Korona salgını kapsamında alınan önlemlerin “normalleştirilmesine” ilişkin takvim açıklandı. Buna göre sokağa çıkma yasakları 1 Haziran’da bitecek, 65 yaş üstü ve 20 yaş altına uygulanan kısıtlamalar ise 27 Mayıs’ta son bulacak.
Cumhurbaşkanlığı, koronavirüsle mücadele kapsamında hayata geçirilmesi planlanan “normalleşme planı” takvimini yayımlandı.
Yapılan açıklamada, “Normalleşme süreci, yurt içinde ve yurt dışında salgının seyrine bağlı olarak ‘dinamik’ bir şekilde yürütülecektir. ‘Kovid-19 Normalleşme Planı’ uygulaması Cumhurbaşkanı Yardımcısı tarafından koordine edilecektir” denildi.
“Genel kısıtlamaların kaldırılması” ve “Çalışma hayatı” başlıklı bölümlerde Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları içerisinde kaldırılacak kısıtlamalar açıklandı.
MAYIS
Buna göre; 20 Mayıs’ta kamu personeline idari izin verilmesinin esnek çalışma modellerine geçişi öngören resmi yazı ve genelgelerin, uygulama durumu gözden geçirilecek.
27 Mayıs’ta yaş kısıtlaması tamamen kaldırılacak ve aynı tarihte Kayseri, Aydın, Antalya, Muğla, Mersin, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Erzurum, Van, Diyarbakır, Ordu, Trabzon için sınırlamalar kaldırılacak.
Açıklanan plana göre 27 Mayıs’ta kısa, orta ve uzun vadede pandemi psikolojisi ile baş etme becerilerini kazanabilmeleri için (yüz yüze, telefon, online sistem vb.) psiko-sosyal destek hizmeti sürdürülecek.
HAZİRAN
Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri ile çay bahçesi, dernek lokalleri, yüzme havuzu, kaplıca ve spor merkezleri gibi tesisler ve ören yerleri 1 Haziran’da açılacak. 1 Haziran’da ayrıca nikâh salonlarının azami yüzde 25 kapasitesinin aşılmaması şartlarına uyarak kademeli açılacak. 1 Haziran’da hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaları da kaldırılacak.
-1 Haziran’da ayrıca pandemi hastanesi sayılarının kademeli olarak azaltılması ve sadece kısıtlı hastanelerin pandemi hastanesi olarak kullanılması, diğer hastanelerin normal hasta kabul ve işleyişe geri dönmesi, hastanelerde uygulanan salgın tedbirlerinin kademeli olarak gevşetilmesi ve pandemi hastaneleri ayrıldıktan sonra, gerek Kovid-19 tedavisi için gerekse elektif vakalar için sağlık hizmeti verilmesi kararı alındı.
-12 Haziran’da Cuma namazları cami dışında açık alanlarda kılınmaya ve vakit, namazlarının fiziki mesafe korunmak, maske kullanılmak şartıyla uygun görülen cami ve mescitlerde cemaatle kılınmaya başlanması ve vaaz-irşat hizmetlerine başlanabilecek.
-15 Haziran’da mesire yerleri ile piknik alanları açılacak ve salgının kontrol altına alındığı ülkelerle olan sınır kapılarının yolcu giriş-çıkışına açılacak.
-30 Haziran’da kısa çalışma uygulaması Kovid-19 tedbirleri kapsamından çıkarılacak.
TEMMUZ
Düğün salonu, sinema, tiyatro ve gösteri merkezlerindeki kısıtlamalar, 1 Temmuz’da kaldırılacak. Ayrıca aynı tarihte muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primleri ödemelerinin takvime uygun şekilde devam ettirilecek.
