Alman polisi Rojava davasını kaybetti

Köln İdari Mahkemesi, 2019’da Rojava’ya destek için gerçekleşen gösteri öncesinde Alman polisinin provokatif açıklamalarını yasalara aykırı buldu.

Köln Emniyet Müdürü, Türk devletinin Girê Spî ve Serêkaniyê’ye yönelik 9 Ekim 2019’da başlayan işgal saldırıları sonrası Köln’de gerçekleşen merkezi gösteri öncesinde, provokatif açıklamalarla Rojava direnişine desteği kriminalize etmeye çalışmıştı. Polis amirlerinin, ellerinde hiçbir somut kanıt olmadan Kürtlerin gösteride şiddet yöntemlerine başvuracağını iddia etmesi, iki yıl sonra yargıya taşınmıştı.

2019’daki gösteriyi organize eden Alman kuruluşlarının şikayetiyle açılan davada, Köln Emniyet Müdürü Uwe Jacob yargılanıyordu.

28 Ekim 2021 günü Köln İdari Mahkemesi’nde başlayan duruşmalarda mahkeme heyeti, polisin gösteriden önce yaptığı açıklamaları yasalara aykırı buldu.

Mahkeme, polisin “şiddet olayları yaşanacak” varsayımını destekleyecek yeterli somut kanıt olmadığına karar verdi.

POLİSE PRATİKTE CEZA YOK

Mahkeme heyeti, polisin gösteri öncesi öne sürdüğü iddiaları “iyi derlemesi” gerektiğine dikkat çekti. Polislerin savunma avukatları ise “Şiddet olayları yaşanacağına dair bilgi istihbarat kaynaklarından geldi, Muhbirlerin Korunması Yasası gereği de açıklanamaz” demekle yetindi.

Ancak savunma, mahkemece yeterli bulunmadı.

Polislerin Münster’deki Yüksek Eyalet Mahkemesi’ne kararı itiraz etmek için başvurmaları halinde gösteri öncesi aldıkları bilginin kaynağını açıklamaları gerekiyor.

Kararın bu şekilde kalması halinde ise provokatif açıklama yapan polislere yönelik pratikte hiçbir cezai işlem yapılmayacak. Fakat mahkemenin bu kararı, bundan sonrası için gösterileri kriminalize etmek isteyen polis yetkililerine dönük önemli bir uyarı özelliğini taşıyor.

NE OLMUŞTU?

19 Ekim 2019 günü Almanya’nın Köln kentinde birçok Alman sol grup ve sivil toplum kuruluşunun öncülüğünde “Türk devletinin işgal saldırıları durmalı ve Rojava ile dayanışmalı” adıyla merkezi gösteri organize edildi.

Binlerce kişinin katıldığı ve aşırı sağcı parti AfD dışında bütün Alman partilerinin de destek verdiği gösteride, Türk devletinin 9 Ekim’de Girê Spî ve Serêkaniyê’ye başlattığı saldırılara son verilmesi talep edildi.

Fakat gösteri öncesi Köln Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis amirlerinden provokatif açıklamalar geldi.

18 Ekim 2019’da basın toplantısı düzenleyen Köln Emniyet Müdürü Uwe Jacob ve gösteriden sorumlu polis amiri Klaus Rüschenschmidt, “Aldığımız duyumlara göre silahlı ve bıçaklı bin Kürt gösteriye katılacak” iddiasında bulundu.

Göstericilerin sağa sola saldıracağını öne süren Köln Emniyet Müdürlüğü’nde görevli amirlerin izinli gösteriyi yasaklanma girişimleri ise başarısızlıkla sonuçlandı.

Hiçbir şiddet olayın yaşanmadığı ve tamamen barışçıl şekilde sona eren yürüyüş ile mitingin ardından Interventionistische Linke (Müdahaleci Sol) isimli kuruluş ve Köln Sağ’a Karşı Birliği (Köln gegen Rechts), polislerin provokatif tavrını yargıya taşıdı.

(ANF)

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız