Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu’nun “Karanlığı aydınlığa çevir, emeğe ses ver” çağrısıyla bu akşam ses çıkarma ve ışık açma-kapama eylemi yapılacak. Platform Sözcülerinden Deniz Bakır, siyasi iktidar emekçileri ya salgın ya açlıkla evde ölümü dayattığını söyledi, herkesi emekçilerin yaşam hakkı için ses vermeye çağırdı.
Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu’nun çağrısıyla bu akşam saat 20.20’de ses çıkarma ve ışık açma-kapama eylemi yapılacak.
“Karanlığı aydınlığa çevir, emeğe ses ver” çağrısıyla kurulan platform içinde yaklaşık 300 emek ve demokratik kitle örgütü, siyasi parti, aydın ve akademisyen yer alıyor. 10 maddelik talep listesi hazırlayan platform, bu akşam ilk eylemini gerçekleştirecek.
Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu’nun sözcülerinden, Limter-İş Eğitim Uzmanı Deniz Bakır, platformun amacı ve ilk eylemiyle ilgili ETHA Editörü İsminaz Temel’in sorularını yanıtladı.
Salgının çok hızlı yayıldığını hatırlatan Bakır, en fazla mağdur olan kesimin emekçiler olduğunun altını çizdi. Hükümetin önlem adına açıkladığı paketten emekçilere kolonya ve maske düştüğünü anımsatan Bakır, tüm kesimlerin taleplerini içeren bir metin hazırladıklarını ve imzaya açtıklarını söyledi.
Bakır, platformun amacını ve kuruluş sürecini şöyle anlattı:
“Hepimiz hep birlikte izliyoruz. Tarihsel günlerden geçiyoruz. Bu salgın ülkemizde de çok hızlı yayılıyor. Bu salgının en fazla mağdur ettiği kesimlerden biri emekçiler. Emekçiler yaşamın sürmesi için önemli bir yerde duruyor. Ancak hükümet önlemler paketi hazırlarken ne yazık ki emekçilere görmezden geliyor. Bu kesimi dikkate alan planlamalar yapmıyor. Hükümet geçtiğimiz hafta 100 milyar liralık paket hazırladı. Ancak bu paket sermayeyi kurtarma paketiydi. Emekçinin yaşam hakkını güvence altına alan bir öneriye rastlamadık. Sadece kolonya ve maske düştü bu paketten emekçinin payına.
“Biz de bir grup emek örgütü olarak bir araya geldik. Temel taleplerimizi ifade eden bir metin kaleme aldık. Emek örgütleri ve dostlarının imzasına açtık. Şu ana kadar 300’e yakın emek örgütü, akademisyen, aydın, kitle örgütleri, ekoloji çevreleri ve kadın örgütlerinin içinde olduğu geniş bir toplumsal mutabakat zemini ortaya çıktı.”
‘EVLER TABUTLUĞA ÇEVRİLMEK İSTENİYOR’
Salgının devam ettiği günlerde hak mücadelesinin nasıl yürütüleceği sorusuna Bakır, siyasi iktidarın önlemler adına demokratik özgürlükleri rafa kaldırdığı, emekçileri kendi kaderiyle baş başa bıraktığı bir tabloyla karşı karşıya oldukları yanıtını verdi. Bakır, emekçilerin “ya salgın ya açlıkla evde ölüm” seçeneğine zorlandığını belirtti.
Bakır, platformun eylem hattı ve amacına ilişkin de şunları söyledi:
“Eylemin kendisini, birinci yürüyeceğimiz yolun çıkış noktası olarak ifade ettik. Çeşitli fikirler var. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin açıkladığı 7 acil önlem paketi ve çağrısı var. Buna da destek veriyoruz. Siyasi iktidarın önlemler diye açıkladığı şey, aslında tüm demokratik özgürlüklerin rafa kaldırıldığı, emekçilerin kendi kaderiyle başbaşa bırakıldığı bir tablo. Ya salgın, ya açlıkla evde ölüm. Biz bunu kabul etmeyeceğimizi ifade ediyoruz. Evlerin tabutluğa çevrildiği bir süreç olmasını istemiyoruz. Tüm emekçilerin ücretli izin talebini yükseltiyoruz. Gerekirse grev de dahil tüm eylem biçimlerinin gündemde olmasını düşünüyoruz. OHAL, sıkıyönetim, sokağa çıkma yasağı türü söylemlerin ifadelerin emekçilere ücretli izin hakkı tanınmadan yapılan bu tür çağrıların tek karşılığı evlerin birer tabutluğa çevrilmesi olacaktır. Çünkü insanları evlerde açlıkla başbaşa bırakmak anlamına geleceğini söylüyoruz. Çeşitli eylemler tartışıyoruz. Şu an ses çıkarma ve ışık yakıp söndürme eylemleri var. Grev tartışması var. Netleştikçe kamuoyuyla paylaşacağız.
‘SES ÇIKARIN, VİDEOLARI BİZİMLE PAYLAŞIN’
İlk eylemin bu akşam gerçekleşeceğini hatırlatan Bakır, “Platformumuzun hareket noktası şu: Birincisi üzerinde anlaştığımız bir talepler dizgesi var. İkincisi de ortak hareket ve başlangıç planımız var. Bugünden itibaren saat 20:20’de tüm Türkiye’de emekçilere, halkımıza emekçilerin yaşam hakkını güvenceye almak için ses çıkarma ve ışıklarını açıp kapatma çağrısı yapıyoruz. Bir de change.org’ta bir imza kampanyası başlattık. Bugünkü eylemin videolarını tüm emekçilerden istiyoruz. #tümçalışanlarasağlık hasthagiyle paylaşmalarını talep ediyoruz” çağrısında bulundu.