Gazi direnişine destek vermek için 1 Mayıs Mahallesi’nde yapılan eylemde katledilenler katledilenler 25. yılında yapılan yürüyüşle anıldı.
Gazi ve Ümraniye katliamında yaşamını yitirenler 25. yılında 1 Mayıs Mahallesinde anıldı.
‘BARİKATTA SAVAŞTA HASAN OCAK OLMAYA’
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri Ataşehir İlçe Örgütü önünden Cemevine yürüdü. Halka yönelik konuşma yapan sosyalistler Gazi ve Ümraniye katliamlarını hatırlattı. Sosyalistler yürüyüş sırasında, Gazi ayaklanmasının örgütleyicilerinden Hasan Ocak’ı da “Barikatta savaşta Hasan Ocak olmaya”, “Hasan Ocak yaşıyor komutana bin selam” sloganlarıyla andı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Ataşehir Şubesi Cemevi önünde toplanan kitle 30 Ağustos İlköğretim Okulu önüne yürüdü. Gazi ve 1 Mayıs şehitlerinin fotoğraflarının yer aldığı “12-15 Mart 1995 Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız. Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi şehitleri ölümsüzdür” yazılı pankartın taşındığı yürüyüşe Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ali Kenanoğlu, HDP Ataşehir İlçe Eşbaşkanı Nahide Yıldırım, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul İl Eşsözcüsü Yoldaş Aydın, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul İl Eşbaşkanları Ezgi Bahçeci ve Hüseyin İldan, Devrimci Alevi Dernekleri Eş Genel Başkanı Bülent Felekoğlu ile çok sayıda kişi katıldı.
GEZİ ŞEHİDİ MEHMET AYVALITAŞ UNUTULMADI
Gazi ve Ümraniye şehitlerinin isimlerinin sayıldığı ve “Yaşıyor” yanıtının verildiği yürüyüş sırasında 1 Mayıs Mahallesinde yaşayan ve Gezi direnişinde katledilen Mehmet Ayvalıtaş, hayatını kaybettiği yerde anıldı. “Mehmet Ayvalıtaş ölümsüzdür”, “Gezi şehitleri ölümsüzdür” sloganları ile Ayvalıtaş anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
“Grup Yorum halktır susturulamaz”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek”, “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya”, “Halepçeyi unutma unutturma” sloganlarının atıldığı ve zılgıtların yükseldiği yürüyüş 30 Ağustos İlkokulu önünde sona erdi.
Gazi ve Ümraniye şehitleri anısına, Nazım Hikmet’in “Güneşe akın” şiiri eşliğinde saygı duruşu yapıldı. PSAKD Ataşehir Şube Başkanı Gülsev Kaya basın metnini okudu. Gazi katliamını hatırlatan Kaya, 30 Ağustos İlkokulu önünde katledilenleri anmak için toplanan binlerce kişiye ateş açıldığını, Genco Demir, Hasan Puyan, Hakan Çubuk, İsmihan Yüksel ve İsmail Baltacı’nın polis tarafından katledildiği söyledi. Gazi komutanı Hasan Ocak’ın da daha sonra kaçırılarak kaybedildiğini kaydeden Kaya, 25 yıl boyunca Gazi ve Ümraniye katliamı davalarının göstermelik sürdüğüne dikkat çekti.
‘KATLİAMLARIN SORUMLULARI BULUNMADI’
Devletin bu politikalarına devam ettiğini kaydeden Kaya, “Gazi Ümraniye sonrası benzeri olayları Roboski’de, Diyarbakır’da, Suruç ve Ankara’da yaşadık. Gazi ve Ümraniye’de olduğu gibi tüm yaşananların üzerinden geçen süre içinde bu katliamların sorumluları bulunmadı” dedi.
Katliamın üzerinden geçen 25 yılda devletin en ufak hak talebine bile tahammül edemediğinin altını çizen Kaya, “Bizler her zaman ve her yerde olduğu gibi barış sesi, kardeşliğin merhemiyiz. Bu nedenle halkların bir arada yaşamını savunmaktayız” diye konuştu.
‘DAHA GÜÇLÜ VE BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM’
“Sonuç olarak yaşadığımız bu durum karşısında demokratik kuralların işletmesinin mümkün olmayacağını görmekteyiz” ifadesini kullanan Kaya, şöyle devam etti: “Bunları yaşamamak için bulunduğumuz her alanda örgütlenmekten her alanı örgütlemekten geçmektir. Yaşadığımız bu süreçte daha demokratik ortamın oluşması halkların bir arada kardeşçe eşit ve barış içinde yaşaması için mücadele etmeliyiz. O zaman yaşanan katliamların sorumluları bulunacaktır. Şimdi daha güçlü ve birlikte mücadele edelim.”
Basın metninin ardından şehit ailelerinin sembolik olarak katliamın yaşandığı 30 Ağustos İlkokulu’nun önüne karanfil bırakmasıyla anma sona erdi.
(ETHA)