Avrupa’daki en büyük Türk salam, sucuk ve pastırma işletmesi olan Egetürk’te geçtiğimiz yıl mart ayında sendikal faaliyetlerinden ötürü işten atılan İşyeri İşçi Temsilciliği (Betribsrat) Başkanı Gülden İ. 12 Ocak günü yeniden işbaşı yaptı.
İşten atma kararına karşı açılan davayı ele alan Köln İş Mahkemesi, 4 Eylül’de Gülden İ.’nin işe dönmesine karar vermişti.
Bu mahkeme kararının hemen ardında işveren bu kez de Gülden İ.’yi sendikal faaliyetler sırasında yaptığı çalışmalarla işyerini maddi zarara uğrattığı gerekçesini ileri sürerek yeniden işten atmıştı. Buna karşı açılan davanın 8 Ocak günü yine Köln İş Mahkemesi’nde görülmesi gerekiyordu. Ancak pandemi nedeniyle dava görülmediği için, Gıda Sendikası (NGG) ve avukatlar, bu durumda yasal olarak Gülden İ.’nin işe başlaması gerektiğini savunarak Egetürk’e başvurdular. Yapılan müzakerelerin ardından Gülden İ. koronavirüs testi yaptıktan sonra bugün sabah saat 8.00’de işbaşı yaptı.
Yaklaşık bir yıllık aradan sonra yeniden Egetürk’teki işine geri dönen Gülden İ.’ye sendika temsilcisi ve avukatı da eşlik etti. Ancak sendika temsilcisi ve avukatlar içeriye girmeden geri dönmek zorunda kaldılar.
MAHKEME SÜRECİ DEVAM EDECEK
İşverenin Gülden İ. hakkında verdiği üçüncü işten atma davası ise mart ayında görülmeye başlanacak. Avukatlar, mahkemenin yeniden Gülden İ. lehine karar vereceğine kesin gözüyle bakıyor.
Gülden İ.’nin işyeri temsilciliğine dönüp dönmeyeceği konusundaki davaların da önümüzdeki aylarda karara bağlanması bekleniyor. Egetürk yönetimi, 2018’de yapılan işyeri temsilciliği seçimlerinde yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle iki yıl sonra, bunu gerekçe göstererek Gülden İ.’yi işten atmıştı. Seçimlerde yedek üye seçilen İ., daha sonra işveren ve işyeri temsilciliğini ortak kararıyla kadın kotası gereğince asıl üye yapıldıktan sonra işyeri temsilciliği başkanı olarak seçilmişti.
İşyeri temsilciliği, Ağustos 2019’da, Egetürk’ün NGG Sendikası’yla toplu görüşme masasına oturmaya yanaşmaması üzerine işçileri iki kez uyarı grevine çağırmıştı. Çoğunluğu Türkiye kökenli olmak üzere 170 kadar işçinin çalıştığı fabrikada ücret artışlarını güvence altına alma ve keyfi uygulamalara son verilmesi talebiyle yapılan uyarı grevlerine katılım yüksek olmuştu. Egetürk yönetimi, bütün çağrılara rağmen sendika üyesi işçiler için toplu sözleşme masasına oturmaya yanaşmadı.
İşçilerin mücadelesini bastırmak için bir taraftan baskılar sürerken, diğer taraftan işyeri temsilciliğinin bazı üyeleri cazip tekliflerle satın alındı. Bütün bunlara karşı direnerek, üzerine atılan suçlamaları reddeden Gülden İ. ise yasal haklarını mahkemede aradı ve sonunda işyerine geri dönmeyi başardı.
İşçi hakları konusunda geri adım atmayan Gülden İ.’nin zorlu bir mücadelenin ardından işine geri dönmesi, işçiler arasında memnuniyetle karşılandı.
(YeniHayat)