Yüksekdağ: Bu mahkeme iktidarın işkence aracıdır

Kobanê Davası’nın duruşmasında konuşan HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, mahkeme heyetine “Siz iktidarın işkence aracısınız” dedi. Mahkeme, “rehineliğe devam” kararı verdi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 18’i tutsak 108 siyasetçinin yargılandığı Kobanê Davası’nın 29’uncu duruşmasının son oturumu, Sincan Kapalı Cezaevi Kampüsü’nde bulunan duruşma salonunda görüldü.

Duruşmaya tutsak Yüksekdağ, Zeynep Karaman, Pervin Oduncu ile Ayşe Yağcı, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Tutsak Alp Altınörs’ün yanı sıra çok sayıda tutsak ve avukatları da duruşmada bulundu.

Tutsak Altınörs, DAİŞ’in Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırısını anımsatarak, olası bir katliamın önüne geçmek için yaptıkları çağrı nedeniyle 3 yıldır tutuklu bulunduğuna dikkat çekti.

SEGBİS ile duruşmaya katılan tutsak kadın siyasetçi Ayşe Yağcı da “Boşu boşuna 3 yıldır tutukluyuz ve ömrümüzden gitti” ifadelerini kullandı.

Tutsak kadın siyasetçi Dilek Yağlı ise “Suçlamalara ilişkin somut bir bilgi, belge olmaması nedeniyle tutukluluk haline son verilmesi lazım” dedi.

YÜKSEKDAĞ’DAN MAHKEMEYE: İŞKENCE ARACISINIZ

HDP eski Eş Genel Başkanı Yüksekdağ da şunları söyledi:

“Aslı olmayan, siyasi içerikle doldurulmuş bir davadır. Hukuki içeriği zaten yok. Uzun tutukluluk nedeniyle bir işkence durumu yaşanıyor. Yaşamımızın her anında, saatinde, dakikasında bu işkenceyi yaşıyoruz.

Siz bir işkence aracısınız. İktidarın elinde bize karşı kullanılan bir işkence aygıtısınız. İktidar aynı zamanda kolluğu da bize karşı bir işkence aygıtı olarak kullanıyor. Mücadelemiz o kadar yönlü ki misyonumuzu yerine getiriyoruz. İşkenceye karşı insanlık onuru için mücadele ediyoruz.
Gültan Kışanak ring araçlarında, geçici tecrit hücrelerinde bekletilerek, ilaçları verilmeyerek işkenceye maruz kalmıştır. Sizin aldığınız ara kararların yarattığı tablo ortadadır. Aldığınız her tutuk kararında işkenceye, zulme devam diyorsunuz.

Bu katılım dilekçelerinin gündeme gelmesi siyasi talimatla oldu. Takır takır ona göre hazırlanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı öyle bir noktaya gelmiştir ki dinin bekçisi, siyasi iktidarın savunucu olmuştur. Bize yapılan hakaretler mutlaka halkımızın vicdanında mahkum olacaktır. İşkenceye dönüşmüş bu tutukluluk halinin son bulmasını istiyoruz. Selahattin Demirtaş; yani  HDP Eş Genel Başkanları üzerinden yürüyen bir davadır bu. Sizin işiniz bizimle Yüksekdağ ve Demirtaş ile. Bu hesabı sonuna kadar görmeye hazırız. Bunun bedellerini göğüslemeye hazırız. Bu aşamada bizim dışımızdaki arkadaşlarımızın tahliye edilmesini istiyoruz.”

Siyasetçi Pervin Oduncu da “Bütün dünya adil yargılanmadığımızı biliyor” dedi.

Tutukluluk haline ilişkin söz alan Zeynep Karaman da tutukluluk halinin son bulmasını istedi.

Ardından duruşma salonunda bulunan tutsak Ali Ürküt söz aldı. Ürküt, davanın düşmesi gerektiğini belirtti.

Tutsak siyasetçi Nazmi Gür de “AİHM kararlarını uygulamanız lazım” dedi.

Günay Kubilay da “Her ülkenin toplumsal, siyasal gelişmelere damgasını vuran, bunlara paralel olarak ortaya çıkan ve zamanla miadını dolduran davalar vardır. Bu dava da öyle bir davadır” dedi.
Tutsak siyasetçi Gültan Kışanak’ın avukatı Gül Altay, tahliye talebinde bulundu. Avukat Metin Kaya, mahkemenin ek savunma alma kararına dikkat çekerek, bu durumun hukuk ile bağdaşmadığını ve bu suç iddialar bağlamında ayrıca yeni bir iddianamenin düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Avukat Mahsuni Karaman, katılma talebinde bulunan devlet kurumlarına dikkati çekerek, “Bu dosyada asla ve tarafsız bir yargılama yapılamayacağının göstergesidir” dedi.

REHİNELİĞE DEVAM

Ara kararını açıklayan mahkeme, bir önceki tutukluluk incelemesi sırasında her tutsak hakkında ayrı ayrı olmak üzere ileri sürdüğü “kaçma şüphesi, kuvvetli suç şüphesi” vb. iddiaları gerekçe göstererek aynı nedenden ötürü tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Duruşma 21 Ağustos’ta görülmeye devam edecek.

(ANF)

İlgili İçerikler

Sonraki yazı

Haber Takvimi

Ağustos 2023
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ÖZGÜR HABER

Okumak için tıklayınız