Uzun yıllardır hapiste olan Sami Özbil’in ‘Yüzüme Bak’ kitabı, Ermeni soykırımının bir kesitine dikkat çekiyor.
Sizlere Sami Özbil’in romanı Yüzüme Bak’ı öneriyoruz. Romanı Ceylan Yayınları, Ermeni soykırımının 100. yılı olan 2015 yılında okurla buluşturmuştu.
“Alnımdaki yara izi bana Ermenilerden haberdar olduğum günü hatırlatır. Oğlunun yanlışlıkla attığı taş alnımı yardığında, eşi ‘Bunlar bizi yine kesecek’ diye, feveran ederken akıl sağlığını kaybetmiş komşumuz Dikran Amca’nın elini ısırıp dizini dövmelerini unutamam. Annemin muhabbet beslediği komşularımızı teskin etmesi zaman almadı ancak pek çok hatıram sisler ardında kalmışken, otuz yıl sonra o sahne hala gözlerimin önünde. ‘Yüzüme Bak’a başlarken Dikran Amca’yla eşi vardı aklımda. Bu roman, Dikran Amca’yla eşine. Yaşıyorlarsa kendileri veya mahdumları, onlar da aramızda değillerse Ermenilerimiz bu romanı gönül borcumu ödeme çabası saysın isterim.”
Bu sözlerle açılır roman.
Ermeni soykırımı üzerinedir. 1915 soykırımında oğlunu ve eşini çöle gömmek zorunda kalan, ömrünü ailesinin ve diğerlerinin hesabını sormaya adayan baba ile kızını; Rupen ve Nora’yı anlatır.
Roman 1918’in sonbaharında İstanbul’da başlıyor.
Kadın karakter Nora’nın anılara yolculuğu sırasında soykırım öncesine ve sonrasına tanık oluyoruz.
Yaşanan onca büyük acıya rağmen yoldaşlaşmaktan ve paylaşmaktan vazgeçmeyerek, fedakârlığı, dostluğu, aşkı ve sevgiyi kuşanan insanların hikâyesidir aynı zamanda.
Sami Özbil hapisten yazıyor; uzun süredir hapiste. Bir araştırmacı titizliğinde çalışıyor, mektuplar, görüşler, haberler aracılığıyla insan hikâyelerini topluyor, biriktiriyor, çıkartıyor, kurguluyor, üretiyor.
Harman (2006) ve Yeraltı Suları (2010), KopaSeke (2015) adlı şiir kitapları; Çakıl Taşları (2014) isimli öykü kitabı; Soluk Soluğa (2008), Kan Kurumaz (2010), Şafakta Yankılanan (2013), İsyan Ateşi (2015) ve Yüzüme Bak (2015) adlı romanları Ceylan Yayınları tarafından, Çöl Kimseyi Sevmiyordu (2014) ve Eksik Bir Şey (2016) adlı romanları İletişim Yayınları tarafından yayımlandı.