-1 Temmuz’da tek hekim tarafından 10 güne kadar rapor düzenlenmesi uygulamasına geri dönülecek, telefon üzerinden ve online olarak yürütülmekte olan Aile Danışmanlığı hizmetinin fiziki olarak yürütülmeye başlayabilecek, eğitici eğitimleri ile halk eğitimlerine ve Aile Eğitim Programı’na devam edilecek, huzurevlerine yeni kabullerin ve nakillerin alınmaya başlayabilecek, çocuk bakım kuruluşlarında ziyaretçi kısıtının illerin salgınla mücadele durumları göz önüne alınarak il bazında kademeli olarak kaldırılacak, sağlık çalışanlarının durdurulan izinlerinin kademeli olarak yeniden açılacak ve personelin tayin ve yer değişikliği uygulamaları eskisi gibi devam edecek.
-17 Temmuz’da iş veya hizmet sözleşmelerinin feshedilmesine ilişkin kısıtların kaldırılacak. Yetki tespiti, toplu iş sözleşmesi süreci, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü ile grev ve lokavta ilişkin sürelerin pandemi öncesindeki gibi uygulanacak.
AĞUSTOS
-1 Ağustos’ta sosyal güvenlik denetimleri tekrar başlayacak, ara verilen Mesleki Eğitim Kurslarının devamının devamı sağlanacak ve Kovid-19 Pandemisi’nin Aile İlişkileri Üzerindeki Etkisi Araştırması sonuçlarının yayınlanacak.
-10 Ağustos’ta alınan karantina önlemleri, il bazında kademeli olarak gevşetilecek.
-24 Ağustos’ta Kur’an kursları açılacak.
EYLÜL
-1 Eylül’de 2021 Yılı Umre hazırlıkları gerçekleştirilecek.
-30 Eylül’de fiziki mekanları yeterli olan kursların bire bir eğitim yapmak suretiyle Ekim’de eğitime başlayacak şekilde hazırlıklarını yapabilecek.
EĞİTİM ALANINDAKİ PLANLAR
Eğitim alanındaki planlar ve sınav tarihleri ise şu şekilde:
-1 Haziran’da çalışan anne ve babalara (isteğe bağlı) yönelik olarak düşük öğrenci sayıları ile okul öncesi eğitim kurumları ile Özel Kreş, Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüplerinin açılacak.
-1 Haziran’da 20 bin yeni öğretmen alımına ilişkin süreç başlatılacak. Motorlu taşıt ve iş makinaları sürücü kursları, ulaştırma hizmetleri mesleki eğitim ve geliştirme kursları, havacılık ve denizcilik eğitimi veren kurslarda mevcut kayıtlı öğrenciler (isteğe bağlı) için uygulama eğitimine başlayabilecek.
-15 Haziran’da ülke genelinde ve KKTC’de bulunan yurtlar hizmete açılacak. Ertelenen diğer sınavlar (Açıköğretim vb.) takvimleri açıklanacak. Üniversitelerin normal akademik takvimlerine dönüşü ve sınavlar ile uygulama derslerinin yüz yüze yapılmaya başlanması sağlanacak.
-6 Temmuz’da ara verilen İşbaşı Eğitim Programlarının devamı sağlanacak.
-8 Haziran’da mesleki eğitim merkezleri, olgunlaşma enstitüleri ve halk eğitim merkezleri genel ve özel kurallara uyulmak şartıyla hizmete açılacak.
-1 Temmuz’da yükseköğrenim kredi borçlularından geri ödemeleri alınmaya başlanacak. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin faaliyete başlayacak.
-24 Ağustos’ta 2020-2021 eğitim-öğretim yılının telafi eğitimi yapılacak şekilde açılacak.
-1 Eylül’de kamu yararına hizmet veren vakıf ve dernek yurtlarında kalan öğrencilere beslenme ve barınma yardımları üniversitelerin açılmasıyla birlikte başlatılacak.
SINAV TARİHLERİ
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 27-28 Haziran 2020
Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 20 Haziran 2020
Bursluluk Sınavı 21 Haziran 2020
Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı 14 Haziran 2020