25 Mart 2023 Cumartesi - 16:00
DÖKÜMANLAR
Video Haberler
Haber Gönder
AVEG-KON
  • Languages
    • Deutsch
    • English
    • Français
suruç banner - copy
suruç banner
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
AVEG-KON
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
Haber Gönder

Avrupa Kadın Dayanışması: 1 Mayıs’ta taleplerimizi haykırmaya

22 Nisan 2020 Çarşamba- 18:07
Avrupa Kadın Dayanışması: 1 Mayıs’ta taleplerimizi haykırmaya
PaylaşTwitWhatsapp

Avrupa Kadın Dayanışması, “Biz kadınlar için 1 Mayıs’lar kapitalizme ve erkek egemen düzene öfkemizi haykırdığımız mücadele günleridir. 1 Mayıs’ta alanlara, taleplerimizi haykırmaya çağırıyoruz” dedi.

Avrupa Kadın Dayanışması, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’a ilişkin açıklama yayınladı. Açıklamada, “1 Mayıs’a; bir yanda koronavirüs salgınını fırsata çevirerek kazanılmış haklara saldıran dünya emperyalist kapitalist sistemi, öbür yanda genel krize eklenen koronavirüs krizinin de faturasını ödemeye zorlanan işçilere ve emekçilerin öfkesi ile giriyoruz. 1 Mayıs’ı ‘Sınıfa karşı sınıf’ karşıtlığının keskinleşmesi ile karşılıyoruz” denildi.

1 Mayıs’ı belli mesafeler korunarak, yaratıcı yöntemlerle sokakta taleplerini haykıracaklarını ifade eden Avrupa Kadın Dayanışması, bunun 1 Mayıs’ın tarihsel misyonu olduğunu vurguladı.

İşçi emekçilerin kadın yarısı yaşanan sürecin yine en ağır yükünü omuzladığına dikkat çekilen açıklamada, “Emperyalist-kapitalist ülkelerde Covid-19 salgını karşısında ‘Evde kal’, ‘Hayat eve sığar’ çağrıları diğer işçi ve emekçileri kapsamadığı gibi kadın emekçileri de kapsamamıştır. Sağlık ve temizlik işleri başta olmak üzere emekçi kadınlar yeterli güvenlik-sağlık önlemi olmaksızın çalışmaktadırlar. Diğer emekçiler gibi salgının birincil dereceden bulaşma riski altındalar. Kadınları diğer emekçilerden ayıran yanı ise; çalışma yaşamı, ev içi emeğinin bir kaç kat daha ağırlaşması virüs kapma riski üçgeninde olmalarıdır. Buna bir de erkek egemen virüsün saldırganlığı eklenmekte, ‘Evde kalanlar’ ise; ev içi emeğinin ağırlaştırılmış sömürüsüne eklenen psikolojik, fiziki, cinsel saldırılarla başbaşadırlar” denildi.

KAPİTALİST SİSTEM DÖKÜLÜYOR
Kapitalist sistemin dökülmekte olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Covid-19 süreci; sermayenin yeniden üretimini, dolaşımını, birikimini temel alan ve bunu gerici, faşist iktidarlar eliyle işleten sistemi her şeyden önce ideolojik olarak sarsmıştır. En geniş kesimler kapitalizmin sağlık sistemi başta olmak üzere kofluğunu görmüş, siyasal olarak beceriksizlikleri sorgulanır olmuştur. Dünya sermayesinin toplumların çıkarı ile ters olduğu, en az pandemi kadar sınırları aşmıştır” diye belirtildi.

