İspanya’da koronavirüs salgını nedeniyle açıklanan destek paketini yetersiz bulan Kiracılar Sendikası, bugünden itibaren kira ödemeyi boykot etme çağrısı yaptı. Eylemin adına “kira grevi” denildi.
Avrupa’da İtalya’dan sonra en fazla koronavirüsten etkilenen ülke olan İspanya’da, 2017’de kurulan ve merkezi Katalonya’nın Barcelona kentinde bulunan Kiracılar Sendikası, hükümetin halka yeterli kaynak ayırmamasını protesto etmek için 1 Nisan’dan itibaren kira ödemeyi boykot etmeye çağırdı.
Hükümetin acil önlemler alması gerektiğini belirten Kiracılar Sendikası, bugüne kadar alınan önlemleri yetersiz bulunuyor. Özellikle kiracılara kira yardımının verilmesini istiyor. Katalonya’da 1931’de de benzer bir mücadele biçimi hayata geçirilmiş.
2017 YILINDA KURULDU
Almanya’da yayınlanan Neues Deutschland gazetesinde yer alan habere göre, sendika kiraların fahiş düzeyde artırılmasına karşı 2017 yılında kuruldu. Bugüne kadar daha çok kiracı haklarını savunmak ve kiraların düzenlenmesi için eylemeler yapan sendika, ocak ayında göreve başlayan sol koalisyon hükümetinin bu alanda bazı düzenlemeler yapacağından umutluydu.
Ancak, Sosyalist İşçi Parti (PSOE) ve Podemos’un merkezinde olduğu “sol koalisyon” hükümeti bugüne kadar hiçbir adım atmadı. Koronavirüs dolayısıyla açıklanan pakette ise asıl olarak işverenlere yardım etme ve büyük işletmeleri koruma yer alıyor. Sendika tarafından yapılan açıklamada söz konusu fondan, kira yardımı yapılması çağrısında bulunuldu.
HÜKÜMETİN KARARI SINIRLI
Hükümet tarafından alınan kararlarda, sadece 8 binadan fazla bina kiraya veren emlak şirketlerinin konutlarında oturanlara dört ay kira ödememe imkânı sağlanıyor. Biriken kiraların ödenmesi için ise faizsiz kredi almaları öneriliyor. Bunun için de 100 milyon avroluk bir bütçe ayrıldı. Bu da kiracıların her geçen gün biraz daha borçlanması anlamına geliyor.
Alınan önlemler nedeniyle birçok çalışanın kirasını ödeyemez hale geldiğini belirten Kiracılar Sendikası, “şu anda yapılabilecek tek kolektif eylem” olarak kiraları ödememe çağrısında bulundu. Evden zorla çıkarmalara karşı hukuki mücadele başlatmak için ise bir fon oluşturuldu.
DAHA FAKİR VE DAHA BORÇLU OLMAMAK İÇİN
Yayınlanan açıklamada, “Binlerce kişi boykot ve aynı hareketin kapsamı altında kira ödemezse, hiç kimse bize hiçbir şey yapamaz. Bu durumla tek tek karşılaşırsak, daha fakir, daha fazla borçlu ve daha savunmasız olacağız. Her zamankinden daha fazla dayanışma gerekli. Hükümet, ödeme yapamayan herkesi korumak için hiçbir şey yapmadı. Kendimizi örgütlüyoruz, greve gidiyoruz ve tüm toplumun dayanışmasına ihtiyaç duyacak bir direniş fonu sunuyoruz. Birçoğumuz, evin en önemli şey olduğunu ve bunun gibi zamanlarda çok daha önemli olduğunu biliyoruz” denildi.
1,5 MİLYON İNSAN KİRA ÖDEYEBİLECEK DURUMDA DEĞİL
Kiracılar Sendikasının verdiği bilgiye göre ülke genelinde 1,5 milyon insan kirasını ödeyecek durumda değil. Bu nedenle ayrılan 100 milyonluk kredi limitinin de yeterli olmayacağı belirtildi.
1931’de ekonomik krizin etkisini güçlü bir şekilde hissettirdiği bir dönemde, anarkosendikalistler tarafından Barcelona’da on binlerce işçi kira boykotu gerçekleştirmişti. Kirasını ödemeyenlerin evden çıkarılmak istendiği sırada, işçiler hep birlikte direnişe geçerek ev sahiplerini püskürtmüştü.
ALMANYA’DA EVDEN ÇIKARMALAR DURDURULDU
Koronavirüs nedeniyle çok sayıda işçinin kısa çalışmaya girmesi ve maaşlarının azalması nedeniyle hükümet, 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere evden çıkarmayı yasaklamıştı. 30 Eylül’e kadar geçerli olacak bu uygulamada biriken kiraların yine kiracılar tarafından ödenmesi öngörülüyor. Kiracı inisiyatifler daha fazla kira yardımı yapılmasını talep ediyor.
ŞİRKETLERDEN KİRA FIRSATÇILIĞI
Almanya’da 1 Nisan’dan itibaren koronavirüs nedeniyle ekonomik sorunlar yaşayanların evden çıkarılmasını yasaklayan düzenlemeden ilk yararlanmaya kalkanlar şirketler oldu!
Adidas, H&M ve Galeria Karstadt Kaufhof ile Deichmann bu aydan itibaren kira ve yan giderleri ödemeyeceklerini açıkladı.
Her üç mağaza zinciri de ödememe gerekçe olarak koronavirüs nedeniyle dükkanların kapalı olmasını gösterdiler.
Almanya’nın en büyük ayakkabı mağazaları zinciri, toplam 1500 mağazanın alınan kararlar çerçevesinde kapatıldığını belirterek nisandan itibaren kiranın yanı sıra yan giderleri de ödemeyeceğini açıkladı. Galeria Karstadt Kaufhof da haziran ayına kadar ödemeye yapmayacağını duyurdu. Tekel, 30 bin çalışanı ise kısa çalışmaya gönderdi.
Her yıl milyonlarca avro kazanan şirketlerin kira ödemeyi durdurmasına tepki yağdı. Birçok tanınış sima, Adidas’a karşı boykot çağrısı yaptı. Gelen tepkiler üzerine Adidas kararı geri çektiğini açıkladı ve müşterilerinden özür diledi.
(Evrensel)