Nazi Almanya’sının koşulsuz teslim olmak zorunda kaldığı 8 Mayıs 1945’in 75. Yılında Almanya’nın birçok kentinde anma ve eylem düzenlendi. Etkinliklerde “anti-faşist hazırlığı güçlendirelim” çağrısı yapıldı.
Frankfurt
Mıgrantifa Frankfurt, Alte Oper meydanında Irkçılığa ve faşizme karşı miting düzenledi. Müzik, şiir dinletileri ve konuşmaların yapıldığı etkinliğe çoğunluğu genç ve göçmen yüzlerce kişi katıldı.
Burada konuşma yapan AGİF temsilcisi, İbrahim Gökçek ve Helin Bölek şahsında Grup Yorum üyelerinin sanatsal özgürlük için faşizmin baskılarına ve keyfiyetine karşı yürüttüğü mücadeleyi selamladı.
Migrantifa Frankfurt adına yapılan konuşmada ise 8 Mayıs’ta faşizmi yenenler selamlandı, Almanya’da gündelik yaşamda anti-faşist mücadelenin aciliyeti vurgulandı. Faşizme karşı mücadelede yaşamını yitirenlerin yakınlarının mesajları okunduğu eylemde Hanau’da katledilen 9 göçmen ve Celle’de katledilen 15 yaşındaki Arkan Khalaf da anıldı.
Young Struggle adına Hanau katliamında yaşamını yitiren Ferhat Ünvar için hazırlanan şiir okundu. Ferhat Ünvar’ın babası Metin Ünvar da söz alarak oğlunu unutmayanlara, Hanau katliamında yakınlarını kaybeden ailelerin adalet arayışını destekleyenlere ve faşizme karşı mücadele edenlere selamlarını iletti. Irkçılığa ve faşizme karşı bu kadar gencin bir araya gelmesinden mutlu olduğunu ifade etti.
Etkinliğe katılan kitle şehrin farklı yerlerinde de spontane eylemler düzenledi
Mannheim
AGİF, SKB ve Young Struggle’ın çağrısı ile miting düzenlenen mitinge Migrantifa Rhein-Neckar ve SYKP bileşenleri de katıldı.
Young Struggle adına yapılan konuşmada Hitler Ordusunu yenen ve teslimiyeti dayatan Kızıl Ordu selamlandı.
Hitler iktidarının yenilgisini 75 yıl geride kalmış olmasına rağmen kazanımların tehlikede olduğunu belirten YS temsilcisi, Hanau ve Celle katliamlarının anti-faşist mücadelenin güncel görevlerine işaret ettiğini söyledi.
AGİF adına yapılan konuşmada ise Hitler’in yenilgisine karşın onun fikirlerinin ve ideolojisinin, faşist dünya görüşünün toplumun tam ortasında yaşamaya devam ettiği belirtildi. Konuşmacı, herkesi faşizme karşı mücadelede örgütlenmeye çağırdı.
Köln
Köln’de Migrantifa NRW miting düzenledi. AGİF, SKB, Zora, Young Struggle, YXK ve Initiative Keupstraße, Initiative N-Wort stoppen gibi antifaşist güçler destekledi.
AGİF ve Young Struggle adına yapılan ortak konuşmada “Faşizmin her türlüsüne karşı mücadeleyi yükseltmeliyiz. Salgın koşullarından geçsek de Celle, Halle ve Hanau katliamlarını unutturmamak için adalet mücadelesini yükseltmeliyiz” denildi.
MLKP/KKÖ’lüler eylemde ayrıca “Helin, Mustafa ve İbrahim ölümsüzdür” pankartı açtılar.
Leverkusen
Leverkusen’da bulunan Bayer fabrikasında aralarında 70 çocuğun ve esir sovyet askerlerinin de bulunduğu anıt mezar ziyaret edilerek karanfil bırakıldı. Yaklaşık 270 insanın açlık, hastalık ve kölece çalıştırılma sonrasında hayatlarını kaybedip, toplu gömüldüğü Manfort Mezarlığı, AGİF, DKP Leverkusen, Hayır İnisiyatifi, Rus-Alman Dostluk Derneği tarafından ziyaret edildi. Faşizmin insanlık suçu olduğuna dikkat çekilen konuşmada, fikir özgürlüğü olarak deklare edilen faşist propagandanın yasaklanması ve faşist hareketin durdurulması gerektiği ifade edildi.
Ulm
Burada yapılan “Faşizme Lanet Mitingi”nde, 8 Mayıs’ın resmi tatil günü olması için imza kampanyasının başlatıldığı ifade edildi. Miting çağrıcısı Barış Harketi’ne, Die Linke, SDAJ, JUSO, DKP, DGB, DİDF, AKM, ATİF, AGİF, ADHK, AGEB, Halk Cephesi, SYKP gibi çok sayıda yerli ve göçmen kurum destek verdi.
Hamburg
AGİF, Young Struggle, MLPD, ATİK’in de içinde bulunduğu kitle, Dammtor’da miting düzenledi. Mitingte sık sık “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.
Duisburg
Anti-faşist kurum ve örgütler kent meydanına “Kurtuluş Günü 8 Mayıs” yazılı pankart astılar.
Etkinlikler 9 Mayıs’ta da devam edecek.