemek için geceleri devriye gezen gruplar oluşturdu.
İrlanda Cumhuriyetçi Sosyalist Partisi de şu açıklamayı yaptı: “Cumhuriyetçi sosyalist hareket sahadadır ve komşularımızı taciz etmeye, tehdit etmeye ya da evlerinden ve topluluklarımızdan kovmaya yönelik her türlü girişim direnişle karşılanacak ve engellenecektir. İşçi sınıfının toplulukları, içinde yaşayanlara aittir; bir grup korkaklara değil. İşçi sınıfını savunmak için buradayız!”











