Kürt genci Resul Özdemir’in Türkiye’ye teslim edilmesi İsveç Parlamentosu’na taşındı. Adalet ve Göçmen Bakanı Morgan Johansson, dolaylı olarak teslimi savunurken, partilerden eleştiri geldi
Bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh’in Özdemir’in Türk devletine neden teslim edildiği sorusunu yanıtlayan Adalet ve Göçmen Bakanı Morgan Johansson, kurumlar ve mahkemeleri tarafından alınan ve kişileri ilgilendiren kararlar için açıklama yapamayacağını söyledi.
Bu açıklamadan sonra konuşan Kakabaveh, İsveç’in 2001 yılında Mısırlı iki sığınmacıyı CIA ajanlarına teslim ettiğini hatırlatarak “Aynı skandal Özdemir olayında da yaşandı. Özdemir’in avukatı sınır dışı edilmenin durdurulması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. Bu durumda İsveç’in sınır dışı edilmeyi durdurması gerekirdi” dedi.
Bakan’ın ya kendi alanına giren bir sınır dışı edilme olayından haberi olmadığını ya da Türk devletiyle yapılan işbirliğini gizlemeye çalıştığını belirten Kakabaveh, “Tüm insan hakları savunucuları, politikacılar ve medya sorunun takipçisi olmalı. Gerçekleri açığa çıkarmalı” şeklinde konuştu.
Bir görüşmede komisyonda
Resul Özdemir’in İsveç Güvenlik Polisi (Säpo) tarafından şiddet uygulanarak uçağa bindirilmesi ve MİT’e teslim edilmesi İsveç Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu’nun bugün gerçekleşen toplantısında ele alındı.
Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Hakan Svennelig, Özdemir’in Türk devletine teslim edilmesini ve işkenceye maruz kalmasını hiçbir biçimde kabul etmediklerini açıkça dile getirdiklerini söyledi.
Komisyon toplantısında Özdemir’in Türkiye’ye tesliminin hükümetin bilgisi olmadan gerçekleştiği söylendiğini aktardı.
Erdoğan rejiminin Özdemir’in Türk devletine teslimini muhalefeti ve yurt dışında yaşayan sığınmacıları korkutmak için kullanmaya çalıştığını belirten Svennelig, konunun takipçisi olacaklarını ve sorunun Parlamento Adalet Komisyon’unda da ele alınacağını belirtti.
Hukuk savaşı
Özdemir’in İsveç’teki Avukatı Abdullah Deveci, Hükümet Adalet Müfettişi ve Adalet Ombudsman’na başvurarak Özdemir’in Türk devletine teslim edilmesinin araştırılmasını ve İsveç yasalarına aykırı davranan kurumların belirlenerek haklarında işlem yapılmasını talep etti.
İki kuruma yaptığı başvuruların iki ay içinde sonuçlanacağını söyleyen Deveci, haklarında işlem yapılmasını istediği kurumları İsveç Güvenlik Polisi (Säpo), Göçmen Dairesi, Göçmen Mahkemesi ve Yüksek Göçmen Mahkemesi olarak sıraladı. Deveci, İsveç medyasının da Resul Özdemir’in kaçırılmasında çok kötü bir sınav verdiğini söyledi.