Norveç’te belediye sektöründeki grevlerin hükümetin müdahalesiyle durdurulmasına tepkiler yükseliyor.
Norveç’te belediye sektöründe, UNİO Sendikasına üye olan öğretmen, hemşire ile kütüphane çalışanının 27 Mayıs’ta 13 belediyede 7 bin 390 kişiyle başlattığı ve daha sonra 2 Haziran’da ikiye katlanarak 16 belediyede 22 bini aşan grevine 4 Haziran’da hükümet müdahale ederek grevi durdurdu. Ülkenin dört bir yanında grevciler, hükümetin greve müdahalesine tepki gösteriyor. Grevin haklı olduğuna ve çok daha uzun sürebileceğine ve sürmesi gerektiğine inanıyorlar.
UNİO’un belediyelerdeki başkanı olan Steffen Handal hükümetin kararına tepki göstererek “Hükümetin şu anda yaptığı şey beni tahrik ediyor. Haklı ve tamamen meşru bir grev gerçekleştirdik. Grevi zorunlu bir ücret kurulu aracılığıyla durdurmaları, üyelerimizin Norveç toplumu için ne kadar vazgeçilmez olduğunu açıkça vurguladığını” söylüyor. Handel bu mücadelenin kesinlikle bitmediğini belirtiyor ve hükümetin bu müdahalesinin toplumsal sorunu çözmediğini, hükümetin greve müdahale ederek büyük bir sorumluluk aldığına belirterek, “Hükümetin bu hareketi, grevin neden olduğu toplumsal sorunu hiçbir şekilde çözmeyecek. Mesleki gruplarımızı işe alma ve elde tutma zorluğu ortadan kalkmayacaktır. En kötü durumda, belediyelerde işe alım ve yüksek yetkinliğe ve uzun eğitime sahip çalışanları tutma fırsatına zarar verebilir. Bir dahaki sefere sıranın bize geldiğini duymaktan bıktık” diyor. Handel “Bu grev, her gün olmazsa olmaz belediyecilik hizmetlerini yerine getiren harika insanları ve gösterdikleri olağanüstü çabayı göstermiştir. Grevin halk tarafından büyük bir anlayış ve destekle karşılandığını ve böylece başarılı olduğunu” söylüyor.
SENDİKA BAŞKANI LARSEN’DEN HÜKÜMETE TEPKİ
Norveç Hemşireler Sendikası Başkanı Lill Sverresdatter Larsen de, bir arıtma tesisinde yangın çıkabilir gerekçe gösterilerek grevin durdurulmasına sert tepki gösterenlerden. Larsen, tesisindeki yangın tehlikesine dayalı olarak zorunlu bir ücret kurulu ilgili kararın, sosyal açıdan kritik personel olarak adlandırdığı sağlık personelin grev yapmasının ne kadar zor olduğunu gösterdiğini belirterek “Bu, hemşirelerin sahip olduğu gerçek grev hakkı hakkında bir şeyler söylüyor. Gerçekten hemşirelerin ne kadar vazgeçilmez olduğunu ve bu nedenle daha iyi ücret almaları gerektiğini gösteriyor” diyor.
UNİO’un, Trondheim ilindeki grev lideri Gry Camilla Tingstad “meşru bir grev bu şekilde durdurulduğunda hem tahrik oluyoruz hem de hayal kırıklığına uğruyoruz diyor ve hükümetin Cuma günü grevi durdurmasına çok şaşırdığını söylüyor.
Hükümetin grevi sona erdirme gerekçesi ise, Fredrikstad ilindeki bir atık (tekrar kullanılabilir hale getirme) tesisindeki yangın tehlikesi. Hükümet yaptığı açıklamada, Fredrikstad ilindeki bu akıt tesisinde grevde olan itfaiye personelinin yaşam ve sağlık için tehlike oluşturabilecek “büyük riske maruz kaldığını” belirtiyor. Oysa Fredriksstad blad adlı gazeteye göre, Unio’nun bu arıtma tesisinde sekiz çalışanı grevde bulunuyordu. Fredrikstad ilindeki bu tesisinde yangın tehlikesi çıkabilir gerekçesiyle, Norveç Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Thorbjørn Røe Isaksen, Unio ve Norveç’te tüm belediyeler sektöründe, ülkenin en büyük kamu işveren kuruluşu olan KS arasında zorunlu bir ücret kurulu başlattı. Zorunlu ücret kurulu, greve gidenleri geri işe dönmesi, ücret uzlaşmasında sonucun ayrı bir kurul tarafından belirlenmesi anlamına geliyor.
Norveç’te sağ koalisyon hükümetinde Sağ Parti den olan Norveç Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Torbjørn Røe Isaksen, konu hakkında yaptığı açıklamada “Çözümün bulunmasından temel olarak taraflar sorumludur. Taraflar, muafiyetleri ve diğer tedbirleri hayatı ve sağlığı korumak için kullanmaktan da sorumludur. Ancak, çatışma yaşam ve sağlık için tehlike oluşturabildiğinde, duruma müdahale etmekten başka seçeneğim olmadığını” söylüyor.
2 BİN 114 ÜYE GREVE ÇIKACAKTI
Røe-Isaksen, tüm Unio konederasyonun birleşik bir grup olarak grevde olduğu için de tüm grevin durdurulması gerektiğine inandıklarını kastederek “Bunun nedeni, grev yapanın tek bir sendika değil, Unio’nun bu şekilde grev yapmasıdır. Ve bu, tüm UNİO’nun aynı çatı altında grev yapması, aynı zamanda ciddi bir yangın tehlikesi ve ciddi bir yangının Fredrikstad’daki bir atık tesisinin tüm grevin sona ermesi anlamına geldiği anlamına geldiğini” söylüyor. Grev devam etmiş olsaydı, UNİO 8 Haziran’da 2 bin 114 üyesini daha greve çıkaracaktı. Başkent Oslo’da grev ise hükümetin aldığı bu kapsam içinde değil. Bu hafta sonu içinde bir anlaşma sağlanmaz ise Oslo’daki grev devam edecek. Oslo’da bu grevde bin 900 UNİO üyesi grevde.
(Mahmut Algünerhan – Evrensel)