1 MAYIS ALANLARINDA TALEPLERİMİZİ HAYKIRALIM
Avrupa Kadın Dayanışması, “Biz kadınlar için 1 Mayıs’lar kapitalizme ve erkek egemen düzene öfkemizi haykırdığımız mücadele günleridir. Bu vesileyle kadınlarımız başta olmak üzere bütün halkımızı kendi yaratıcı yöntemleriyle 1 Mayıs’ta alanlara, taleplerimizi haykırmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Avrupa Kadın Dayanışması taleplerini şöyle sıraladı:
■ Gıda, enerji, sağlık gibi temel sektörler dışında üretime ara verilsin! Başta kadınlar olmak üzere çalışan işçilerin ücretlerinde kesinti yapılmaksızın izne çıkarılsın!
■ Eşit işe eşit ücret sağlansın!
■ Hastanelerde kalifiye çalışan sayısı arttırılsın, tam ücretle çalışma saatleri kısaltılsın!
■ Silaha ve savaşa değil, sağlığa bütçe ayrılsın. Koronavirüs salgınına karşı hijyen ve sağlık malzemeleri halka bedava dağıtılsın, virüs testi ve gerekli tedavi ve bakım hizmetleri ücretsiz hale getirilsin!
■ Kapatılan iş yerlerinde işçilerin ücretleri ödenmeye devam edilsin!
■ Başta sağlık çalışanları olmak üzere bu süreçte zorunlu olarak çalışan herkese artı prim verilsin. İşten çıkarmalar yasaklansın!
■ Kağıtsız mülteciler için özel destek fonları oluşturulsun! Bu fonlardan, ihtiyaç duyulan sağlık desteği ve koruyucu malzemeler gibi ihtiyaçları karşılansın! Oturum hakları derhal tanınsın!
■ Bu süreçte evde bakılan hasta ve yaşlılar için ek ödeme yapılsın!
■ Çalışan anne ve babalara tam ücretle ve aynı süreli çocuk doğum ve bakım izni verilsin!

Etiketler: 1 mayısavrupa kadın dayanışması

ilgiliiçerikler

Belçika’da 1 Mayıs
GÜNCEL

Belçika’da 1 Mayıs

2 Mayıs 2022 - 12:11

Atılım - Belçika Belçika'nın birçok kentinde işçi ve emekçiler sokağa çıktı. Artan zamlara, ücretlerin erimesi ve  67 emeklilik yaşına karşı,...

Daha fazla oku
Basel’de 1 Mayıs

Basel’de 1 Mayıs

2 Mayıs 2022 - 09:57
AKD: Rosalardan Sakinelere, kadınlar direnişi büyütüyor

AKD: Rosalardan Sakinelere, kadınlar direnişi büyütüyor

3 Ocak 2022 - 11:52
Anne Yaman: Sokağı kadınlara değil tecavüzcü Mehmet Tunçlara yasaklayalım/ VİDEO HABER

Anne Yaman: Sokağı kadınlara değil tecavüzcü Mehmet Tunçlara yasaklayalım/ VİDEO HABER

9 Kasım 2021 - 21:18
Çerkezoğlu: 1 Mayıs yargılanamaz

Çerkezoğlu: 1 Mayıs yargılanamaz

9 Haziran 2021 - 11:07
Sonraki yazı
AvEG-KON WebTV / CANLI YAYIN Gün ve Saatleri

CANLI YAYIN / İşçi Partisi milletvekili Feryal Demirci Clark: Britanya Hükümetinin Koronavirüs Politikası

ÖZGÜR HABER

ÇOK OKUNANLAR

  • Komünarların çocukları direniyor!.. Haydi dayanışmaya!..

    Komünarların çocukları direniyor!.. Haydi dayanışmaya!..

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Stuttgart’ta seçim çalışmalarına start verildi

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Seçimler ve manzara – Ziya Ulusoy

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Lozan ve Çevresi Seçim Koordinasyonu kuruldu

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0
  • Berlin Emek ve Özgürlük İttifakı’ndan toplantı çağrısı

    0 paylaşım
    Paylaş 0 Tweet 0

Okumak için tıklayınız

  • ANASAYFA
  • İLETİŞİM
  • DÖKÜMANLAR
avegkon.com

by©2020D

Sonuç yok
Tüm Sonuçları Göster
  •  
  • GÜNCEL
  • EMEK
  • KADIN
  • GENÇLİK
  • EKOLOJİ
  • KÜLTÜR-SANAT
  • DÜNYA
  • AÇIKLAMALAR
  • SEÇTİKLERİMİZ
  • TÜM HABERLER

by©2020D