Yunanistan’da mülteci kamplarında insanlık suçu işleniyor
Korono virüs salgını tüm Avrupa Kıtası’nı etkisi altına aldığı gibi, bu salgın binlerce mültecinin bir arada yaşadığı Moria kampının bulunduğu, Yunanistan’ın Lesbos Adası’nda başladı. Moria kampında Avrupalı politikacıların vatandaşlarına verdiği tavsiyelere uymak mümkün değil. Binlerce insanın, küçük bir alanda yaşamına devam etmeye çalıştığı koşullarda kampta salgın halinde toplu ölümlerin yaşanması işten bile değil.
Lesbos Adası’nda çalışmalarını sürdüren Sınır Tanımayan Doktorlar’dan George Markis, Moria kampındaki koşullara dikkat çekerek, salgının önlenmesi içi gerekli koşulların sağlanamadığını kaydetti. Kampta yaşayanların fiziki kontağı kesmesinin mümkün olmadığını çünkü binlerce insanın dar bir alanda yaşamaya mecbur bırakıldığını ifade etti. Lesbos’ta bilinen üç Korona virüs teşhisi olduğunu söyleyen Markis, 8 bini çocuk, 20 bin mülteci hava koşullarına dayanıksız çadırlarda kaldığını ve temiz suya sahip olmadıklarını kaydetti. Ayrıca olası bir salgın durumunda yoğun bakım ünitesinin yetersizliğine de dikkat çeken Markis, salgını önlemek açısından en önemli araçlardan biri olan test kitinin de ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğunu belirtti.
MÜLTECİLER ANA KARAYA TAŞINMALI
Adada gönüllü çalışmalarına devam eden diğer aktivistler ise Moria kampında yaşanabilecek olası bir “cinayet”in önüne geçmenin koşullarının sadece mültecilerin ana karaya taşınması ile mümkün olabileceğini belirtiyorlar. Mültecilerin vakit geçirmeksizin kamplardan çıkarılıp, özellikle yaşlı ve hasta olanların en hızlı biçimde sağlıklı koşullarda barınabilecekleri yerlere kavuşması gerektiğine işaret ediyorlar.
Şimdiye kadar 42 bin kişinin kaldığı Moria kampındaki mültecilerin ana karaya taşınması ile ilgili Yunan hükümetinin bir adım atmamış olması ise tepki çekiyor. Bir hafta öncesinde kısmı sokağa çıkma yasağı uygulamaya konulurken, her aileden bir kişi olmak üzere, sadece küçük gruplar halinde alışverişe izin veriliyor.
MÜLTECİLER KAMPTAN ÇIKARILMALI
Korona virüsünün yaklaşmakta olan tehlikesi nedeniyle, Avrupa Birliği tarafından Yunanistan’dan aşırı kalabalık kamplarda bulunan belirli mülteci gruplarının yerleşimlerini yeniden düzenlemesini isteniyor.
AB İç Komiseri Johansson yaşlı ve hasta insanları Yunan adalarındaki diğer yerlere taşımayı önerdi ancak Atina hükümeti, kamplarda bugüne kadar korona virüs vakası bulunmadığı gerekçesiyle insanları Yunanistan anakarasına taşımayı reddediyor. Sağlık uzmanları tıbbi bakım koşullarının yetersiz olduğu Lesbos adasındaki mültecileri özel risk grubu gördüklerini söylerlerken bu koşulların tamamen ortadan kaldırılması için çağrıda bulundular.