Atılım Londra, Diren Dicle Erden
Londra’da Rengin Kadın Korosu, sanatçı Ahmet Aslan ve Dodan’ın katılımıyla düzenlenen Depremzedelerle Dayanışma Konseri’ne yoğun ilgi gösterilirken, “Dayanışma ezilenlerin inceliğidir” mesajı verildi.
AVEG-KON’a bağlı Londra Göçmen İşçiler Derneği (Gik-Der) ve Sosyalist Kadınlar Birliği’nin (SKB) 6 Şubat günü Kürdistan ve Türkiye merkezli yaşanan depremin yaralarını sarmak için dayanışma etkinliklerini sürdürüyor.
Depremzedeler için başlatılan Kardeş Aile Kampanyası kapsamında Londra’nın ünlü Alexandra Palace Konser Salonu’nda düzenlenen konser de Rengin Kadın Korosu, sanatçılar Ahmet Aslan ve Dodan sahne aldı. Bin kişilik salonun büyük oranda dolduğu konsere, demokratik kitle örgütü temsilcileri, İşçi Partili Milletvekili Catherine West, kimi yazar, sanatçı ve akademisyenler de etkinliğe katılarak destek verdi.
Sahneye ilk olarak Londra’da Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) bünyesinde oluşturulan ve 3 yılda 80 kişilik dev bir kadın korosuna dönüşen Rengin Kadın Korosu çıktı. Rengin Kadın Korosu Yönetmeni ve sanatçı Zuhal Yıldırım Gök, depremin yaşandığı ilk günden bu yana Britanya ve Londra’nın birçok bölgesinde sokak dinletileri düzenlediklerini belirterek, şarkılarını ve türkülerini dayanışmayı büyütmek için söyleyen kadın iradesini selamladığını ifade etti.
Rengin Kadın Korosu Kürtçe ve Türkçe şarkı ve türküleri ile dinleyicileri büyülerken, İran’da katledilen Jina Amini şahsında söylenen “Güneşe akın var” marşını ise yüzlerce kişi hep ağızdan söyledi. Bu sırada sık sık “Jin jiyan azadi” sloganı atıldı.
SKB ve GİK-Der adına bir konuşma yapan Bedriye Avcıl ise devletin bilinçli olarak yardım yapmadığı deprem yerlerine ulaştıklarını ifade ederek, dayanışmayı tüm bileşenleri ile sürdürdüklerini ifade etti. Türkiye’de eşitsiz koşullarda yapılan seçimlerde deprem bölgesinden iktidara çıkan oylar sonrası başlayan ve dayanışmanın tartışma konusu yapılmasına sert tepki gösteren Avcıl, “Daha adil ve daha eşitlikçi bir dünya için mücadele edenler için şartlı dayanışma diye bir şey olamaz. Biz bu yardımları yaparken de biz kimin kime oy verdiğine diline, kimliğine bakmadan gerçekleştirdik bu dayanışmayı. Hileler ve adaletsiz seçimler sonrası depremzedeleri ötekileştiren, aşağılayan üsttenci dil sadece iktidara yarar ve o insanları maalesef iktidara daha fazla yakınlaştırır. Bizlerin hedefi halklar olamaz. Bizlerin hedefi ve sorunumuz iktidar yani egemen sınıflardır. İnsanların egemen düşünceden kopması için başka bir ilişki kurmamız yani daha fazla emek harcamamızı gerekiyor. Ve Che Guevera’nın dediği gibi ‘Dayanışma ezilenlerin inceliğidir’ diyoruz. Ve yaşasın halkların kardeşliği” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından önce sahneye sanatçı Dodan çıktı. Dodan, hareketli şarkılar ile kitleyi coştururken, söylediği Kürtçe dengbej klamları ile ise hüzünlendirdi. Sahneye son olarak sanatçı Ahmet Aslan çıktı. Gitarı ile sahneye çıkan Aslan, Kurmanci, Zazaki ve Türkçe türküler ile izleyenlere adeta müzik ziyafeti sundu.