Suikast timi davası: Karar 22 Nisan’da

KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar’a yönelik suikast girişimine ilişkin davanın duruşması görüldü. Karar 22 Nisan’da.

KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar’a yönelik 2017 yılındaki suikast girişimine dönük davanın duruşması Brüksel’de görüldü.

Suikast girişimine ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda 18 Haziran 2021’de dava açılmasına karar verilmişti.

Adalet Sarayı’nda görülen davada Zekeriya Çelikbilek, Yakup Koç, Necati Demiroğulları ve Hacı Akkulak yargılanıyor.

Aydar ve Kartal’ın avukatı Jan Fermon’un hazırladığı dosya Avrupa’da geniş bir suikast ve casusluk ağının olduğunu ortaya koyarken, Türkiye’nin Paris eski Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa dahil birçok kişinin Paris Katliamı’ndaki rolüne ışık tutuyor. Dosyada Brüksel’deki suikast girişiminde yer alanların İsmail Hakkı Musa tarafından koordine edildiğine dair ciddi bulgular var.

Suikast ekibi üyeleri Haziran 2017’de Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) binası etrafında keşif yaparken tespit edilmiş ve polis kontrolüne takılmıştı. Kontrol sırasında Yakup Koç’un üzerinde Türk polisine ait bir kimlik bulunmuştu. Zekeriya Çelik’in de asker kökenli olduğu belirlenmişti.  Belçika’da yaşayan Necati Demiroğulları’nın, ekibe daha çok lojistik ve eleman kazandırma gibi görevler üstlendiği anlaşılıyor.

Kürt kökenli Hacı Akkulak, casus olarak kullanıldıktan sonra olayın suikasta vardığını fark edince Belçika polisine giderek itirafta bulunan kişi olarak önem kazanıyor. Akkulak’ın bir iş insanı olan Demiroğulları tarafından suikast ekibi ile tanıştırıldığı belirtiliyor.

Yakup Koç Türkiye’ye kaçarken, Zekeriya Çelikbilek halen Fransa’da yaşıyor. Kendisini elektrikçi olarak tanıtan Çelikbilek ile Yakup Koç, suikast planının hazırlayıcıları olarak dosyada yer alıyor.

Suikast ekibinde yer alanların Ankara, hatta Türk Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile doğrudan bağlantıları tespit edildi. Özellikle Fransa’da yürütülen teknik takip, telefon görüşmeleri, fotoğraflar ve itiraflar, Paris Katliamı’ndan Brüksel’deki suikast girişimine kadar geniş bir suikast ağının Avrupa’da Ankara’nın emriyle kol gezdiğini doğruluyor.

SANIKLAR KATILMADI

Davanın duruşmasına davalılardan sadece Demiroğlulları’nın avukatı katıldı. Davacılar Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal ile avukatları Jan Fermon, duruşmaya katıldı.
Jan Fermon, suikast ekibinin bağlantıları, aralarındaki konuşmalar, SADAT’ın şefi Adnan Tanrıverdi ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın danışmanlarından Seyit Sertçelik ile hem Paris hem de Saray’da çekilmiş fotoğraflarını gösterdi.

SAVCI, DAVACILARI SUÇLADI

Duruşma salonuna gelen savcının bir önceki dosyayı hazırlayandan farklı biri olması dikkat çekti. Önceki savcı suçlamaların tümünü reddederek, dava açmaya yer olmadığını savunurken, yeni savcı suç duyurusunun “gerçek” bir niteliğe sahip olduğunu kabul etti. Ancak durumun “yeterince açık” olmadığını savunan savcı, Akkulak’ın diğer ekip üyelerini suikast için etkilemiş olabileceğini iddia etti.

ANF’ye konuşan Jan Fermon, “Dosyadaki tüm veriler bu tezi yalanlıyor. Yakup Koç, Demiroğulları vasıtası ile Akkullak’la temas kurmuş. Kayda geçen tüm görüşmeler somut bir projenin Çelikbilek ve Koç tarafından hazırlandığını gösteriyor. Savcının görüşü, hukuksal çerçevede anlaşılmazdır” dedi.
Zübeyir Aydar, savcının neredeyse kendilerini suçlayan tutumuna tepki göstererek, “Akkulak vicdani olarak kabul etmediği için polise olayı bildirmiş” dedi.

AYDAR: TÜM MUHALİFLER HEDEFTE

Suikast ekibinin kendilerini öldürmek için plan geliştirdiğini ifade eden Aydar, Türk devletinin sadece kendilerini değil muhalif tüm sesleri hedef aldığını söyledi. Aydar, Avrupa’nın başka yelerindeki suikast girişimlerinden örnekler verirken, “Biz bir daha bu tür girişimlerin ve suikastların olmaması için bu mahkemenin alacağı kararının önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.

KARTAL: PARİS KATLİAMI’NI DA İTİRAF ETTİLER

Remzi Kartal da Akkulak ile Çelikbilek arasında geçen bir konuşmaya işaret ederek, Çelikbilek’in Akkulak’ı teşvik etmek için “Paris’tekini de biz gerçekleştirdik, bak, bir şey olmadı” dediğini söyledi.
Paris’te 2013 yılında PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez katledilmişti.

KARAR NİSAN’DA

Mahkemenin kararında farklı faktörlerin rol oynayabileceğine işaret eden Fermon, özellikle Türkiye ile olan ilişkilerden kaynaklı davaya siyasi bir etkinin olabileceğine dikkat çekti.

Demiroğulları’nın avukatı suçlamaları reddederken, Jan Fermon Demiroğulları’nın “ikincil bir role” sahip olsa da ne yaptığını bildiğini, lojistik ve eleman kazandırma gibi iş birliği içinde olduğunu ve “terörist örgüt içerisinde yer almaktan” suçlanması gerektiğini kaydetti.

Mahkeme heyeti, kararını vermek için 22 Nisan tarihini belirledi.

(ANF)

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız